Skocz do zawartości

Podkręcanie C2D E6550, pytanie odnośnie napięcia.

Recommended Posts

Witam, postanowiłem podkręcić C2D E6550 z 2,33 Ghz do blisko 3,0 aby nie ograniczał GTS'a 250, mam pytanie odnośnie napięcia dla tego proca. Otóż przy 1,35 V ( albo coś koło tego) był niestabilny i szybko się wysypał pod Orthosem, ustawiłem więc 1,36 i teraz wszystko wydaje się być ok. Interesuje mnie tylko zjawisko V Dropa, czyli zmniejszenia napięcia pod obciążeniem, CPU-Z podczas testowania stabilności pokazuje mi 1,328 V, tak samo płyta w zakładce power/health czy coś takiego ( tam gdzie temperatury itd. ). Jaka jest bezpieczna granica dla tego procesora? Gdzieś czytałem, że 1.4 V ale to wydaje mi się stanowczo za dużo? Czy te napięcia odczytane w biosie i w cpu-z mogę traktować poważnie? I na koniec, temperatury, po godzinie katowania nie przekracza ona 55 C, nie za dużo?

E6550 to jest 65 nm, więc normalnie pracuje na napięciu bodaj 1.325 V. 1.4 V to jest dla niego nic. Mój E6300 chodzi na 1.45 V i nic mu nie jest. Napięcie podnoś do ~1.45 V i kontroluj temperatury. Jeżeli w stresie będą przekraczały 70 *C to albo zmień chłodzenie albo obniż taktowanie (i napięcie) procesora.

BTW. GTS250 to konstrukcja bardzo podobna do 8800GTS 512

Raz testowałem 9800GT na DC E5200 i jak bardzo ograniczał kartę, z testów wyszło, że dopiero przy 3,1GHz nie było większego przyrostu w punktach dla grafiki, więc w tym wypadku (tzn.9800GTX+) kręć do oporu jeśli masz dobre chłodzenie na procesorze. W testach podają że te procki kręcą się do 3,2 - 3,6GHz na napięciach 1,3 - 1,46V, na stronie intela max napięcie pracy jest 1,5V.

Przed chwilą ustawiłem FSB na 415 i.. " overclocking failed, please enter BIOS setup " Komputer nie chce się podnieść mimo, że podniosłem napięcie proca, to chyba właśnie RAM, później pokombinuje. Te Goodramy nie mają żadnych radiatorków, coś mi się wydaje, że 2.0 to będzie.. ciutek dużo. :)

3,0 Ghz to już chyba odpowiednia wartość dla takiego GTS'a 250 nie sądzicie? W końcu zależy mi tylko na grach a nie 3Dmarkach.

ja mam tego proca i na codzien dziala sobie na 2.8, jak potrzebuje wiecej to opalam na 3.60, napiecie jakie ustawialem to cos kolo 1.6, puszczalem go tez na 1.7 i chodzil na 3.8 ale pamieci mi nie wyrabialy i musialem zejsc z ustawien, tak do konca nie wiem na ile stac tego proca ale kiedys to pewnie sprawdze, simalo mozesz krecic, wg intela bezpieczne napiecie to 1.5 ale jak sam widzisz wytrzymuje znacznie wieksze :-) a to wszystko na dobrym powietrzu, przy 3.6 temp nie przekracza 46st u mnie

napiecie jakie ustawialem to cos kolo 1.6, puszczalem go tez na 1.7 i chodzil na 3.8 ale pamieci mi nie wyrabialy i musialem zejsc z ustawien, tak do konca nie wiem na ile stac tego proca ale kiedys to pewnie sprawdze, simalo mozesz krecic, wg intela bezpieczne napiecie to 1.5 ale jak sam widzisz wytrzymuje znacznie wieksze a to wszystko na dobrym powietrzu, przy 3.6 temp nie przekracza 46st u mnie

Chwilę to i by wytrzymał na 2.2v, ale jak długo?
  • 8 miesięcy temu...

Podstawa to dobra płyta, pamięci rzecz druga w kolejności. Chipset p35 średnio się zachowuje z tymi procami.

U mnie na MAXIMUS II FORMULA (p45) procek robi 3.2 na napięciu 1.3500 v.

Fakt że jest chłodzony asusem square evo, max temp to 51-52 stopnie przy ORTHOSIE.

Pamięci napewno go nie blokują bo to ocz 1200mhz, myśle że 3.6 spokojnie bez podnoszenia v poleci.

• 1 miesiąc temu...

Mój sprzęt proc jak wyzej (C2D E6550) - chlodzenie powietrzem BOX, plytka Gigabyte ga-ep35-ds3 pamiec ram ddr2 dual 2x1GB corsair xms2@800MHz grafa Palit GF8800GT@1GB a prad podaje jakis tam cooler master@600W.

Sorry ze nieskladnie i wgl ale moze jakos ogarniecie jakis ogolny zarys tego o co mi chodzi :/

Zestaw stoi już jakies 2 lata nie krecilem go jeszcze bo nie było takiej potrzeby ale teraz w nowych tytulach czuje niedosyt. Teraz skrecilem go na 2660MHz, napiecie jest na 1.3675v bodajze, wszystko jak najbardziej stabilnie hula (sprawdzalem w orthosie). Wiem ze ten proc potrafi wiecej :) dlatego pozostaje pytanie ile z niego bezpiecznie wycisne na tym box'owym chlodzeniu???

Wiem ze na tym chipsecie troche zle sie go kreci ale od razu mowie ze upgrade'u nie przewiduje(nawet chlodzenia) :)

Teraz prosze o jakies propozycje jak to ustrojstwo stabilnie ustawic tak aby smigalo i jeszcze kolejne 2 lata przezylo ;> z gory thnx :)

• 3 lata później...

Wiem że wątek stareńki sprzęt też, ale po 2 latach nie używania postanowiłem PieCka odpalić. Podkręciłem procka i RAM zarazem i fruwa to wszystko dosyć stabilnie(proc lata na 1,375v @3.33GHz osiągając temp. 66C przy odpalonych 2 kopiach orthosa na boxowym chłodzeniu przy zdjętej obudowie). W grach nie ma problemów nawet po kilku godzinach w AC Black Flag trzymał się całkiem ok. Z 15fps uzyskałem około 22-25fps na średnich detalach tak więc sens jest. Jedyne co się zmieniło to bardziej podatne na podkręcanie kostki ram - 2x2GB OCZ Platinum 800MHz @~950MHz i napięciu 2,0v - producent daje gwarancję do ~2,2v ale nie kręciłem ich ponad 1GHz(RAM działa przy mnożniku 2.0 czyli stosunek 1:1 do FSB). Próbowałem dziś go postawić na ponad 3,45GHz ale działał chwilę po czym "klękał" niezależnie od napięć etc - system się restartował i niektóre programy wywalały błędy. Tak więc jak ktoś ma podobny sprzęt to polecam śmiało kręcić do max 3,4GHz uzyskując tym samym zadowalające i stabilne rezultaty. Pozdro