Skocz do zawartości

Którego radeona 7950 wybrać

Recommended Posts

Mam pytanie którego radka wybrać narazie zastanawiałem się nad

http://www.agito.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7950-3gb-ddr5-pci-e-box-84-662759.html11196-16-20G
http://www.agito.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7950-oc-11196-09-40g-3gb-ddr5-pci-e-fbox-84-666447.html

http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7950-3gb-ddr5-pci-e-box-84-531862.html

Słyszałem że ta ostatnia ma najgłośniejsze chłodzenie. Szczerze mówiąc najbardziej interesuje mnie ta pierwsza może macie jakieś inne propozycje?

Co do Gigabyte 7950 i jej głośności - imo, to chłodzenie to suszarka. 45% to maksimum jakie zniosę. Sam blokuje ją na 40% obrotów, a podkręcona do 1096mhz na rdzeniu, i w OCCT maks 63*C, czyli wynik przyzwoity. Tyle, że ja mam rev.1, z odblokowanym napięciem, której RACZEJ już nie znajdziesz.

Ja bym raczej wybierał tego Vapor-X'a, a jeśli chodzi o głośność, to z tego co czytałem, to chłodzenie od ASUS'a DCUII jeest mega ciche, i jest to chyba najchłodniejsza z HD7950.

Edytowane przez Kz3Ko.

Gwarantuje ci że chłodzenie Gigabyte nie będzie ci przeszkadzać. Zresztą, albo znajdziesz w sobie cierpliwość żeby znieść to parę decybeli (ale za to będziesz miał lepsze chłodzenie czyli większa żywotność itp.) A odblokowane czy zablokowane napięcie mniej to ci da niż ci się wydaję więc ja na twoim miejscu bym brał wersję od Gigabyte. Na dodatek gwara na 3 lata ;)

Tak się składa,że aktualnie posiadam 7970 boost od Sapphire (system chłodzenia bardzo podobny do vapor-x) na 40% jest ok ale jak grasz karta zaczyna się grzać i przy 60% masz małą suszarke.Chłodzenie wydajne ale głośne.Po roku użytkowania 560 od gigabyte z chłodzeniem wf2 moge powiedzieć,ze gigabyte będzie cichszy.Nie wiem jak z ASUSem bo z zasady nie ufam ASUSom pod AMD(kilka niemiłych doświadczeń z płytami głównymi i reklamacjami kart graficznych).MSI z regóły mocno wyżyłowane a większość ludzi zaraz po zakupie próbuje kręcić jeszcze bardziej i potem zdziwienie... a i drogie są,serwis parszywy.Także odradzam

Vapor-X nie jest cichym chłodzeniem.Jak stawiasz na ciszę to ewentualnie Gigabyte WF3(miałem na gtx670)i spisywało się bardzo wyśmienicie,nie wiem dla czego ludzie piszą że ono jest głośne :?: .Mogę polecić także moje obecne czyli Asus DCU II bardzo ciche i chłodne.Jeśli zależy Ci na wydajności to Vapor-X lub Asus.

@UP,

Jaką masz rewizje ? Jest to maksymalne OC ? Domyślam się, że to rev.2. Jeśli tak, to tylko podpowiem, że na rev.1 do 1100mhz kręciła się praktycznie KAŻDA sztuka poniżej napięcia 1.2V, czyli było to raczej średnie OC. Nie polecam Gigabyte już, bo nie ma rev.1. Była to świetna karta, mimo, że głośna, to jej potencjał OC był niesamowicie duży. Vapor-X - szczerze, to nie wiem czemu ludzie to polecają. Nie było tu żadnej ironii, po prostu nie wiem, podobno OC jest dość dobre, ale to tylko słyszałem. Jeśli bym kupował teraz HD7950, to sam bym miał dylemat. Ja bym raczej dołożył do referenta GTX 670, choćby Palit'a lub Gainward'a, chodzą po 1350zł.

Kwestia tego, jaką ma autor obudowę, i czy będzie w przyszłości dokładał drugą kartę. Jeśli obudowę ma ok, można pomyśleć nad tymi GRX'ami, oraz w przyszłości można też drugiego dorzucić. Jeśli nie, to już bym wybrał ASUS DCUII, tyle, że raczej ciężko by było dorzucić drugą.

Sbaej - wersja 16 to 2L a 19 to 3L. 2L to standardowe nieco zmodyfikowane PCB, 3l autorskie od szafira. 2L ma troche lepszy zapas OC ale jest glosniejszy, 3L nie ma podgladu temperatur vrm w gpu-z. W obu przypadkach napięcia są odblokowane. Jesli planujesz wodowac kartę to bierz 2L bo do 3L nie ma bloków.

Jeszcze jedno 3l ma krótsze PCB.