40rozbojnik 658 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Witam, ostatnio wymieniłem płytę GA-990FXA-D3 na GA-990XA-UD3 w rewizji 3.0 - z powodu kiepskiej i nie chłodzonej sekcji zasilania w modelu D3 i innych nie mniej ważnych powodów. Niestety natrafiłem na uciążliwe niedogodności, które postaram się jak najlepiej opisać w punktach: Pierwszą największą upierdliwością jest throttling po lekkim OC procesora. Pisząc lekkie OC mam na myśli wyłączenie TC, ustawienie mnożnika na 20, napięcia na 1,34 oraz wyłączenie opcji C&Q, Core C6 State i C1E Support (APM nie doszukałem się w rewizji 3.0). Takie ustawienia pozwalały mi na płycie GA-990FXA-D3 cieszyć się stabilnymi 4GHz, a na 990XA-UD niestety NIE. Z początku co parę sekund taktowanie podczas testu w prime95 z ~4GHz spadało do ~2,8 GHz. Po przewertowaniu wątków na różnych forach zagranicznych doszedłem do wpisu, który polecał włączenie opcji HPC mode i to częściowo pomogło. Ale dalej throttlling występuję - po około 2-3 minutach testu w Prime95, kiedy temperatura TMPIN1 oscyluje około 54 stopni a TMPIN2 52 stopni taktowanie spada do ~1,4 GHz mnożnik do 7 a napięcie do 0,9. I tak co kilka - kilkanaście sekund. Nie wiem co z tym fantem zrobić, jest to dziwny i niepokojący objaw mogący mieć wpływ na komfort rozgrywki w bardziej wymagające tytuły. Klawiatura USB nie pozwala na wejście do BIOSU/UEFI. Jak bym nie ustawił opcji wsparcia USB nie działa przed załadowaniem systemu.Jest to upierdliwe jak nie wiem co, na 990FXA-D3 nie miałem takiej sytuacji. Aby wejść do biosu muszę bawić się starym trupem na PS2 Odczyt temperatur. Który z TMPIN w HWmonitor odpowiada temperaturze CPU? Uprzedzam, że mam Easy Tune 6 i tam widać 3 temperatury podpisane następująco: System, CPU i CPU. bardzo wiele to wyjaśnia. Przede wszystkim zależy mi na odpowiedzi na punk 1 i 3, czyli throttling - jakiego powodu występuje i jak można sobie z tym objawem poradzić oraz który z TMPINów jest temperaturą CPU. Edytowane 13 Maja 2013 przez 40rozbojnik Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Widzę, że to kolejna płyta w rewizji 3.0, która po prostu nie posiada opcji APM. Brawo Gigabyte, świetnie nabijacie klientów w butelkę... Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Widzę, że to kolejna płyta w rewizji 3.0, która po prostu nie posiada opcji APM. Brawo Gigabyte, świetnie nabijacie klientów w butelkę... Dlatego właśnie piszę w dziale pytań do firmy Gigabyte. Cholera jasna, nie po to kupuję płytę z silną sekcją zasilania (8+2) posiadając procesor "Black Edition" żeby nie robić OC. Jaki sens ma OC skoro taktowanie spada do 1,4 i mam kibel a nie wzrost wydajności? Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 masz najnowszy bios?masz prawidłowe temperatury???Próbowałeś zwiększyć napięcie??Ustaw llc tak żeby ci nie zaniżało V Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Co to ma niby do rzeczy? Płyta nie posiada opcji APM, więc co byś nie zrobił, to i tak będzie "zbijać" zegary pod obciążeniem. Dlatego właśnie piszę w dziale pytań do firmy Gigabyte. Cholera jasna, nie po to kupuję płytę z silną sekcją zasilania (8+2) posiadając procesor "Black Edition" żeby nie robić OC. Jaki sens ma OC skoro taktowanie spada do 1,4 i mam kibel a nie wzrost wydajności? Ja mam tyle szczęścia, że kupiłem GA-990FXA-UD3 zaraz po premierze i dlatego nie mam z nią żadnych problemów. Ale po tym, co słyszałem, to już więcej nie będzie Gigabyte w komputerze... Edytowane 13 Maja 2013 przez tomcug 1 Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) masz najnowszy bios?masz prawidłowe temperatury???Próbowałeś zwiększyć napięcie??Ustaw llc tak żeby ci nie zaniżało V temperatury prawidłowe, bios najnowszy (FD), testowane na różnych napięciach i ustawieniach LLC (Vcore Loadline calibration - innej opcji w magicznym USREFI nie ma). Jak pisał tomcug, co bym nie robił i tak zbijane jest napięcie i taktowanie. Taka sytuacja jest niedopuszczalna, w sumie zastanawiam się nad zwrotem egzemplarza - chyba że uzyskam odpowiedź jak zaradzić takiej sytuacji. Edytowane 13 Maja 2013 przez 40rozbojnik Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Krótko i na temat, procesorów FX po prostu nie podkręcisz na nowych płytach tej firmy . Zwróć ten szajs i kup coś innego. Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Żeby tak skopać dobry model płyty (polecany w różnych wątkach na różnych forach) to trzeba mieć talent. Jestem ciekaw czy morele przyjmie mi zwrot... Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Spróboj w windzie ustawić zarządzanie energią najwyższa wydajność.Może to coś da.A co do ciebie tomcug to niektórym nawet po wyłączeniu apm tak się dzieje. spróboj tego może to coś da: http://www.youtube.com/watch?v=OCukjgN0lwQ Edytowane 13 Maja 2013 przez BRisinGR 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Dawno kupiłes ta płytę? Bo jest jeszcze szansa na zwrot za niezgodność z umową Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 A co do ciebie tomcug to niektórym nawet po wyłączeniu apm tak się dzieje. Przecież sam mam GA-990FXA-UD3 i doskonale wiem, że w tym przypadku rozbija się właśnie o APM... Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Dawno kupiłes ta płytę? Bo jest jeszcze szansa na zwrot za niezgodność z umową W czwartek odebrałem w netpunkcie, kupiłem w środę (08.05.2013). A co do AOD - przecież nie będę się bawił w klikanie po każdorazowym włączeniu komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 W czwartek odebrałem w netpunkcie, kupiłem w środę (08.05.2013). A co do AOD - przecież nie będę się bawił w klikanie po każdorazowym włączeniu komputera. lepszy ryc niż nic Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Sprawdzę jeszcze jak to wygląda, bo nie nie zauważyłem że w AOD klika w "Apply my last settings when system boots". Ale ogólnie kibel straszny Edytowane 13 Maja 2013 przez 40rozbojnik Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 nie taki diabeł straszny, jak go malują Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Ogólnie dzięki za pomoc, sprawdzę z tym AOD jak z roboty wrócę. Mam nadzieję że ta opcja pomoże. A ogólnie to wypadałoby aby Gigabyte wypuścił update biosu/srefi-uefi nawet w wersji prealfa, który to przywróciłby opcję APM - o ile jest to możliwe. Edytowane 13 Maja 2013 przez 40rozbojnik Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Nie do końca za każdym razem. Możesz ustawić tak, aby AOD startowało z systemem i ostatnimi ustawieniami jakie w nim dałeś. Nie działa ta opcja Przed chwilą sprawdziłem czy działa programowe wyłączenie APM i potwierdzam...TAK DZIAŁA przez około 10 min obciażałem CPU zaimplementowanym w AOD testem stabilności i zegar utrzymywała się na poziomie 4.7 GHz Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 13 Maja 2013 Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 http://img401.imageshack.us/img401/4369/beztytuuciv.pngJJeszcze możesz tak spróbować. Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Plan zasilania mam zawsze zmieniony na wysoką wydajność. Niestety sposób z AOD nie działa u mnie jak trzeba. Sprawdziłem nawet AIDA64 - faktycznie zmienia się wpis przy APM na wspierane, wyłączone ale throttling dalej występuje. Gdyby temperatury tmpin1 i tmpin2 były rzędu 64-70 stopni to nie dziwiłbym się, bo bezpieczna granica wytyczona przez producenta to 61 stopni. Ale u mnie tak się dzieje przy tmpin1 54-56 a tmpin 51-52... Dzieje się u mnie takie cuś jak widać w poście 5300 na załączonym obrazku: http://www.overclock.net/t/1023100/official-gigabyte-ga-990fxa-series-owners-thread-club/5290 Edit. z postu 5306 wynika że może to być winą przegrzewania się sekcji zasilania - o ile dobrze rozumiem pojęcie VRM. Jeśli tak, to k**** ja p*****. Właśnie po to kupiłem płytę z chłodzoną sekcją zasilania żeby mi się przegrzewała (łomatko 56 stopni burning mode). Super, widać że fabryczne chłodzenie od gigusia jest gorsze od aluminiowych radiatorków które zamontowałem na 990FXA-D3... Koniec cholera jasna, więcej nie kupię mobo od tej znakomitej firmy. Całe lata byłem zadowolonym użytkownikiem, ale skończyło się. 990XA-UD3 w rewizji 3.0 to bubel nie wart złamanego grosza. Ja rozumiem że przegrzewanie się sekcji może wystąpić jak ma się sprzęt w piekarniku a nie obudowie, a do tego nie chłodzona sekcja...ale u mnie? SilentiumPC Regnum z 4 wentylatorami (3 x 120 mm, 1 x 140mm) i sekcja z radiatorem??? KIBEL po prostu... Edytowane 14 Maja 2013 przez 40rozbojnik Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Te czujniki zaniżają odczyt o conajmniej 5-6 stopni :\ bo niemożliwym jest żeby procesor w IDLE mial 15 st jesli temp otoczenia to okolo 22 st. taka sytuacja występuje u mnie na FX 6300 i też gdzieś koło 55-57st zaczyna zbijać zegar przy wyłaczonym programowo APM. Natomiast gdy temp oscyluje w granicach 52-54 st to mam stabilne 4.7-4.8 GHz. Jednak ten zegar wymaga napięcia nawet 1.5V i więcej więc temp. szybko dobija do gornej granicy Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Te czujniki zaniżają odczyt o conajmniej 5-6 stopni :\ bo niemożliwym jest żeby procesor w IDLE mial 15 st jesli temp otoczenia to okolo 22 st. taka sytuacja występuje u mnie na FX 6300 i też gdzieś koło 55-57st zaczyna zbijać zegar przy wyłaczonym programowo APM. Natomiast gdy temp oscyluje w granicach 52-54 st to mam stabilne 4.7-4.8 GHz. Jednak ten zegar wymaga napięcia nawet 1.5V i więcej więc temp. szybko dobija do gornej granicy U mnie, gdy wyłączyłem APM w BIOS-ie, to procek mógł dobijać do 80 C i nie było żadnego zbijania zegarów. Tak więc coś jest na rzeczy, a konkretniej w nowej rewizji płyt Gigaszrota . Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Przegrzewanie się procesora nie wchodzi w grę. 52 stopnie to tyle, ile miałem na tym samym chłodzeniu, tej samej paście (Artic Silver 5) i w tej samej obudowie na 990FXA-D3. Z tym, że tam po założeniu aluminiowych blaszaków na sekcje zasilania TMPIN1 (czyli chyba VRM) było rzędu max 53 stopnie a nie 56... Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Przecież 56 stopni dla sekcji zasilania to żadna temperatura. Sprawdź temperaturę CPU w AMD Overdrive, dla Twojej płyty powinien pokazywać dobre wartości. Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 @tomcug Czyli wychodzi na to, że programowe wyłączenie APM działa połowicznie. Gdy ta funkcja działała normalnie CPU zbijał zegar nawet przy 4.3GHz i temp rzędu 48-50 st. Po programowym wyłączeniu APM mam stabilne 4.7 GHz przy max temp do 53-54 st, po przekroczeniu tej temp zaczyna sie zrzucanie zegara na pojedynczych rdzeniach a jak dobije w okolice 58 st. to wszystkie rdzenie potrafia zjechac do 1,4 Ghz :\ Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Przecież 56 stopni dla sekcji zasilania to żadna temperatura. Wiem o tym, ale z postu na forum, do którego dałem wcześniej odnośnik wynika, że koleś ma teraz ~50 na VRM i ma spokój - albo coś źle rozumiem. W AOD temp procesora pokrywa się z TMPIN2 czyi max 52 stopnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts