Skocz do zawartości

Asus gtx 670 czy jest uszkodzony???

Recommended Posts

Witam

Mam problem ze swoją kartą,mianowicie moge uruchomic komputer,tylko w trybie awaryjnym,po zainstalowaniu sterowników nvidi  restartuje system i nie uruchomi sieponownie windows.

Wiatraki sie kreca ,kable wszystko ok..Karta była krecona jednak wszystko było wporzadku zadnych artefaktów ,temperatury nie przekraczały 65 stopni.

Prosze o pomoc moze ktos miał podobny przypadek

Zapewne ustawiłeś wysokie wartości OC i zapisałeś je, żeby startowały razem z systemem. W trybie awaryjnym podczas startu nie uruchamiają się żadne programy (włącznie ze sterownikami).

Na Twoim miejscu w trybie awaryjnym usunąłbym program do podkręcania (włącznie z jego danymi) oraz przeinstalował sterowniki.

Dobrze by było gdybyś przeskanował system programem antywirusowym.

Edytowane przez Gexsi0
  • Popieram 2

Może to coś z systemem? Zainstalowałeś może coś do OC albo jakieś sterowniki dziwne. Sprawdź kartę u kogoś najlepiej.

Albo poczekaj niech wypowiedzą się eksperci

instalowałem dzisiaj sterowniki beta 320.14 ale to by raczej nie uszkodziło karty,zgrałem spowrotem poprzednie stery 314.22 ale windows juz nie wstanie na tej karcie tylko awaryjnie...juz nawet windows od nowa postawiłem.

czy takie moga byc objawy uszkodzonej karty??

no i jesli tak a gwarancji nie mam,czy to sie naprawia czy poprostu do kosza??

@Gexsi0 karta chodziła kilka miesiecy na tych ustawieniach ,nigdy nie bylo problemów.była krecona programem

Evga bios nie był zmieniany ,ani napięcie

Edytowane przez wojtekunc

Wsadziłem karte do innego komputera,objawy te same jest obraz do czasu kiedy zainstaluje sie sterowniki..

więc chyba walnieta :/

Ktoś sie orientuje czy mozna to gdzieś naprawic,moze są jakies serwisy pogwarancyjne?

Karte kupiłem na eBay i nawet nie wiem czy jeszcze jest na gwarancji,ale około roku ma o ile pamiętam.

No i też zastanawiam sie czy sterowniki beta mogły ją uszkodzić,czy jednak moje OC ją tak wykąńczyło...

Miałem podobny przypadek na 7950 od Gigabyte.  Najpierw tylko na zainstalowanych sterownikach ale po krótkim czasie również bez sterów. Ja zrobiłem RMA no ale karta z polskiej dystrybucji. Jeśli próbowałeś już nawet reinstalki systemu dalsza zabawa nie ma IMO sensu. Możesz dać na serwis, pytanie co się skopało i czy będzie warto :)

Edytowane przez Mephic

Flash BISO'u karty graficznej. Nie wiem dokładnie jak to jest z wczytywaniem profili karty (2D/3D itd.), ale być może w trybie awaryjnym używany jest inny tryb pracy karty niż dla pulpitu systemu Windows. Dla przykładu, na moim GTX670 komputer startuje na wysokich obrotach wentylatorów (Gigabyte WFx3). Dopiero podczas logowania do systemu (okno "Zapraszamy") wentylatory zwalniają do odpowiedniego RPM. Natomiast gdy wchodzę do trybu awaryjnego, wentylatory wciąż chodzą tak, jak przy starcie komputera - a więc profile nie są wczytywane :)
Tak czy inaczej, flash'uj BIOS na karcie. Wg mnie, to powinno pomóc. Skoro na innym komputerze jest ten sam problem, to wina leży po stronie karty. Flash BIOS'u rozwiąże kwestie software'u. Jeśli to nie pomoże, karta jest ewidentnie dupnięta.

Bywaj

Edytowane przez Ave20
  • Popieram 1

Tylko ze do tej pory kolega miał normalnie. Flash miałby sens gdyby sie tak działo od początku. Alesprobowac nie zaszkodzi :)

Mylisz się. Problem wcale nie musiał ujawnić się chwilę po zakupie szczególnie, że autor podkręcał kartę.

Mieszkam  w Uk  karte kupiłem na ebay-u.Wczoraj skontatowałem się mailownie z gostkiem co mi ją sprzedał.Ustaliłem ze zakupiona była w listopadzie,tak wiec teoretycznie gwarancje ma.Problem w tym ze nie moge znalesc paragonu itp.na zakup.Facet obiecał ze sie zorientuje w miejscu zakupu jak sytuacja wyglada.

Flash biosu spowoduje utrate gwary o ile sie nie myle?

Problem zaczoł sie podczas gry w nowe metro,wywaliło mnie z gierki,po ponowny uruchomieniu wyskaiwaly mi jakieś dziwne rozdzierczości zarówno w grze jak i pulpicie(1920x480)

Zainstalowałem beta stery ale nie pomogło,chyba w grze były jednak artefakty ale myslalem ze to wina sterów beta.

Jest to zwykła wersja asusa Po OC miała zblizone parametry do wersji TOP.

Kilka dni wczesniej zmieniłem w ustawieniach EVGA precision opcje 'power target' ze 110 na 120% nie wiem moze z tym przesadziłem?

http://imageshack.us/a/img96/4893/pc11.jpg

Opis Twojego problemu nadal potwierdza IMO, że BIOS nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli karta pracuje przez jakiś okres czasu z OC i nagle wywala no to co się mogło z BIOS-em stać? To czy utracisz gwarancję zależy od jej warunków na rynku UK. Power target nie powinien mieć z tym nic wspólnego jeśli karta była faktycznie sprawna przed podbiciem.

Edytowane przez Mephic

Karta jak juz napisałem około dwa miechy chodziła na OC.Również uważam  ze bios nie ma nic do tego.Może jeszcze się ktoś obeznany wypowie..

Narazie czekam na wiadomości od gostka co mi to sprzedał ,bez jego pomocy nic nie zrobie jesli chodzi o gware.

W uk zazwyczaj nie ma problemów z gwarancjami.Ja czasami brałem karte miesiąc używałem i oddawałem do sklepu nawet nie podając przyczyny zwrotu.Ale to w duzych sklepach typu PC WORLD.Nie wiem gdzie ta karta była zakupiona.

Patrze po ebayu i kilka sztuk widze jest do sprzedania jako 'zepsute'.Gdzieś kiedyś czytałem ze 670 asusowi nie wyszły udane...

Edytowane przez wojtekunc

Chodzi o to drodzy koledzy, że wersja GTX670 od ASUS'a miały problemy ze stabilnością. ASUS udostępnił poprawioną wersję BIOS'u, która rozwiązała problem. Dotyczył on szczególnie wersji TOP. Skoro Twoja karta pracowała niby - po OC, z ustawieniami zlibżonymi do tej wersji, a masz starą wersję BIOS'u 80.04.19.00.17, to chyba flash wyjdzie Ci jedynie na dobre, nie sądzisz?
Wciąż uważacie, ze BIOS nie miał nic wspólnego z utratą stabilności? 8-)

Edytowane przez Ave20

No dobra jak najprosciej wgrać bios na tego asusa i jaką wersje?

Nie mam nic do stracenia,ale nadal uważam ze to nie bardzo ma sens..

Gdyby byly problemy z biosem  to było by to widać na samym początku a nie po dwóch miesiącach..

Tak, jasne...Chyba oczywstym jest, że jeśli mocno podkręcasz kartę graficzną, aż do momenu utraty stabilności, to efekt jest widoczny momentalnie T_T
Kiedy zejdziesz nieco z MHz, karta pracuje na podbitych ustawieniach, zarówno rdzeń jak i pamięci wygrzewają się i w zależności od tego ile zmniejszyło się ustawienia względem niestabilnych ustawień, karta może tracić stabilność - tym bardziej w tak wymagającej grze jak Metro, lub nie. Gwałtowna utrata stabilności i res, mogły spowodować uszkodzenie BIOS'u. Skoro karta pracuje normalnie w trybie awaryjnym, to problem powinien leżeć w profilach. Uszkodzonej karcie - np. w sposób fizyczny, nie robi różnicy czy pracuje w trubie awaryjnym czy np. w trybie 3D - zwyczajnie wywala się i tyle.

Skoro karta pracuje normalnie w trybie awaryjnym, to znaczy, że fizycznie może być sprawna, a jedynie profilowo / software'owo może być zgryz. Tym bardziej, że autor nie posiada aktualnej wersji BIOS'u.

Mówice co chcecie, ale flash BIOS'u komplenie mu nie zaszkodzi, a tym bardziej, że problem zdaje się sprowadzać do aktualizacji. U ASUS'a flash robi się z poziomu OS'u - nawet w trybie awaryjnym :) Do wszystkiego, należy też pamiętac o problemach ASUS'a ze stabilnością i kilku aktualizacjach BIOS'u właśnie z tego powodu.

Edytowane przez Ave20