Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Mam problem z komputerem i wydaje mi się, że to karta graficzna. 

Ostatnio komputer mi sie wiesza przy jej większym obciążeniu, a potem mam problem z jego późniejszym włączeniem (wszystko się niby odpala prócz monitora, a ten jest na pewno dobry bo mam 2).

Karta w idlu ma  47-50 stopni, włączyłem furmarka i po 2-3 minutach było 81 więc chyba bez tragedii, ale furmark zgasł po tym czasie. Przy jego ponownym włączeniu komputer się zawiesił i na ekranie pojawiły się zielone paski jak na zdjęciu:

http://www.akasprzak.pl/magazyn/gtx.jpg

Komputer jest czysty, dzisiaj go nawet specjalnie wyczyściłem przed odpaleniem furmarka

@Kapucynek

Odpalam grę (jedyną jaką mam w sumie to League of Legends) i działa normalnie, kilka dni grając działa normalnie, albo się wywala. Dlatego zapuściłem furmarka i komp padł.

Dokładnie jak u mnie w przypadku 9800 GT mało wymagające gry/programy działały dobrze, Ale jak odpalałem Black Ops'a  na full albo właśnie też furmarka to komp się wieszał. i ekran robił się różowy od artefaktów.

Oczywiśćie poczekaj na opinie innych. Tak wyglądał mój problem i go rozwiązałem w domowych warunkach, przy użyciu lutownicy.

Edytowane przez ElitarnyPL

Obniżyłem tak jak napisałeś i zwiększyłem obroty wentylatora z 40% na 60%, zobaczymy co będzie teraz.

Pojawił się bluescreen i tym razem zrobiłem fotkę.

http://www.akasprzak.pl/magazyn/bluescreen.jpg

Po odpalenia kompa maksymalna rozdzielczość jaką mam to 1024x768, a jak chciałem wejść w ustawienia nvidii to dostałem komunikat:

http://www.akasprzak.pl/magazyn/pulpit.jpg

Edytowane przez aleksiejs

tez mi przyszlo do glowy, ze stery, ale wczesniej bylo ok z tymi samymi. dzis dociagnalem nowsze i rezultat jest wyzej, wiec to chyba nie ich wina. no i komp nie gasnie calkiem tylko traci obraz

pisane z tel.

Przeinstalowałem sterowniki na starsze i nic nie pomogło. Robiłem czystą instalację. Komputer dalej jakby nie widzi karty graficznej i mam rozdzielczość 1280x1024. Wczoraj była taka sama, wcześniej źle wpisałem.

Co format może pomóc? System chodzi stabilnie i nic się z nim nie dzieje.

Doradzi ktoś jakąś TANIĄ kartę graficzną? Ostatnio się przeprowadzałem + kupno auta i nie mam już wolnych środków na kartę. Jedyne wymagania to żeby jakoś działała jedyna gra w którą grywam czyli league of legends na fhd, żebym mógł podłączyć 2 monitory do pracy w fhd. Może być używka, ale taka żebym dał radę kupić z gwarancją jeszcze.

Mój sprzęt to i5-2500k, zasilacz 500W Ocz 80+ bronze

Przedyskutowałem sprawę z żoną i doszliśmy do wniosku, że lepiej od razu coś fajnego kupić niż za kilka miesięcy zmieniać. Karty używane tracą ze 20% na wartości po 1-1,5 roku więc wezmę raczej coś nowegoz gwarancją 2-3 letnią (chyba, że trafi się faktycznie super okazja).

W tym momencie mój pułap to 1000zł, jest to pułap, a nie za ile chcę faktycznie kupić kartę!

Wziąłem benchmarkowy ranking kart w roku 2013 i podzieliłem cenę przez ilość punktów jaką karta uzyskała. W takim zestawieniu wyszlo mi, że najlepiej kupić (po kolei wg tego co the best):

Hd 7790, Hd7850, GTX 650TI, GTX650TI boost, GTX 660.

Wypowie się ktoś dlaczego wziąć taką, a nie inną?