yakusa 1 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Hej, Czy to prawda że w przypadku procesorów AMD jeśli odblokujemy (co zresztą nie jest trudne i ogólnie już dostępne) dodatkowe rdzenie w procesorze to tracimy na niego gwarancję? Trochę mnie to zbiło z tropu jeśli chodzi o kupno np takiego Phenoma II x2 550 BE, którego kupował bym wyłącznie z myślą o odblokowaniu rdzeni... i kręceniu! Wg. mnie chyba jednak utrata gwarancji zachodzi... ale z drugiej strony AMD powinno w przypadku produktów BE, które są z założenia przeznaczone dla entuzjastów OC stosować gwarancję która uznaje uszkodzenie w wyniku odblokowania rdzeni, lub poprzez wysokie OC :> Kolejna sprawa jest taka że taki chwyt z wypuszczeniem procesorów X2, X3 które bez problemu działają jak X4 ma na celu wykończenie Intela i zyskanie sporej rzeszy klientów. Bo szczerze wątpię że po raz kolejny AMD zrobiło "wpadkę" i wypuściło na rynek tysiące procesorów X4 sprzedawanych w cenie X2... dla zyskania rozgłosu. Druga sprawa jest taka że już nie trzeba mieć wypasionej płyty aby te rdzenie odblokować z powodzeniem... Producenci płyt nie kryją już że ich konstrukcje to umożliwiają podając jedynie że ich biosy posiadają odpowiednie opcje Lol. Dla mnie i dla większości klientów AMD bardzo zyskało. Szala zwycięstwa bardzo mocno poszła na stronę AMD jeśli chodzi o rynek mainstream bo Intel ze swoimi wypasionymi procesorami rządzi jedynie w kategorii power user ze swoimi core i7. Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Myślę że z odblokowaniem rdzeni jest jak z podkręcaniem, teoretycznie tracisz gwarancję ale praktycznie trudno wykryć czy podkręcałeś Do tego procki praktycznie się nie psują więc nie przejmował bym się gwarancją Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Przecież to zależy od płyty głównej czy jest włączone ACC i tam reszta opcji Cytuj Link to post Share on other sites
yakusa 1 Napisano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ostatnia opinia z komputronika: Odblokowując cztery rdzenie tracicie gwarancje na procesor i jak wam nawali to procek na złom. Według mnie procesor osiąga sporą wydajność przy 2 rdzeniach i niema co kombinować stracicie gwarancje bo to idzie łatwo sprawdzić czy ktoś korzystał z tych pozostałych dwóch rdzeni i będziecie żałować swej decyzji. Polecam procek 10/10 super wydajność dzięki 6mb pamięci cache super:) jak idzie to sprawdzić ? Cytuj Link to post Share on other sites
DavO 1 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jeśli będą się pytać " Podkręcał pan? ". To trzeba udawać cieniasa i odpowiedzieć " Wszystkie śruby były dokręcone " ;D Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ja bym się nie sugerował opiniami z komputronika bo jak ktoś powiedział "one są moderowane" Do tego nawet jakbyś stracił tą gwarancję to co z tego, procesory bardzo rzadko się psują Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Mi się wydaje, że odblokowanie to nie ma żadnego wpływu na gwarancję CPU. Niech mi ktoś powie, gdzie w CPU zostanie zapisany jakiś bit o tym !!!? Nie i nie da się tego stwierdzić (chyba, że się coś w architekturze zmieniło i o tym nie wiem) oddając sam procesor do serwisu. Cytuj Link to post Share on other sites
Damian Szymański 16 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Co wy piszecie, ja kręciłem procka i dostał chyba z tego przegrzania , oddałem do serwisu i gość się pytał czy go czasami nie kręciłem. Odpowiedziałem, że nie, procka przyjęli, sprawdzili po czym odesłali do producenta a producent wymienił na wyższy model ;] Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jeśli będą się pytać " Podkręcał pan? ". To trzeba udawać cieniasa i odpowiedzieć " Wszystkie śruby były dokręcone " ;D xD stary zniszczyłeś system tym postem xD swojego czasu jak robiłem na serwisie komputerowym to wykańczało się płyty główne pstryczkiem z zapalniczki po tranzystorkach a dyski działające magnesem takim konkretnym ;D robiło się tak jak zostawało miesiąc gwarancji żeby tam powymieniali co trzeba naprawili i żeby starczyła na dłużej. miałem pierwszego 4850 sapphire z tym czerstwym chłodzeniem kartę przekręciłem dzwoniąc do serwisu udawałem głupa no jakie oc ja nie wiem w simsy grałem panie całe wakacje pracowałem wymienili na Glaciator ASUSA Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts