Skocz do zawartości

Monitor do 1100zl pod skladany komputer

Recommended Posts

Gość Kotecek

@ Smart Insight w tym Eizo kilkanasie postów wyżej... ale masakra. Oni się tym chwalą a po włączeniu tego cuda obraz jest jeszcze gorszy nież normalnie. Już całkowicie wyprany z tej pseudo czerni. Moze do CS'a się nadaja, bo więcej ludków można ustrzelić ale ja bym na tym nie chciał grać. Moje oczy by tego nie zniosły :) Całkowita sztuczność.

@ Kotecek:
No tak, to nie jest opcja, którą ma się włoczoną we wszystkich grach. Wszystko zależy od preferencji. Ja, dla przykładu, chętnie włączyłbym SI w BF3. Ale zasidniczo, tak jak napisałem - nie każdy musi z SI faktycznie korzystać. To opcja, a te mają to do siebie, że mogą być włączone lub nie :)

Jeśli do gier to warto jest zwrócić uwagę na ten model http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/6156609_techniczne .

Monitor warty polecenie. Nie tylko jak piszesz do gier ale również do filmów w jakości HD czy codziennej pracy biurowej.

Dzięki jeszcze raz za wasza pomoc zdecyduje sie na benq xl2411t

Dobry wybór. Ja jednak zdecydowałbym się na model proponowany powyżej.

Monitor warty polecenie. Nie tylko jak piszesz do gier ale również do filmów w jakości HD czy codziennej pracy biurowej.

Dobry wybór. Ja jednak zdecydowałbym się na model proponowany powyżej.

Nikt Ci nie broni popełniać w życiu błędów :) 

Napisano (edytowane)

Grunt żeby chodził i mi sprawował sie dobrze . Raz jeszcze dzięki za pomoc . Jeszcze jedno pytanie czy benq xl2411t jak i Foris bedą dobrze śmigać przy moim kompie czy powinienem szukać w innych przedziałach cenowych ? Co ma komp opisane jest w 1 poście

Edytowane przez viehu1989

Zaraz tam błędów:-) Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Nie uważam, że Eizo czy Benq to zły wybór, chociaż monitor tego ostatniego producenta posiadałem i nie byłem nim zachwycony. 

1. Dlatego napisałem, że nikt Ci nie broni popełniać błędów - masz swoje zdanie, to sobie miej.

2. Miałeś jeden przedpotopowy monitor BenQ i skreślasz całą firmę? Spoko, to też Twoje zdanie i sobie je miej, ale jeśli nie miałeś XL, to proszę Cię, nie rób burzy w szklance wody.

@ viehu1989:

Tak, sprawdzą się :)

Edytowane przez Ave20

U, Eizo ma Smart Insight  :(

A BenQ EQuilizer :D Co Ty na to?

A ja na to że przez 2 miesiące używałem oby monitorów podłączonych do tego samego kompa.

EQuilizer to tylko operowanie parametrami monitora takimi jak jasność i gamma. Tracisz detale w cieniach, przepalasz jasne obszary. To potrafi prawie każdy monitor, możesz równie dobrze zrobić to ustawami karty graficznej. Zawsze kosztem obrazu. Do tego EQuilizer działa tym gorzej im mniejsze nasycenie kolorów. W scenach szarych nie działa prawie w ogóle.

Smart Insight to zupełnie inna bajka - realna obróbka cyfrowa podobna do technologii HDR wykonywana przez realne jednostki obliczeniowe znajdujące się w monitorze. Nie róbmy żartów i nie stawiajmy przy tych technologiach znaku równości. FS2333 bije na głowę nawet topowy monitor do gier i multimediów od EIZO - FX2431, który kosztował 4x więcej niż FS2333. Owszem FX ma świetną matrycę, ma też kupę zaawansowanej elektroniki, ale jeżeli chodzi o granie to ma braki względem FS.

Jasne, nagle przypomniałeś sobie, że miałeś te 2 monitory podpięte do jednego kompa. W pierwszej swojej wypowiedzi, kiedy zacząłeś temat Eizo / BenQ ta złota myśl wypada Ci zwyczajnie z głowy?
...
Patrząc na screeny z włączonym EQ i SI w ogóle nie widzę by cokolwiek zostało "przepalone", a zwyczajnie cienie zostają rozjaśnione - nawet nie cała scena, więc zastanawiam się...WTF?

Nigdzie też nie napisałem, że Eizo to zły monitor. Zarówno Eizo jak i BenQ to zupełnie inne monitory, o różnych matrycach i przeznaczeniu gier. 120Hz sprawdza się w szybkich grach i o ile każdy monitor - ogólnie ujmując, sprawdza się w grach, o tyle XL nada się do tego lepiej pod kątem np. FPS'ów i tutaj zwyczajnie będzie miał przewagę nad Eizo. Do tego tutaj piję. Eizo to zasadniczo monitor gamingowy, ale dla fana FPS znacznie bardziej podpasuje BenQ.

Edytowane przez Ave20

Jasne, nagle przypomniałeś sobie, że miałeś te 2 monitory podpięte do jednego kompa. W pierwszej swojej wypowiedzi, kiedy zacząłeś temat Eizo / BenQ ta złota myśl wypada Ci zwyczajnie z głowy?

Gdyby wątek dotyczył od początku tylko tych dwóch monitorów to bym o tym wspomniał :) A że dopiero w praniu zeszło na te modele to napisałem w stosownym czasie :)

Patrząc na screeny z włączonym EQ i SI w ogóle nie widzę by cokolwiek zostało "przepalone", a zwyczajnie cienie zostają rozjaśnione - nawet nie cała scena, więc zastanawiam się...WTF?

Widzisz, ja nie patrzyłem na screeny tylko na żywy obraz. Black EQ po pierwsze działa tym gorzej im mniej informacji o chrominancji w obrazie, na scenach z małą chrominancją przestaje działać prawie w ogóle. Po drugie w odróżnieniu od SI nie działa w czasie rzeczywistym, nie analizuje obrazu. To po prostu predefiniowane ustawienia układu sterującego matrycą, coś w podobie trybu Power Gamma w Eizo.

O ile Benq ma przewagę 120Hz, to w kwestii zaawansowania elektroniki i jakości obrazu EIZO dominuje.

Wygląda na to, że walka o graczy jeżeli chodzi o monitory weszła w taką fazę, że spodziewam się kolejnych ciekawych technologii, oczywiście z zyskiem dla nas, graczy :) Mam nadzieję że tak jak panele IPS ewoluowały w naszym kierunku, tak i panele VA też pójdą do przodu.