Skocz do zawartości

Czy 500W zasilacz wystarczy do tego zestawu?

Recommended Posts

Witam

Składam właśnie kompa do gier (budżet jest jaki jest) i zastanawiam się czy zasilacz Zalmana 500W ZM500-GS sobie poradzi. Mój zestaw:

Płyta Asrock 970 Extreme 3

Procek Phenon II x4 965

Pamięć Crucial 2x4GB DDR3

Grafika Saphire Randeon HD7850 oc 2GB

DVD LiteOn

Dysk twardy Seagate Baracuda 500GB

Obudowa Zalman z 4 wiatrakami

Procesor podkręcę ale raczej tylko mnożnikiem bez zmiany napięcia, pewnie w późniejszym czasie grafike też.

Czy ten zasilacz da sobie radę?

Zamierzam kupić zasilacz jak i cały zestawik. Czytałem przychylne recenzje tego zasilacza, poza tym jest ponoć bardzo cichy. Nad kartą nadal myśle czy nie wybrać tańszego gtx 650 ti lub hd7790. Boje się, że z x4 965 nie wykorzystam jej potencjału a na wybór platformy intela mnie nie stać. Oc będzie na pewno ale w późniejszym czasie.

Jeśli chcesz robić OC tego Phenoma to kup koniecznie jakieś lepsze chłodzenie, bo box od AMD (podobnie jak i box intela) służy do tego, żeby w boxie siedzieć :). Ponadto nie każda sztuka da się podkręcić bez podbicia napięcia a tutaj wypadałoby chłodzenie lepsze. Są egzemplarze lepsze i gorsze i pod tym względem to trochę loteria, ale przy chłodzeniu za około 100-120zł powinieneś bez problemu zrobić 4,0 ghz z lekkim podbiciem napięcia. A przy takim taktowaniu spokojnie bierz 7850

A czy ta płyta i procek obsłużą pamięci Patriot 8GB Viper Mamba Dual Channel 1866MHz 2x4GB? Czy będzie to sensownie działać? Chciałem kupić inne, Crucial 1333MHz ale sie okazało, że musiałbym czekać ok 3-4 tyg. na nie a następne w kolejce cenowo są jakieś najtańsze Kingstony 1333MHz bez radiatorów i właśnie te Patrioty.

Ogólnie to jak masz niewielki budżet to oszczędź na ramach i kup kingstony albo goodramy - ram ma bardzo marginalny wpływ na wydajność w grach - czasami jest to wręcz granica błędu pomiarowego. Także nie ma sensu brać ramów szybszych niż 1600mhz