Skocz do zawartości

MSI Z68 czy Z77?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez maryjan,

Recommended Posts

Witam.

Chcę w najbliższym czasie wymienić platformę na 1155. Planuję zakup procesora Pentium G2020 by później wymienić go na mocniejszy.

Mam jednak problem z wyborem płyty. Zastanawiam się nad dwoma: MSI Z68A-G43 i MSI Z77A-G43. Chciałbym w przyszłości móc podkręcić procka, ale nie będzie to jakieś specjalne OC.

Główna różnica jest w cenie: pierwsza kosztuje ok 220 zł, natomiast druga w granicach 350. O ile dobrze wiem, to starszy chipset nie posiada natywnego SATA III i USB3. Czy ta różnica jest warta dopłacania 130 zł?

1 powód  - natywna obsługa usb 3 i SATA

2 powód - świeży chipset

3 powód -  Lucid MVP 

4 powód -  lepiej dołożyć trochę,niż za rok wymieniać z68 na z77,bo nie ma niektórych technologii które dostępne  na z77.

Edytowane przez eVerest
Argument nie na miejscu ;)

Na korzyść Z77 przemawia:

- wyjście HDMI

- więcej wyjść USB na tylnym panelu

- bezproblemowa obsługa procesorów IvyBridge (na Z68 może wystąpić konieczność aktualizacji BIOSu)

- 4 złącza SATAIII

- MSI Z77A-G43 to płyta używana przez wiele osób z tego forum, sprawdzona i polecana

Minusy:

- koszmarne umiejscowienie złącz SATA

Na korzyść Z68:

- cena?

• Popieram 4

Z68A jest mocno ograniczona w kwestii ustawień procesora min. brak możliwości zmiany napięcia procesora(podczas oc płyta daje maksymalnie 1.32v, więc mocne oc odpada), llc czy offsetu. W z77-g43 jest to trochę lepiej zrobione, ale i tak brakuje jej wielu opcji dostępnych u konkurencji. 

1 powód  - natywna obsługa usb 3 i SATA

2 powód - świeży chipset

3 powód -  Lucid MVP 

4 powód -  lepiej dołożyć trochę,niż za rok wymieniać z68 na z77,bo nie ma niektórych technologii które dostępne  na z77.

Te argumenty są absurdalne...

3 - Lucid MVP jest wspieranie przez chipset, ale producent płyty musi wykupić licencję na oprogramowanie do niego. Tym sposobem w ofercie MSI technologię wspierają tylko płyty "wyższej półki" począwszy od GD65 "w górę" oferty. 

2 i 4 - a po co wymieniać płytę główną jeśli wszystko "bangla" jak należy, dla zwiększenia e-penisa?

1 - kontroler NEC sprawdza się bardzo dobrze

Czy ta różnica jest warta dopłacania 130 zł

moim zdaniem tak, powiem więcej ja bym dołożył kolejne 30-40zł do G45 która dodatkowo posiada obsługę sli

plusy z77 nad z68 to przede wszystkim możliwości oc(oczywiście po wymianie procka na np. 2500k lub 3770k) oraz obsługa sli, jeśli nie będziesz korzystał z tych opcji weź tańszą na z68, inny konkretnych argumentów nie ma, obie płyty są dobrze wykonane i obie obsłużą te same procki 

Z68A jest mocno ograniczona w kwestii ustawień procesora min. brak możliwości zmiany napięcia procesora(podczas oc płyta daje maksymalnie 1.32v, więc mocne oc odpada)

Skąd to info?

moim zdaniem tak, powiem więcej ja bym dołożył kolejne 30-40zł do G45 która dodatkowo posiada obsługę sli

plusy z77 nad z68 to przede wszystkim możliwości oc(oczywiście po wymianie procka na np. 2500k lub 3770k) oraz obsługa sli, jeśli nie będziesz korzystał z tych opcji weź tańszą na z68, inny konkretnych argumentów nie ma, obie płyty są dobrze wykonane i obie obsłużą te same procki 

Z68 nie ma obsługi SLI? Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3 posiada taką opcję. Karty jednak nie polecam ze względy na jej cenę.

Edytowane przez blacklizard

zanim napiszesz to się chwilę zastanów, pisze autor o msi a ty wyskakujesz nagle z asrockiem...

Podałem przykład płyty z chipsetem Z68, która obsługuje SLI jak i CF, aby pokazać że piszesz bzdury po prostu. Co ma chipset do obsługi SLI?

Podałem przykład płyty z chipsetem Z68, która obsługuje SLI jak i CF, aby pokazać że piszesz bzdury po prostu. Co ma chipset do obsługi SLI?

Po pierwsze nie napisałem że na wszystkich płytach z z68 nie ma obsługi sli

Po drugie autor rozważa zakup płyty msi

Po trzecie są dziesiątki innych płyt które obsługują sli ale nie o tym jest temat!

Po czwarte co do pisania niby bzdur przez zemnie to

jest tylko wsparcie dla crossfire, podobnie jak w z77-g43

jest to w 100% prawda w płytach z68-g43 oraz z77-g43, czyli tych których dotyczy temat

Po pierwsze nie napisałem że na wszystkich płytach z z68 nie ma obsługi sli

To jest Twój post prawda? Dla mnie jasno z niego wynika to co wcześniej napisałem. Dodatkowo co ma OC do chipsetu?

Po drugie autor rozważa zakup płyty msi

Po 2 podałem przykład pierwszej z brzegu płyty, która jest na chipsecie Z60 która obsługuje SLI, tylko po to żeby potwierdzić, żę chipset nie ma znaczenia przy SLI czy CF.

jest to w 100% prawda w płytach z68-g43 oraz z77-g43, czyli tych których dotyczy temat

Zgadza się. Tylko po co cytowałeś moją wypowiedź dotycząca Asrocka?

To jest Twój post prawda? Dla mnie jasno z niego wynika to co wcześniej napisałem. Dodatkowo co ma OC do chipsetu?

nie pisałem odnośnie chipsetu tylko konkretnych płyt czyli z68-g43 i z77-45, trzeba czytać między wierszami, autor podał konkretne modele i tego się trzymałem polecając inną płytę od tego samego producenta, zresztą ta dyskusja nie ma sensu no chyba że chcesz nabić postów to możemy tak do rana;)

Teraz wiem co miałeś na myśli, ale robisz za dużo skrótów myślowych dla siebie tylko znanych przez to wypowiedź jest mało czytelna i można źle ją odczytać.

BTW  MSI Z68A-G45 (G3) także istnieje, więc jak już się odnosisz do jakieś płyty to podaj dokładny model ;)

Skąd to info?

Z68 nie ma obsługi SLI? Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3 posiada taką opcję. Karty jednak nie polecam ze względy na jej cenę.

Z doświadczenia, ponieważ sam posiadam Z68A-g43(g3) i mojego 2500k mogę pogonić tylko do 4,5Ghz, bo dalej ogranicza mnie płyta  . No ale czego się można spodziewać po płycie za 216 zł  ;)

Edytowane przez R.I.P

Nie zamierzam podkręcać procka do 5GHz. Jeśli da radę 4,5 - tyle mi w 200% wystarczy. SLI/CrossFire też raczej nie będę używał. 

Dlatego zastanawiam się, czy dla USB3 na płycie głównej warto tyle dopłacać.

No to musisz się jeszcze nastawić na aktualizację biosu zanim włożysz proca, ponieważ płyta po wyjęciu z pudła posiada wersję biosu 4.3, a dopiero od 5.0 producent wprowadza obsługę Ivy brigde.

Na szybko mogę powiedzieć, że różnice są niewielkie:

- obsługa USB 3.0

- obsługa PCI-e 3.0

- obsługa Ivy Bridge bez zmiany BIOSu

Tabelaryczne porównanie cech Chipsetów Intel pod socket LGA1155:

http://plyty-glowne.dealer.gigabyte.pl/#?&action=_porownanie&module=porownanie

Jak nie zależy ci na USB 3.0 to nic tak naprawdę nie tracisz, ponieważ BIOS możesz zaktualizować do obsługi Ivy Bridge, a karty graficzne jeszcze nie korzystają w pełni z dobrodziejstw PCI-e 3.0. Tak, więc moim zdaniem wybór jest tylko jeden MSI-Z68-GD43.

Edytowane przez blacklizard

No to musisz się jeszcze nastawić na aktualizację biosu zanim włożysz proca, ponieważ płyta po wyjęciu z pudła posiada wersję biosu 4.3, a dopiero od 5.0 producent wprowadza obsługę Ivy brigde.

Jeśli ta płyta będzie miała fabrycznie stary bios, to będę w czarnej du**e. Nie będę miał jak zaktualizować, chyba że ruszy na tym Pentiumie.

Ale mam dylemat, cholera. Szkoda mi trochę tego USB, bo płyta pewnie zostanie na ładnych parę lat, a może dojdzie obudowa z USB 3 na froncie i nie mógłbym wtedy nijak podłączyć.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...