Skocz do zawartości

Dodatkowe wiatraki w obudowie

Recommended Posts

Witam

Postanowiłem dokupić 2/3 wiatraki do obudowy. Na schemacie wszystko widać. I tu 2 pytania:

1) dysk twardy powinienem dać na najniższy slot ???

2) wiatrak który pokazany jest na środku schematu będzie na bocznej ściance i on powinien wpychać powietrze do obudowy czy je wyciągać ??

http://img526.imageshack.us/img526/8193/schematy.th.jpg

Mój sprzęt to:

AMD Athlon 64 x2 4400+ 2300 Mhz (Brisbane) podkręcony do 2,82GHz

płyta główna Gigabyte Ga-M56S-S3

Ram 2x1GB GoodRAM Gr667D264L6/1G

grafika GeForce 8600GT

zasilacz Corsair CMPSU-400CXEU 400W

obudowa: tracer leo tro-282

Czemu dysk na środku przecież będzie wtedy w sporej części blokował przepływ powietrza z wiatraka.

Skoro przez 2 lata chodził bez tego wiatraka a teraz założyłbym dysk na sam duł to i tak by mu dobrze wiało

skoro wiesz lepiej to po co zadajesz pytania? otrzymales odpowiedz, potem y0ddh4 podal Ci powod czemu wlasnie tak bedzie najlepiej, dalej malo?

Bo mi nie chodziło o chłodzenie dysku tylko o to że będzie blokował przepływ powietrza. Wydaję mi się że jak będzie on po środku wiatraka to dysk będzie miał idealne chłodzenie ale na resztę podzespołów mało ten wiatrak wpłynie, bo zimnie powietrze ogrzeje się na dysku i dalej powędruje jeż cieplejsze.

Co wy o tym myślicie ?

wiem, że droższe = lepsze ale mnie interesują te najtańsze. Pisze 15dB to dużo i czy naprawdę tyle mają ??? Wie ktoś jaka jest głośność w dB oraz Przepływ powietrza w m3/h oryginalnego wiatraka z boxowego chłodzenia amd 4400+ bo chcę porównać może wymienić

Znalazłem TO podany przepływ powietrze to w przeliczeniu 25m3/h przy 22dB a na przykład w TYM mamy 66 m3/h przepływu przy 18dB.

Na ile oceniacie te dane wiarygodnie i czy opłaci mi się kupić ten wiatrak na procka ??

A może pomyśl nad jakąś nową obudową lepiej wentylowaną.

1.Apertech Venator 149zł

Miejsca na wentylatory:

1x 120/140mm góra

2x 80/92/120mm lewy bok,

1x 80/92/120mm tył,

1x 120mm przód

2.SilentiumPC Gladius 600 PB 219zł

Miejsca na wentylatory:

1 x wentylator 120mm przód

1 x wentylator 120mm tył

2 x wentylator 120mm lewy bok

2x wentylator 120mm góra

Wentylator proponuję

SilentiumPC Mistral 120 - 21 dBA 18zł

Nie rozumiecie ze mój wkład finansowy to max 60zł ???

Powiedźcie mi coś o tych wiatrakach co podałem, czy naprawdę są tak ciche jak pisze ???

I powiedzcie o wymianie tego wiatraka na cpu to podałem u góry

Jak założę wszystkie wiatraki tak jak planuje i jak kable ułożę idealnie tak że wogule nie będą blokować przepływu powietrza to czy temperatura w stresie procka jest w stanie spaść o 10*C ???

Wie ktoś jaka jest głośność w dB oraz Przepływ powietrza w m3/h oryginalnego wiatraka z boxowego chłodzenia amd 4400+ bo chcę porównać może wymienić

Znalazłem TO podany przepływ powietrze to w przeliczeniu 25m3/h przy 22dB a na przykład w TYM mamy 66 m3/h przepływu przy 18dB.

Jak wymienię na procku jak tu podałem i założę te wiatraki to temp cpu w stresie spadnie o 10*C ??

Wentylator, który zaprezentowałeś jest beznadziejny. Jeśli spodziewasz się 10°C różnicy w stresie, zamiast wydawać pieniądze na wentylatory w obudowie (które nieznacznie obniżą ci temperaturę), zainwestuj najpierw w porządne chłodzenie na sam procesor.