Feril 19 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) Witam! W najbliższym czasie mam zamiar złożyć sobie zestaw komputerowy, który będę głównie wykorzystywał do grania i montażu filmów, jednak nie potrafię się zdecydować jaką płytę główną wybrać (mam na nią 500 zł budżetu). Zastanawiam się nad MSI z77A-GD55 i ASRock Z77 Extreme 4. Która z nich jest lepsza, a może wziąć inną? Na płycie ma chodzić GTX 670 oraz i5 3570k. Dziękuję za odpowiedź Edytowane 4 Maja 2013 przez Feril Cytuj Link to post Share on other sites
drunk 246 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Obie płyty są dobre. Posiadają mocne sekcje zasilania , które są chłodzone. Której byś nie wybrał będziesz zadowolony. Aczkolwiek ja bym wybrał gd55 ze względu na dłuższą gwarancję (3 lata). Cytuj Link to post Share on other sites
human_2010 225 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Trzeba podkreślić, że największym minusem MSI jest brak pci Cytuj Link to post Share on other sites
Feril 19 Napisano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 A która z tych kart bardziej będzie się nadawała do oc i możliwe, że za jakiś czas do podpięcia drugiej karty graficznej? Cytuj Link to post Share on other sites
drunk 246 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Obie się nadają do OC bo mają mocne sekcję zasilania z radiatorami. To samo tyczy się robienia cross/sli obie płyty mają taką możliwość. Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Ewentualnie Gigabyte GA-Z77X-D3H ok 460zł. Cytuj Link to post Share on other sites
HajducekHajduk 106 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 No tutaj to nie ma zbytnio dużego wyboru, GD-55 będzie odpowiednim wyborem (kolega wyjaśnił dlaczego), no chyba, że potrzebujesz PCI (do podłączenia karty sieciowej albo dźwiękowej) to wtedy bierz AsRocka. Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/3945174#from35101 - dla mnie to bylby najlepszy wybór , ale MSI na pewno też nie bedzie zła Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Raczej nie najlepszy - połowicznie chłodzona sekcja zasilania. Płyta bardzo ok ale nie za taką kasę. To już wolałbym MSI Z77A GD55 lub MSI Z77A G45 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 To jest fajna płyta ale przekracza budżet o 50zł. Cytuj Link to post Share on other sites
hyziek 10 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 również polecam ga-z77x-d3h. Jeśli chodzi o chłodzenie na sekcji to nie ma się czym przejmować, bo ani w opiniach ani w żadnych testach/recenzjach nie przeczytałem że sprawia to jakikolwiek problem. Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Przestańcie wałkować temat "połowicznie chłodzona sekcja zasilania to wada". Sekcja w tej płycie nie potrzebuje radiatorów, by mieć niskie temperatury... Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 @UP Już kiedyś mówiłem "jeśli można mieć lepiej, to po co na własne życzenie robić sobie gorzej"? D3H nie jest złą płytą, ale w jej cenie mamy co najmniej 2-3 lepsze konstrukcje. Weźmy pod uwagę chociażby fakt że Gigabyte stosuje w niższych modelach fatalną dźwiękówkę od VIA, gdzie Realtek mimo że nie jest szczytem wypasu to spisuje się i tak kilkakrotnie lepiej. Taniej od D3H można mieć G45, która pozbawiona jest wszystkich mankamentów D3H a do tego jest parę dyszek tańsza. Tak się zastanawiałem czemu wszystkim wciskasz tego Gigabyte... dopóki nie spojrzałem w sygnaturę. Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Po prostu tańsza alternatywa dla droższego ASRocka, jeśli komuś przyda się starsze gniazdo PCI... Płytę podałem właśnie jako alternatywę, a nie jak ty to postrzegasz "jedyny słuszny wybór". Co do dźwięku - za 50 zł kupi używaną kartę dźwiękową, do której integry startu nie mają Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Z77X-D3H cenowo startuje od ok. 460zł, zaś Z77A-G45 od ok. 390zł. To jest 70zł dopłaty, do nieco gorszej konstrukcji. Zaś autor nigdzie nie wspomniał o konieczności posiadania złącz PCI. Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Mogło zawsze mu to wylecieć z głowy. Sam też o tym zapomniałem, gdy szukałem płyty pod i5 i byłem wstępnie zdecydowany na G45 Nikogo nie nakłaniam, tylko daję alternatywę Cytuj Link to post Share on other sites
Wuj Dobra Rada 12 Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Dołączam się do sugestii wyboru gigabyta. Mnie przedewszystkim przekonuje renoma producenta i własne doświadczenia. Już mój 4 sprzęt stoi na mobo gigabyta i wyrobiłem sobie bardzo dobre zdanie o tych płytach. Zero problemów z awaryjnością, komp pracuje stabilnie. Jeśli chodzi o ten konkretny model (d3h) to wniosek jest prosty skoro nikt nie narzeka na przegrzewanie się sekcji to znaczy radiator jest zbędny. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts