Skocz do zawartości

Q Sapphire Radeon HD 7970 OC

Recommended Posts

Zależy od karty. Jakie robisz aktualnie oc? Są generalnie dwa typy chipow - dobre do oc na powietrzu z relatywnie niskim zapotrzebowaniem na napięcie ale mające wall w określonym miejscu i trudne do kręcenia dalej a są tez takie którym tylko ładowanie full napięcia da wysokie zegary i nie maja wall (lepsze pod chlodzenie wodne)

Generalna zasada - do 24/7 nie przekraczam 70 stopni, niektórzy nie przekraczają 80, na pewno wiecej to już słabo. Pytanie jakie masz oc teraz i czy warto woltowac dalej. Duzo osób na overclockers.net lata na 1.3v 24/7 ale max temp to 75-80 stopni.

Wreszcie ktoś odpisał  :D

OC 1075/1500 na standardowym napięciu, ciężko  co cokolwiek podkręcić ponieważ zauważyłem

ze przy 1100 na rdzeniu w grach pokazują się artefakty nie pomaga nawet napięcie GPU 1.26v, więcej nie dawałem  :P

Temperatury w grach nie przekraczają 71 stopni przy 1.26v, ale w furMark skacze do 81c 

do podkręcania używam sapphire trixx zastanawiam się czy możne spróbować EVGAPrecision czy będzie jakaś różnica 

Edytowane przez kyubi13231

Furmark daje Ci temperatury jakich nie uświadczysz chyba w żadnej grze. A że w furmarka nie grasz to daruj go sobie :) Świetny do testowania stabilności jest Heaven 3.0 i 4.0 lub Valley 1.0 (najlepiej mix 3 do ostatecznego testu).

Jeśli jesteś do tego gotowy i generalnie Twoja karta nie jest wadliwa (uprzedzam, bo to jednak na własną odpowiedzialność) - podbij napięcie do 1,275, nie kręć pamięci (i tak są bardzo wydajne), zyskasz prawdopodobnie dodatkowe mhz na rzdeń - na czas kręcenia rdzenia pamięci na stock. 

Zanim zaczniesz cokolwiek robić - ustawiłeś swój fan profile? Jeśli nie to na czas oc ustaw 10% - 10 stopni 20% - 20 stopni 30% - 30 stopni itd i monitoruj temperatury. 

OK thx za rady  zaraz coś pokombinuje 

Udało mi się uzyskać stabilne ( pewny nie jestem bo grałem dopiero 40min :D) 1140Mhz na rdzeniu ale przy napięciu 1.28v nie będę karty katował na co dzień takim napięciem dlatego zostanę przy 1075/1500 na standardowym napięciu... 

Ps zauważyłem znaczy wzrost temperatury po ustawieniu Board Power Li na +20%

Na standardowym napieciu i 1075/1500 tego nie ruszałem i jest  stabilnie

Ps. Jednak nie jest pokazały się artefakty, wiec jestem zmuszony ustawic te +20% :P

Edytowane przez kyubi13231

Board power li określa maksymalną ilość prądu/energii którą może pobrać karta. Do OC warto ustawić +10 lub +20% na stałe. Nie spowoduje to degradacji chipu a ustabilizuje OC, tak jak w Twoim wypadku.

Te pamięci na 1500 kręciłeś tak? Bo karta ma bazowo chyba 1425 ? A jak zrzucisz na stock to rdzeń nie idzie dalej?

Board power li określa maksymalną ilość prądu/energii którą może pobrać karta. Do OC warto ustawić +10 lub +20% na stałe. Nie spowoduje to degradacji chipu a ustabilizuje OC, tak jak w Twoim wypadku.

Te pamięci na 1500 kręciłeś tak? Bo karta ma bazowo chyba 1425 ? A jak zrzucisz na stock to rdzeń nie idzie dalej?

Zejście pamieciami do stock 1450mhz nic nie daje dalej to samo :P

Udalo sie ustawic stabilne 1100mhz/1500 lecz napiecie potrzebne do tego to 1.26v... nie będę katował karty aby mięć te 25mhz więcej :P

Przy OC rdzenia, pamięci nie mają nic do "gadania"

Pamięci a sam rdzeń to dwa całkowicie osobne elementy na karcie.

Ludzie myśla że podbicie VDDC spowoduje większe możliwosci podkręcania pamięci VRAM, co jest oczywiscxie bzdurą, gdyż pamięci są zasilane stałym, niezaleznym napięciem od GPU.

Niektóre wersję HD7950/70 mają montowane 2 kontrolery napiecia, od GPU jak i VRAM, gdzie w przypadku zmiany napiecia tego drugiego można dać nawet 1.7v z 1.5v na którym standardowo pracuja.

Smiało kręc pamięci, 50MHz to tyle co nic.

OC z 1200 do 1450 (+250MHz) w przypadku mojej karty to juz jest coś, a akurat trafiły mi się lepsze sztuki pamieci i lecą stabilnie na 1630MHz, ciekawe na ile by poszły gdybym mógł w nich zmienic napięcie... ale niestety tego się nie dowiem :menda:

I jeszcze jedno, nie dawaj Power Limit na +20%, bo nic to nie da do OC karty a sekcja zasilania porządnie dostaje po tyłku, zwłaszcza mosfety które często osiągają bardzo wysoka temperaturę.

10% spokojnie starczy, max 15% i więcej nie zalecam dawać

HD7970 ma TDP na poziomie 250W, zatem Power Limit na +10 zwiększy TDP o 25W, 15% o 37,5W, a 20% aż 50W.

Oczywiście TDP a faktyczy pobór mocy z gniazdka sieci elektrycznej rózni się, każdy producent ma swoje "zdanie/interpretację" okreslenia parametru TDP.

Edytowane przez Hezen

Hezen - dziwne. bez woltowania vddc mój gpu nie jest w stanie krecić memów wyżej niż 200 mhz a z voltowaniem robi 550 :)

Założenie, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego jest błędne. Poczytaj trochę. W Keplerach jest to widoczne najbardziej (odsyłam do 670 oc guide) ale w innych gpu też

Edytowane przez Mephic

Mozliwe że jest coś na rzeczy, lecz jest to bardzo watpliwe gdyż GPU oraz VRAM są zasilanie niezależnie.

U mnie czy rdzeń jest podkręcony czy nie, pamieci bez problemów pracują z maksymalnym taktowaniem 1630MHz, (stock 1200MHz)

W zalezności od zasosowanych kości pamieci, są one zasilane stałym napieciem wynoszacym od 1.35v do nawet 1.6v

http://www.skhynix.com/datasheet/img/H5GQ2H24AFR_Ordering_information_resize.jpg

Nie mozliwym jest powiązanie rdzenia oraz pamieci pod względem dostarczanych do nich napięć.

Jedyna możliwość jaka przychodzi mi do głowy to, to że podkrecenie rdzenia skutkuje wzrostem wydajności całej karty (podkręcenie rdzenia daje ponad 80% wydajnosci karty) i dlatego pamięci dostają "skrzydeł" i lepiej się krecą?

Poza tym widzę nieprawidłowośc którą wyssałes z palca?

Pamięci w gtx 660Ti pracują na stocku z taktowaniem 1502MHz (6008MHz)

W sygnaturze masz napisane 7200MHz czyli musiały by pracować na 1800MHz.(+298MHz)

Pisałeś że po dovoltowaniu rdzenia pamieci Ci poszły aż 550Mhz więcej, chce poznac Twój sekret takiego OC :D

Edytowane przez Hezen