Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Taki oto sprzęt zakupiłem pół roku temu w morelach:

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G)

Procesor Intel Core i3-2120 3.3GHz (BX80623I32120) BOX

Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410)

Karta graficzna Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5(128 bit), HDMI/HDCP/DVI/DP, BOX (EAH6670/DIS/1GD5)

Dysk Seagate Barracuda 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM, 16MB, NCQ (ST500DM002)

Płyta główna ASRock B75 Pro3-M

Zasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)

Chciałem zainwestować w dysk SSD głównie pod Windowsa, a pozostałe pierdoły zostały by na starym dysku. Czy w ogóle istnieje taka możliwość w moim sprzęcie? Jeśli tak, to prosiłbym o pomoc w wyborze owego dysku, który pasowałby do podanej konfiguracji. Jak przystało na Polaka, szukam możliwie najtańszej i wydajnej opcji. Z racji tego, gdyż jestem laikiem komputerowym, zestaw ten był składany w morelach. A więc podłączenie nowego dysku byłoby dla mnie sporym problemem. Co polecacie, żebym zrobił? Oddać do jakiegoś serwisu? Ile ewentualnie taka przyjemność by kosztowała na teresie stolicy? Z góry dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam. Damian

Edytowane przez damien23

Ile masz złota na taką przyjemność? Ogólnie w przypadku SSD bardzo dobrze sprawdza sie powiedzenie - chytry/skąpy traci 2 razy. Jest bardzo duża róznica pomiędzy budżetowymi modelami, a tymi bardziej cywilizowanymi. Generalnie warto przeznaczyć na to ok, 400zł na model 120-128GB.

Gość usunięty

A więc podłączenie nowego dysku byłoby dla mnie sporym problemem. Co polecacie, żebym zrobił? Oddać do jakiegoś serwisu?

Sprawa jest banalnie prosta, nie trzeba oddawać sprzętu do żadnego serwisu ani wydawać zbędnych pieniędzy. Po prostu otwierasz obudowę - odkręcasz dwie śrubki z tyłu bocznego panelu, który zdejmujesz. Następnie z przodu montujesz dysk SSD który ma 2.5 cala w zatoce 3.5 cala (tej na dysku / napędy optyczne) z użyciem takich oto sanek - http://www.komputronik.pl/product/2067/Akcesoria/Kable_i_adaptery/Sanki_do_montazu_dysku_3_5_w_zatoce_5_25_.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-05&utm_content=XSANKI2#nclid=a069a2d3e7b8dee2c724c4e329b5a5d6. Dysk SSD podłączasz przewodem sata (powinien być w komplecie z nim bądź Twoją płytą główną) z wejściem stata oznaczonym jako 0 lub 1 na Twojej płycie (wybierz z numerem najniższym) - aktualny dysk podłącz do kolejnego wejścia stata na płycie wg numeracji o 1 większej. Dysk musisz też podłączyć do zasilania do przewodu zasilającego sata z zasilacza (jak Ci braknie użyj takiej przejściówki http://www.komputronik.pl/index.php/product/74504/Peryferia/Kable/Przej_ci_wka_zasilania_Molex_Sata_Modecom.html).

Po zamontowaniu boku i uruchomieniu peceta wchodzisz do biosu płyty  wybierasz SSD jako napęd systemowy, wkładasz do napędu optycznego oryginalną płytę z systemem operacyjnym, który instalujesz (nowa, czysta instalacja) na dysku SSD i już masz. Teraz możesz usunąć zbędny system z HDD ale pamiętaj o backupie danych - usuwasz poprzez sformatowanie poprzedniej partycji systemowej.

• Popieram 1

@Igorrodz

Dzięki wielkie na zainteresowanie, po tym co napisałeś - myślę, że jednak dam rade to samemu ogarnąć.

Wracając do kwestii wyboru owego dysku, chciałbym się zmieścić w granicy 200-300zł, ale to wystarczy tylko na SSD o pojemności 64 GB. Tutaj pytanie czy wystarczy to na sam system i rzeczy z nim związane? Zawsze mozna niby dołożyć stówke na 120-128 GB. Co byście zrobili na moim miejscu?

Proszę również o informacje, czym kierować się przy zakupie dysku. Ewentualnie jaki model / firmę polecacie. Pozdrawiam. Damian

E: Stwierdziłem, że jak juz brać to 120-128 GB w okolicach 4 stówek. Czekam na wasze opinie.

Edytowane przez damien23

Co byście zrobili na moim miejscu?

Dołożyłbym.Te 64 GB szybko się uzepełni,a potem dawaj usuwaj :/

Zdecydowanie dołóż tą 100kę do 128 i mieć problem z głowy.

Oto pretendenci:

SSD Crucial M4 128GB 2.5'' SATA 6Gb/s MLC, 7mm (500/175MB/s read/write ) (CT128M4SSD1)   398

Stawiam na Plextora ;)

• Popieram 1

Szukaj 120-128-gigabajtowych używek. Może, to być ze starszych SSD: Kingston V+200, Samsung 830 (choć wątpię, że go w tej cenie znajdziesz). Na pewno będą porównywalne lub nawet szybsze od topowych 64-gigabajtówek.