Skocz do zawartości

Chłodzenie dla core i5 750

Recommended Posts

witam

na wstępie dziękuje wszystkim dzięki, którym poskładałem swojego blaszaka i jestem z niego bardzo zadowolony

teraz przyszedł czas na małe modyfikacje i OC procka co wiąże się ze zmianą box'owego wiatraka na cosik wydajnego i cichego zarazem (co do OC będę was prosił o pomoc ale to już w innym dziale) rozważam takie:

-Arctic Cooling Freezer Xtreme rev.2

-Scythe Mugen II rev.2

chyba, że są jakieś inne warte polecenia

do tego pastę termo przewodzącą i tutaj nie mam pojęcia, która będzie najlepsza

zastanawiam się też na sensem zmiany wentylatorów w obudowie na jakieś cichsze, buda to TT Element S VK60001N2Z do tego panel z możliwością regulacji obrotów też by się zdał

dyski chciałem powiesić na Noiseblocker X-Swing

dzięki

pozdrowionko

co do mugen'a to zgodzę się sprzęcik 1 klasa tylko obawiam się, że u mnie będzie haczył o ram i radiatory na mobo , chyba muszę pomyśleć nad czymś z z wyższą podstawką tak aby finy radiatora zaczynały się jak najwyżej

-Gigabyte P55-UD3R (montował ktoś już na tej płytce mugen'a ?)

- Patriot Viper II DDR3 2x 2GB 1600MHz CL7 Core i5 (dość wysokie bo mają radiatory, już i tak są w 2 i 4 slocie) nie będzie chaczyć ?

thx pozdrowionko

Co do chłodzenia to proponuję Zalmana CNPS 10X Quiet lub Flex,paste Noctua NT/H1,odrazu uzyskuje swoje właściwości ,jest wydajna i elegancko sie nakłada oraz regulator obrotów Scythe Kaze Server,który wyciszy wentylatory.

Podejrzewam, że to chłodzenie nie zmieści się z pamięciami z wysokimi radiatorami. Mam Zalmana Queiet na UD3 i niskich pamięciach - wchodzi na styk.

@IronFe a jak z hałasem tego Zelman'a ? i jak z możliwością podkręcenia ? (ja na box'owym mam teraz 3,2 i jest stabilny)

@Saiya-jin ten Corsair H50 też już lukałem ale na różnych forach raczej opinie nie są pochlebne chociaż może to po prostu jakieś osobiste uprzedzenia

mam jeszcze cosik takiego na oku Thermalright TRUE Black (jest dość wąski) tylko jakieś przejściówki do montażu trza by wykminić i jakiś wiatrak do niego, lub tego Thermaltake Spin Q VT

pozdrowionko

tak jak obiecywałem fotka zamontowanego zalmana 9900 NT (trochę brudny jest) i jak widać nie zasłania żadnych złącz DDR3

http://img4.imageshack.us/img4/9927/pic002a.th.jpg

Temperaturka teraz w idlu na 3,6GHz 1,2V to: 36,33,35,33 przy 25% obrotów wentylatora ustawiona w biosie (sterowanie pwm włączone). Przy 4GHz 1,36V temp. 74,72,68,70 test w prime95 ponad godzine, wentylator ustawiony na max i jest głośny

tutaj link do zestawu, który składałem

viewtopic.php?f=8&t=4813&p=70996&hilit=horhhe#p70996

nikt nie pisał aby nie brać tych pamięci (nie mam do nikogo pretensji) tylko mam małego zgrzyta żeby dobrać pasujące chłodzenie takie co się zmieści na tym mobo, mam też zamiar dokupić drugi taki zestaw ram'u

to chłodzenie wydaje się najodpowiedniejsze Thermalright TRUE Black i to co polecał @IronFe też powinno się zmieścić

pozdrowionko