PsPmarco 0 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) Jakieś 2 miesiące temu kupiłem sobie Lenovo y580 z i7 i 8Gb RAM. Komputer chodził szybko lecz po przesiadce z deskopa C2D i 3Gb RAM liczyłem na więcej. Jako, że jesem osobą ciekawską lecz jednocześnie lekkomyślną, żeby nie powidzieć głupią to postanowiłem rozkręcić "nowego" laptopa tylko po to by zobaczyć co tam w środku siedzi i jak to wygląda (wiem pełno zdjęć jest w internecie) Po rozkręceniu 2 śrubek (tyle wystarczy,żeby dostać się do RAM-u i Dysku) stwierdziłem żeby dostać się jeszcze dalej i zobaczyć więcej trzeba rozkręcić kolejne (ok.10-12) i zaniechałem Już miałem go składać na nowo lecz mój wzrok przyciągnęła względnie niedokręcona śrubka, która dociska dysk twardy. I tak rzeczywiście było. Po dokręceniu tej wziąłem się za resztę które również były dosyć luźne... Zadowolony z siebie począłem umieszczać rozkręconą wcześniej obudowę na swoje miejsce, a ty nagle dźwięk jakbym jakiś kabelek rozerwał/urwał, serce mi niemal stanęło lecz po oględzinach wszystko wydawało się w porządku. Po złożeniu, z obawą lecz spróbowałem włączyć laptopa i ku mojej radości i zaskoczeniu działa! A co więcej działa szybciej i sprawniej... Przepraszam jeśli napisałem to w złym temacie i dziękuje tym którzy dotrwali do tej chwili... ORT! sv Edytowane 11 Maja 2013 przez sid vicious Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek25211 4 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Nie rozumiem sensu tego tematu. Dokręciłeś parę śrubek i niby wszystko działa szybciej, jakieś udowodnienie tego, że działa sprawniej? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Popularne posty MAŁY 124 Napisano 11 Maja 2013 Rozwiązanie Popularne posty Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Podkręciłeś śrubokrętem laptopa,brawo 12 Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Ja się boje rozkręcić GTX260, żeby go wyczyścić, więc kolega wykazał się niezłą odwagą. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek25211 4 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Kolega zwyczajnie stracił gwarancję w momencie rozkręcenia laptopa. Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Kolega zwyczajnie stracił gwarancję w momencie rozkręcenia laptopa. Nie wiem dokładnie jakie są ograniczenia gwarancyjne w przypadku ideapadów, ale thinkpady można praktycznie dowolnie rozkręcać bez utraty gwarancji. Jest jednak kilka sposobów na jej unieważnienie. Np. odkręcenie radiatora z CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
PsPmarco 0 Napisano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Na potwierdzenie nic nie mam oprócz tego, że komputer włączał się ok 1min i przez 30 sek praktycznie nic nie szło zrobić a teraz po minucie to już śmigam po necie. PS. Napisałem, bo mnie to zdziwiło i mam już mało czasu do matury ustnej więc chce się czym zająć Jeśli bardzo nie pasuje/przeszkadza to można usunąć temat. Cytuj Link to post Share on other sites
miszczu0097 5 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Podkręciłeś śrubokrętem laptopa,brawo http://www.benchmark.pl/uploads/backend_img/a/fotki_recenzje/4496_test_grafik_high-end/oc.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
xensis 6 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Teoretycznie i praktycznie niemożliwym jest zwiększenie wydajności poprzez dokręcenie śrubek obudowy i można uznać autora tematu za dziecko, które nie ma pojęcia za co się zabiera albo za trolla.Pozdrawiam! 3 Cytuj Link to post Share on other sites
PsPmarco 0 Napisano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Trollem nie jestem a napisałem to tylko dlatego, że sam nie nie mam na to racjonalnego wytłumaczenia i myślałem, że ktoś mógłby to potwierdzić z swojego doświadczenia lub wytłumaczyć. Ale widze, że nikt nie chce w to wierzyć także temat do zamknięcia/usunięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Nie wiem dokładnie jakie są ograniczenia gwarancyjne w przypadku ideapadów, ale thinkpady można praktycznie dowolnie rozkręcać bez utraty gwarancji. Jest jednak kilka sposobów na jej unieważnienie. Np. odkręcenie radiatora z CPU. Y580 nie posada żadnej plomby, rozebrałem swojego bo mi drobinki silicagelu który został od nowości w plecaku wpadły przed otwory radiatora i nie było problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts