Popularne posty zyga101 74 Napisano 19 Maja 2013 Popularne posty Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) 2X GTX 670 - Czy zabawa w SLI jest warta świeczki ?? http://imageshack.us/a/img560/6906/indeksmg.jpg Jako że na horyzoncie jest już nowa seria Gtx'a i wielu z was zastanawia się czy warto przesiadać się na nowe karty i czy warto wydać dużą kaskę na kastrata z tytana czyli GTX 780. Sporo osób również rozważa sensowność zakupu samego tytana, którego cena jest mocno zaporowa postanowiłem przybliżyć wielu osobom posiadającym fajne kompy z GTX'em możliwość złożenia SLI z dwóch takich kart i zaprezentować osiągi takiego tandemu, a także obalić niektóre mity odnośnie koniecznej mocy procesora i zasilacza. Tekst kieruję zarówno do osób które posiadają już kompa z jedną 670 na pokładzie jak i do osób które chcą złożyć bardzo mocną maszynę jednak nie mają ochoty (lub funduszy) wydawać 6kz na kompa z tytanem. Zestaw testowy to: MOBO MSI Z77a-G45 Procesor i7 3770 bez "k" (z ustawionym mnożnikiem na 43 czyli chodzi w przedziale 4.2-4.3 GHZ. do Zasilacz Fractal Tesla R2 650 2x Gigabyte Gtx 670 oc. Wszystko zamknięte w obudowie Zalman z9 z dwoma wentylatorami w budzie (z przodu i z tyłu-docelowo umieszczę jeszcze boczny nawiew) Przejdzmy teraz do najważniejszego czyli testów wydajności uzyskanego sprzętu, testy robiłem na nie podkręconych kartach. Nagrałem parę filmików z rozgrywki jak i po robiłem parę testów w 3d markach i benchmarkach z niektórych gier. 3D Mark11 http://imageshack.us/a/img824/8431/3dmark11n.jpg Jak widać wydajność porażająco skoczyła w górę. Dla porównania tytan w tescie pclab osiągnął 13.580 i to na zdecydowanie mocniejszym procesorze. (tam testowano na i7 3930k, podkręconym do 4,75 ghz). Co ciekawe, bez podnoszenia zegarów na 4.3-4.2 GHZ na samym turbo uzyskałem ok.14.700 pkt czyli tylko nie znacznie gorzej. Wynik ten plasuje 2x 670 dzieś pomiędzy VTX 7990 a EVGA GF 690 3D Mark13 http://imageshack.us/a/img694/8644/3dmark13m.jpg Tutaj również widać niezłego kopa, karty znów biją tytana prezentując więcej niż zadowalający poziom za zdecydowanie niższą kwotę. Nie samymi syntetycznymi testami gracz żyje przejdźmy więc do testów gier, Wybrałem takie, a nie inne tytuły bo tym akurat dysponowałem. Tomb Raider Na "dzień dobry" Benchmark z Tomb Raidera. Ustawienia ultimate w rozdzielczości FullHD. http://imageshack.us/a/img838/2743/tombraider2013051918145.jpg Wynik rewelacyjny, do tego chciałem zapewnić że nie odnotowałem (w krótkim co prawda bo pół godzinnym) gameplayu żadnych spadków, przekłamań itp. SLEPPING DOGS Teraz pora na moje "odkrycie", w sumie nie wiem jak przeoczyłem tą grę ale jest rewelacyjna, a z tego co czytałem na początku były jakieś problemy ze SLI. http://imageshack.us/a/img163/9181/sleppingdogs.jpg Wynik mówi sam za siebie, zwróćcie uwagę iż benchmark zrobiony jest z najwyższą możliwą jakością antyaliasingu która "zabijała" moją poprzednią konfigurację z 1x gtx 680 od Mizura No i jeszcze w celach poglądowych Ungine Heaven http://imageshack.us/a/img829/9083/heavenk.jpg Na deser zostawiam w sumie najciekawsze, czyli gameplaye nagrane przeze mnie z dwóch graficznych kilerów tzn, Crysis 3 i Metro: Last light, a także jako że jest spore grono wielbicieli tej gry to nie mogło zabraknąć Battlefielda 3 http://www.youtube.com/user/101zyga/videos?flow=grid&view=0 Sami możecie zobaczyć jak to wygląda w ruchu, opisując w skrócie, Crysis działa rewelacyjnie nawet na pierwszej misji która do tej pory dławiła wszystkie pojedyńcze karty typu 7970 jak i gtx 680, a z włączonym potrójnym bufforowaniem i v-synciem gra staje się super płynna i bardzo miodna, na tyle że jak ukończę Metro to przejdę jeszcze raz. Co do samego metra, również konfiguracja oferuje bardzo płynną rozgrywkę i spokojnie można "pykać" na maxymalnych detalach w full hd z teslacją na max, zaawansowaną fizyką i SSAx2. Zdarzają się dropy do 40-45 klatek ale nie są jakoś specjalnie odczuwalne. Z tego co czytałem to metro nie jest jeszcze w pełni zoptymalizowane pod SLI i może to ulec jeszcze poprawie. Co do Battlefielda to nie ma o czym gadać gra "na całej lucie" w Full HD potrafi śmigać momentami w 130 fpsah, co pokazuje jak rewelacyjnie zoptymalizowany jest frostbite 2. Ja do tej pory jestem oczarowany grafiką jaką oferuje Battlefield i dalej robi na mnie większe wrażenie niż "Krajzisy". Warto dodać że moc konfigu z 2x 670 jest na poziomie 7990 na której był ostatnio zaprezentowany BF 4 i chodził jak przecinak więc nie ma się co martwić o nową grę od DICE. WYNIKI WYDAJNOŚCI NA JEDNEJ KARCIE + BENCHMARK METRO LL W SLI I BEZ (Druga Karta wyłączona w panelu sterowania nvidia) Slepping Dogs http://imageshack.us/a/img211/1390/sdbezsli.jpg Metro Last Light w SLI i bez http://imageshack.us/a/img541/3527/metrobezsli.jpg http://imageshack.us/a/img833/1303/metrosli.jpg 3DMark13 http://imageshack.us/a/img843/805/1xgtx3dmark13.jpg 3DMark11 http://imageshack.us/a/img29/3804/1xgtx3dmark11.jpg Tomb Raider http://imageshack.us/a/img853/8222/tdbezsli.jpg OCENA UŻYTKOWANIA.(SUBIEKTYWNA) Dużo pisze się o tym że SLI sprawia sporo problemów, że żre dużo prądu aż światła w mieszkaniu przygasają przy pełnym obciążeniu itp. Zacznijmy od temperatur, karty osiągały w crysisie 3 ok 82 C górna i 77 dolna karta, nie powodowało to żadnych artefaktów, zwolnień czy tym podobnych. To był max jak zaobserwowałem z tym że zestaw pracuje na razie bez bocznego nawiewu który zwiększał cyrkulację w obudowie i zmniejszał temperatury o ok.3-4 stopnie (dodam że testowałem w upalny dzień przy 26 C w pokoju). Obudowa zalman z9 świetnie się sprawdziła czego się trochę obawiałem gdyż nie ma tam zbyt wiele miejsca.Duża zasługa w tym również samego chłodzenia WF 3 gdyż jest to według tom's hardwere najcieńsza gabarytowo karta z nie referencyjnym chłodzenie i cytując redaktora "aż się prosi żeby zrobić z niej SLI. Co ciekawe bardzo fajnie działa try Boost który na górnej karcie obniżał takty na 1137 mhz, a na dolnej chłodniejszej "dokładał do pieca" i karta pracowała na 1215 mhz (wg. EVGA precision). Nie zaobserwowałem również mitycznego "sturringu" wszystko chodziło bez problemowo i bardzo płynnie, jednak podkreślam że jest to moja ocena, być może jestem na to nie wrażliwy. GF 670 świetnie nadaje się do sli również dzięki swojemu stosunkowo nie wielkiemu poborowi prądu, na moim zasilaczu 650 W wszystko chodzi gładko i nie stwarza żadnych problemów. Odnoście kultury pracy zestawu, chłodzenie WF 3 gwarantuje bardzo komfortową pracę obu kart, nawet przy obrotach na 55 % przy cieplejszej karcie hałas generowany nie jest w żaden sposób uciążliwy, a na pewno ulegnie to jeszcze poprawie jak dołożę wentyl z boku OPŁACALNOŚĆ ZAKUPU Opłacalność zakupu jest dosyć zróżnicowana, w zależności od tego "kto co już ma". Jeżeli ktoś mądrze złożył swojego kompa i ma płytę wspierającą SLI i odpowiednio mocny zasilacz to wystarczy że włoży drugą 670-tkę (ja celowałem w używki na gwarancji z allegro-koszt takiego zakupu to ok. 1200zł) Jeżeli ktoś tak jak ja chciał zrobić SLI jednak nie miał odpowiedniej płyty i zasilacza to koszta wzrastają jednak częściowo mogą się zwrócić poprzez sprzedaż nie używanych częśći tak jak to było w moim przypadku. Podsumowanie. Plusy + Rewelacyjna wydajność (gniecie tytana). + Coraz lepsze dopracowanie pod kątem SLI nowych tytułów. + Stosunkowo nie wielkie koszta przy rozbudowie. + Brak uciążliwego hałasu czego się najbardziej obawiałem (To zasługa WF3, na innych kartach może być gorzej). Minusy- Jeżeli to komuś przeszkadza to mimo wszystko dwie karty w obudowie. - Możliwość wystąpienia problemów z niektórymi grami co w przypadku Nvidii i tak jest bardzo szybko łatane. Jeżeli macie jakieś pytania to walcie śmiało, każdemu pomogę na tyle na ile będę w stanie. AD.1 Wszystkie porównania do tytana na podstawie testu PcLaba AD.2 Dodałem wyniki na pojedynczej karcie żeby lepiej zobrazować przyrost, oraz Metro Benchmark w SLI i bez. Ps. Jutro dodam fotki jak to wygląda u mnie w budzie Edytowane 19 Maja 2013 przez zyga101 24 Cytuj Link to post Share on other sites
arturo99 42 Napisano 19 Maja 2013 Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Wielki + za ten teścik.Może w przyszłości skuszę się na sli 670 Cytuj Link to post Share on other sites
CrisMasteR 22 Napisano 19 Maja 2013 Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Mam jednego GTX'a 670 od Gigusia. Póki co wydajności mi wystarczy. Ale gdy po premierze nowych kart obecne polecą w dół (a cena nie będzie wygórowana) to zastanowię się nad dokupieniem drugiej Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 19 Maja 2013 Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Bardzo dobry teścik oby więcej takich co prawda ja akurat posiadam radeona 7870xt i planuje cf z 2x radeon 7870xt ale i tak brawo Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 19 Maja 2013 Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Miałem SLI z 670 i pozbyłem się jednej karty Może kiedyś wrócę do SLI,ale na chwilę obecną taka jedna karta jest wystarczająca Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 19 Maja 2013 Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 czemu nie dales wynikow pojedynczej karty? takie porownanie dalo by lepszy poglad na sytuacje, wyniki dla 680 tez by sie przydaly. Tak mamy tu tylko suche wyniki i zadnego odniesienia Cytuj Link to post Share on other sites
zyga101 74 Napisano 19 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Dopracuję, i po dokładam wedle życzenia Cytuj Link to post Share on other sites
shae6666 110 Napisano 19 Maja 2013 Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) Dobry test Jeśli możesz to dodaj jeszcze jaki wpływ na fps ma taktowanie procesora - np 3.3 , 3.8 Ghz. Edytowane 19 Maja 2013 przez shae6666 Cytuj Link to post Share on other sites
zyga101 74 Napisano 19 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Dodałem wyniki pojedynczej karty, oraz test w sli i bez Metro LL, ciekawe co na benchu oznacza ten ciemny obszar bo tego nie ogarniam Cytuj Link to post Share on other sites
gshepherd 330 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Dołożenie drugiej 670 to dobry pomysł na ekonomiczne zwiększenie wydajności. Ja po wymianie 670 na 680 w grach nie widzę różnicy. Oczywiście numerki w markach skoczyły ale to za mała różnica do wyrażenia opinii - "jest cudnie". Dołożenie drugiej karty da odpowiedniego kopa. Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 teraz teścik wygląda o wiele lepiej Cytuj Link to post Share on other sites
Skeletor 1688 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) Czytałem niedawno na zagranicznym forum podobny post o SLI z Gigabajtów. Twe słowa obalają kolejny mit, że do SLI nadają się wyłącznie referenty. Na referentach SLI w testach osiąga 78-79 C i naturalnie generuje dużo większy hałas. Wiertarki to syf kiła i mogiła. Jak mawia natsu - tylko do wody się nadają. Ogólnie fajnie, że ci się chciało ale za mało danych i benchmarków. Wzoruj się na testach Wojtka. Według mnie jego wypieki ocierają się o ideał... Edytowane 27 Maja 2013 przez Skeletor Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 No jak dla mnie referent to tylko woda bo poziom szumu tego czegoś zabija mi uszy Miałem SLI z 670 od asusa i temperatura szału nie robiła (przy jednym slocie odstępu ponad 70 stopni na górnej). 2 sloty wolnego miejsca + boczna 200mm i temp powyżej 65 nie skoczyła. Cytuj Link to post Share on other sites
zyga101 74 Napisano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Wiem że ciężko będzie w to uwierzyć ale poziom chałasu jest mniej więcej równy z 1x 7970 wentylami rozkręconymi na 70 % co przy tej karcie nie jest żadkością (miałem 3 różne wersje 7970), a od np takiego sapphire 7970 pod obiciązeniem jest zdecydowanie ciszej. wciąż czekam jeszcze na 2x Noctua NF-p12 żeby jeszcze zjechać z chałsaem pod obciążęniem, Dzisiaj powinny przyjść i wtedy zrobię jeszcze pomiary temperatur. Cytuj Link to post Share on other sites
blacklizard 188 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 @up Hałas. Cytuj Link to post Share on other sites
zyga101 74 Napisano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) już za późno, poszło w eter Ps. Przyszła noctua, sztuk dwie. Jedną założyłem na procesor (chłodzenie Silentium Fortis) z przejśćiówką ograniczającą rpm na poziomie 900-1000 max, drugi wentyl z tyłu również na przejściówce i do tego z boku enermax na 700 rpm i jest zajebiśie. Temperatura dzięki nawiewowi bocznemu spadła o 4-5 C na kartach w Ungine. Najwięcej jednak dało "wyciszenie" procesora, noctua na 900 rpm chłodzi lepiej niż oryginalny wentyl z silentium'a. Edytowane 27 Maja 2013 przez zyga101 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 a jajajajaj xD, kijowo się czuję bez CF, mój Pecet zmienił się ze złomka w szrot Cytuj Link to post Share on other sites
zyga101 74 Napisano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) A tak wygląda efekt końcowy http://imageshack.us/a/img801/6055/buda2.jpg http://imageshack.us/a/img837/60/buda1.jpg Generalnie nic nie planuję zmieniać do czasu premiery HD 8xxx i tylko jeśli będzie to opłacalna zamiana. Generalnie jeśli HD 8970 będzie wydajniejsze niż moje sli (no to raczej nie ma co liczyć) lub nowe sli z 8870 jak będzie wydajniej i korzystnie cenowo Edytowane 27 Maja 2013 przez zyga101 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 czyżby na płytach intela, był większy rozstaw portów PCI-E xD ? u , mnie jest jedno pod drugim na styk Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 A mnie mojej drugiej 670 wcale nie brakuje. Oprócz Crysisa 3 wszystko śmiga na full. Do czasu nowej generacji kart niczego nie zmienię bo i gier nie będzie zbyt wielu Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 jak u mnie nie ma 60 FPS to nie potrafię grać xD, dla mnie to się już ścina Cytuj Link to post Share on other sites
zyga101 74 Napisano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) Giguś z WF-em jest po prostu taki cienki i świetnie się sprawdza w sli Edytowane 27 Maja 2013 przez zyga101 Cytuj Link to post Share on other sites
QuYoshi 99 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 @@zyga101, mógłbyś zrobić testy z World of Tanks - wydajność dwóch kart GTX 670 kontra jedna? Cytuj Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Po prostu masz tak sloty rozstawione... Test dobry ale jak dla mnie mało przejrzysty. Cytuj Link to post Share on other sites
zyga101 74 Napisano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 QuYoshi, niestety nie posiadam World of tanks Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts