Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie mam pytanie co powinienem zmodernizować w moim komputerze :

Procesor: Phenom X4 955,Chłodzenie: SILENTIUM PC Fortis HE1225
Płyta główna: Gigabyte GA-970A-UD3,
Karta graficzna: MSI Cyclone GTX460 768MB,
RAM: Kingston 4 GB (2x2GB) 1333 DDR 3,
Zasilacz: XFX Core 550W, Dyski: Crucial M4 64 GB + 2 x Samsung HD502HJ Raid 0
Karta dźwiękowa: Asus Xonar DX/XD, System: Windows 7 Home Premium

Myślałem nad wymianą procesora oraz płyty głównej na Intela lub wymiany na AMD 8350, 8320

Na modernizacje planuję około 1100zł. Może jednak lepiej wymienić jest kartę graficzną oraz procesor na AMD ?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Edytowane przez steryd12

gpu: sraeon hd 7870 xt

+ ram - może być ten sam to masz.

FX? na pewno nie x4

8350 odpada, lepiej 8320, ale czy warto?

Pytasz się autora tematu czy ze sobą rozmawiasz?

opcja modernizacji wykorzystuje cały budżet.

@Down

w sumie racja, może do neta ;)

Proszę się zastanowić nad swoją wypowiedzią zanim weźmiesz się za doradzanie. Jak się nie ma nic do powiedzenia to może lepiej się nie odzywać? Biafra

Edytowane przez Biafra1987

Steryd, czy Twój procesor jest podkręcony ?

Poczekaj na nowe płytki i procki od amd

A kiedy będą dostępne ? 

to ta karta powinna ci starczy

Autor chce upgrade, wnioskuje wiec ze obecna nie jest wystarczająca  

Dodo nie czytasz newsów?Podobno mają się pojawić na przełomie czerwca i lipca,ale to nie jest pewne.

@Steryd tego procka żal nie podkręcać,jeszcze na takiej płycie.Jakbyś mógł sprawdzić jaką rewizję ma twoja płyta.Jest ona napisana na laminancie płyty w rogu.Jeżeli masz rev3.0 to /ciach/.Ponieważ ona ma llc i według mnie jest to niezbędne do oc.Jeżeli brakuje ci mocy to kup kartę,a procka podkręć i gitara.

Post jest skandaliczny. Błędy w pisowni, wulgaryzmy, doradzanie na podstawie zasłyszanych i niepewnych informacji.

sv

Edytowane przez sid vicious
  • Popieram 2

Pamięć RAM: DDR3 KINGSTON - 4 GB / 1333 (1x 4 GB), CL9 (129 zł)
Karta Graficzna: PCIex GIGABYTE GF GTX 660 OC 2048 MB DDR5, 192 bit, DVI, HDMI, D-PORT - GV-N660OC-2GD (759 zł)

Całość: 888 zł

wymień kartek dokup pamięć podkręć procka bo masz do tego dobra płytę i różnica będzie znaczna

ale to nie jest pewne.

To są tzw plotki i domysły.

Mój procesor nie jest podkręcany.

Jest sporo poradników (nawet na forum) jak podkręcić Twój model, mamy również paru expertow w dziedzinie OC - wystarczy założyć temat, obiecuje ze znajdziesz pomoc.   

Dobrym rozwiązaniem będzie własnie podkręcić procesor i zaopatrzyć sie w wydajniejsza kartę graficzna a z czasem zainteresować się zmiana procesora bo w podanym budżecie ciężko będzie o upgrade (podkreslam sensowny upgrade) CPU i GPU

Pamięć RAM

Czy nie lepiej przeznaczyć więcej na kartę ? Czy jedna kość RAM da Autorowi przyrost klatek na sekundę ?

Dodo nie czytasz newsów?

To są plotki, nie "newsy"

• Popieram 1

To llc nie będzie nawet po uptade biosu,ale bez tego też da się podkręcać,dużo zależy od tego o jakie wartości V zaniża ci twoja płyta.

@alex 650ti ale z "bost" bo zwykłe 650ti nie da się połączyć w sli.

To llc nie będzie nawet po uptade biosu,ale bez tego też da się podkręcać,dużo zależy od tego o jakie wartości V zaniża ci twoja płyta.

@alex 650ti ale z "bost" bo zwykłe 650ti nie da się połączyć w sli.

A czy płyta Autora posiada wsparcie SLI ? 

Posiada.

w pierwszej kolejnośći wykręć proca do 3,6 - 3,8 ghz, i kup sobie radeona 7850, cała operacja to koszt max 650 zł, poczujesz spory skok wydajności, a z wymianą procesora poczekaj sobie jeszcze bo w czerwcu ma się dziać sporo na tej płaszczyźnie, sam odłożyłem kupno i5 3570k bo stwierdziłem że zobaczę co się będzie działo 

wymiana na intela biorąc pod uwagę kupno grafy a to jest teraz Twoim najsłabszym ogniwem, jest niemożliwa przy tym budżecie, natomiast na FX-a bym się osobiście nie porywał, chociaż zawsze możesz do 7850 kupić 8320, ale sądzę że lepiej dozbierać troszke kasy i za miesiąc półtora może się okazać że albo ivy potanieją, albo wyjdzie coś mega atrakcyjnego

• Popieram 1

Chyba najlepiej będzie jak podkręce procesor i zobaczę jak się będzie sprawował. Czytając wasze odpowiedzi oraz odpowiedzi w innych tematach myślę że najlepszym wyjściem będzie poczekać ten miesiąc. Skoro tyle osób poleca intela to coś musi w tym być przekonaliście mnie do zmiany na niego. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.