Skocz do zawartości

Grafika podgrzewa CPU - jak to poprawić

Recommended Posts

Cześć

Na standardowych ustawieniach (bez OC) w OCCT w teście CPU temperatury procesora nie przekraczają 55˚C, więc jest OK. Ale kiedy odpalam test Power Supply, temperatury procesora dochodzą do 60 - 61˚C, więc już nie jest tak fajnie. Temperatury karty 70-71˚C, wentylatory ok 60%

Sprzęt to:

965 BE C3

Gigabyte HD 7950 WF3

Fortis HE 1225 z wentylatorem Arctic F12PWM

Gladius M40 z 4x Arctic Fan F12 2x wentylatory jakie były z obudową (ale lada dzień będą zmienione na F12)

Przód 2x - do wnętrza, dół - do wnętrza, tył - na zewnątrz, góra 2x - na zewnątrz (tu stosowałem różne kombinacje i tak wychodzi najlepiej)

Co jeszcze zrobić?

Przestać katować sprzęt testem Power Supply, który generuje obciążenie znacznie przekraczające to występujące choćby przy wielogodzinnym graniu. Jeśli nie występują freezy, BSODy czy inne problemy, to nie masz się czym stresować.

• 2 tygodnie później...

1. Przeczyść sprzęt

2. Wymień pastę termoprzewodzącą

3. Kup lepsze chłodzenie

Co do 3 punktu to mam wątpliwość bo masz takie chłodzenie , że nie powinno być takich temperatur. Ale chłodzenie procka nie jest najlepszej jakości. A obieg powietrza , też musi być , żeby ciepła temperatura wylatywała na zewnątrz obudowy. Jak się mylę proszę mnie poprawić.

A do tego temperatury nie są , aż takie tragiczne.

Edytowane przez TikTuck

@up

1. sprzęt nowy, jeszcze się nie zakurzył  :D

2. pasta to MX-2

3. Fortis za słaby?

Mam już wszystkie wentylatory zmienione na F12, z dołu zdjęty, bo praktycznie nic nie dawał, za to wstawiony między koszykiem dolnym i górnym, żeby przepychał powietrze od frontu w stronę chłodzenia procesora, jednocześnie owiewając od góry GPU.

Tak profilaktycznie zdjąłem chłodzenie z proca i ponownie zaaplikowałem pastę.

W efekcie uzyskałem zmniejszenie temperatur do 56-57˚C w teście OCCT Power Supply. GPU też o 2-3 stopni spadło, więc w sumie jakiś efekt jest.

OC CPU? 

SRY. nie doczytałem :(

Fortis wymaga znacznie większej ilości pasty. Metoda na ziarnko nie zdaje tu egzaminu. Posmarowany musi być proc jak i podstawka chłodzenia z uwzględnieniem rowków od rurek. 

Edytowane przez MiK86
  • Popieram 1

z tego wynika , że ciepłe powietrze z procka nagrzewa kartę graficzną. Coś trzeba zrobić z obiegiem powietrza , może ktoś bardziej obeznany pomoże ci z tym.

Pamiętaj , że dużo nie znaczy dobrze , powietrze musi jakąś wydostawać się z budy.

@TikTuck - artykuł już kiedyś czytałem.

@Azarus - zdjęcie wieczorem wstawię, obudowa stoi pod biurkiem, z jednego boku i z tyłu są "ścianki biurka".

Uważacie, że obecne max. 57˚C po 10 min. w teście OCCT Power Supply to wciąż za dużo?

Bo moim zdaniem już jest dobrze, tzn. więcej raczej już nie mam możliwości zbić.

Może w przyszłości zainwestuję.

Gorzej z GPU? :roll:

Akurat o GPU się wcale nie martwiłem, bo myślałem, że to niezła temperatura...

@MiK86 - napisaliśmy w tym samy czasie

Edytowane przez drVanSteiner

@TikTuck - artykuł już kiedyś czytałem.

@Azarus - zdjęcie wieczorem wstawię, obudowa stoi pod biurkiem, z jednego boku i z tyłu są "ścianki biurka".

Uważacie, że obecne max. 57˚C po 10 min. w teście OCCT Power Supply to wciąż za dużo?

Bo moim zdaniem już jest dobrze, tzn. więcej raczej już nie mam możliwości zbić.

Spróbuj w ramach testu wystawić Jednostkę poza tą wnękę (np obok biurka) i zrób jeszcze raz testy. Tylna ścianka z uwagi na wydmuchiwane powietrze z zasilacza i obudowy jest dużym zaburzeniem pracy wentylacji. Poza tym WF3 na karcie dość mocno zaburza cyrkulację wewnątrz (mam akurat GTX670 WF3).

Tutaj już moje przypuszczenia ale lepszy nadmuch do obudowy powinien poprawić sprawę. Jeśli chcesz sprawdzę u siebie o ile zmieni się wartość temp wewnątrz obudowy i na karcie po założeniu mocnego nadmuchu do obudowy.

• Popieram 1