drVanSteiner 12596 Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Cześć Na standardowych ustawieniach (bez OC) w OCCT w teście CPU temperatury procesora nie przekraczają 55˚C, więc jest OK. Ale kiedy odpalam test Power Supply, temperatury procesora dochodzą do 60 - 61˚C, więc już nie jest tak fajnie. Temperatury karty 70-71˚C, wentylatory ok 60% Sprzęt to: 965 BE C3 Gigabyte HD 7950 WF3 Fortis HE 1225 z wentylatorem Arctic F12PWM Gladius M40 z 4x Arctic Fan F12 2x wentylatory jakie były z obudową (ale lada dzień będą zmienione na F12) Przód 2x - do wnętrza, dół - do wnętrza, tył - na zewnątrz, góra 2x - na zewnątrz (tu stosowałem różne kombinacje i tak wychodzi najlepiej) Co jeszcze zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 21 Maja 2013 Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Przestać katować sprzęt testem Power Supply, który generuje obciążenie znacznie przekraczające to występujące choćby przy wielogodzinnym graniu. Jeśli nie występują freezy, BSODy czy inne problemy, to nie masz się czym stresować. Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Katowanie jest tylko po to, żeby wiedzieć czy mam możliwość podkręcenia CPU, a biorąc pod uwagę obecne temperatury, może być kiepsko - chyba, że źle myślę? Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) 1. Przeczyść sprzęt 2. Wymień pastę termoprzewodzącą 3. Kup lepsze chłodzenie Co do 3 punktu to mam wątpliwość bo masz takie chłodzenie , że nie powinno być takich temperatur. Ale chłodzenie procka nie jest najlepszej jakości. A obieg powietrza , też musi być , żeby ciepła temperatura wylatywała na zewnątrz obudowy. Jak się mylę proszę mnie poprawić. A do tego temperatury nie są , aż takie tragiczne. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez TikTuck Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 @up 1. sprzęt nowy, jeszcze się nie zakurzył 2. pasta to MX-2 3. Fortis za słaby? Mam już wszystkie wentylatory zmienione na F12, z dołu zdjęty, bo praktycznie nic nie dawał, za to wstawiony między koszykiem dolnym i górnym, żeby przepychał powietrze od frontu w stronę chłodzenia procesora, jednocześnie owiewając od góry GPU. Tak profilaktycznie zdjąłem chłodzenie z proca i ponownie zaaplikowałem pastę. W efekcie uzyskałem zmniejszenie temperatur do 56-57˚C w teście OCCT Power Supply. GPU też o 2-3 stopni spadło, więc w sumie jakiś efekt jest. Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 No to raczej wina budy . Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) OC CPU? SRY. nie doczytałem Fortis wymaga znacznie większej ilości pasty. Metoda na ziarnko nie zdaje tu egzaminu. Posmarowany musi być proc jak i podstawka chłodzenia z uwzględnieniem rowków od rurek. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez MiK86 1 Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 tu chodzi o cyrkulacje powietrza i czy pasta jest nałożona odpowiednio , bo za dużo pasty na procku , też nie może być. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Za pierwszym razem dałem nieco mniej pasty niż teraz. Ale jak pisałem wyżej, teraz po drobnych zmianach jest lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 z tego wynika , że ciepłe powietrze z procka nagrzewa kartę graficzną. Coś trzeba zrobić z obiegiem powietrza , może ktoś bardziej obeznany pomoże ci z tym. Pamiętaj , że dużo nie znaczy dobrze , powietrze musi jakąś wydostawać się z budy. Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 W tym momencie 2 wentyle wdmuchują powietrze do obudowy i 3 wyciągają z niej ciepłe. Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Chyba znalazłem coś ciekawego. Poczytaj : http://chlodzenie.net/reviews/silentiumpc-gladius-m40-vs-wysokie-coolery-cpu-2/ Cytuj Link to post Share on other sites
Azarus 7 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Możesz zrobić zdjęcie wnętrza i wstawić? Łatwiej będzie coś doradzić... (Kable masz ogarnięte? dużo masz miejsca w budzie czy ścisk?) Nie wstawiasz komputera czasem w burko w jakąś wnękę zabudowaną z każdej strony? Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Z tego co czytam w tej budzie jest słaba cyrkulacja powietrza. Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 @TikTuck - artykuł już kiedyś czytałem. @Azarus - zdjęcie wieczorem wstawię, obudowa stoi pod biurkiem, z jednego boku i z tyłu są "ścianki biurka". Uważacie, że obecne max. 57˚C po 10 min. w teście OCCT Power Supply to wciąż za dużo? Bo moim zdaniem już jest dobrze, tzn. więcej raczej już nie mam możliwości zbić. Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 To jest wyśmienity wynik. Jak ci zależy na jak najniższych temperaturach , dlaczego nie zainwestujesz w chłodzenie wodne ?? Gorzej z GPU ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Temperatury karty 70-71˚C Też dobra temperatura. Nie ma się czym martwić. Mam to chłodzenie i podobne temperatury. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Może w przyszłości zainwestuję. Gorzej z GPU? Akurat o GPU się wcale nie martwiłem, bo myślałem, że to niezła temperatura... @MiK86 - napisaliśmy w tym samy czasie Edytowane 5 Czerwca 2013 przez drVanSteiner Cytuj Link to post Share on other sites
TikTuck 5 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Źle przeczytałem myślałem , że to temperatura karty w spoczynku , więc jest OK Cytuj Link to post Share on other sites
Azarus 7 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 @TikTuck - artykuł już kiedyś czytałem. @Azarus - zdjęcie wieczorem wstawię, obudowa stoi pod biurkiem, z jednego boku i z tyłu są "ścianki biurka". Uważacie, że obecne max. 57˚C po 10 min. w teście OCCT Power Supply to wciąż za dużo? Bo moim zdaniem już jest dobrze, tzn. więcej raczej już nie mam możliwości zbić. Spróbuj w ramach testu wystawić Jednostkę poza tą wnękę (np obok biurka) i zrób jeszcze raz testy. Tylna ścianka z uwagi na wydmuchiwane powietrze z zasilacza i obudowy jest dużym zaburzeniem pracy wentylacji. Poza tym WF3 na karcie dość mocno zaburza cyrkulację wewnątrz (mam akurat GTX670 WF3). Tutaj już moje przypuszczenia ale lepszy nadmuch do obudowy powinien poprawić sprawę. Jeśli chcesz sprawdzę u siebie o ile zmieni się wartość temp wewnątrz obudowy i na karcie po założeniu mocnego nadmuchu do obudowy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 OK, wystawię budę spod biurka i sprawdzę, ale tez wieczorem Cytuj Link to post Share on other sites
Azarus 7 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Fortis HE 1225 założyłeś pionowo? czy poziomo? (Wydmuch na tylną czy górną część obudowy?) Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Wydmuch na tył, inaczej się nie da, bo otwory montażowe nie pozwalają. Zapomniałem napisać, że dołożyłem też jeszcze jeden wentylator na schładzacz, tak że teraz pracują 2 w trybie push-pull. Cytuj Link to post Share on other sites
Krystian69 682 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Najlepiej jak wstawi zdjecia środka wtedy bedzie wszystko wiadomo Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 zdjęcia http://i.imgur.com/nJ6bhP0.jpg http://i.imgur.com/by27HO9.jpg http://i.imgur.com/uRcwipt.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts