program93 0 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 (edytowane) Witam mam taki problem ,procesor 955be na sztywnym standardowym 1.4v napięciu podniosłem na 4ghz mnoznikiem x20, zrobiłem oc karty msi gtx 460 hawk ma standardowe taktowanie 780mhz podniosłem je na 850 i napięcie zwiększyłem na 1.012 po czym uruchomiłem grę gta IV fps było mniej po tym oc niz zwykle , a tu nagle wyskoczyło,ze gta IV przestało działać , otworzyłem potem przeglądarke chrome i zaczeła świrować po czym także wyskoczył błąd.Zwiekszenie napiecia na 1.025 na gpu nic nie dało , przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie dało , więc i w biosie cpu ustawiłem na default. Chciałbym się spytać czy to była wina cpu czy gpu , może wystarczy dac w biosie napięcia na auto i samo sobie da tyle ile trzeba ? temperatury po oc procek 53stopnie a karta 49. Jezeli ktos ma 955be rev.c3 lub gtx 460 hawk to może się pochwalić wynikiem lub napięciami. Aha. Chlodzenie procka zalman quiet , płyta głowna gigabyte 990xa-ud3 Edytowane 2 Maja 2013 przez program93 Cytuj Link to post Share on other sites
N3ville 3 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 najpierw podkrec procesor przetestuj jak bedziesz wiedzial ze procek pracuje stabilnie bierz sie za grafike a nie wszystko naraz wina byla procesora jak i grafiki brak stabilnosci z obu komponentow posiadam ten procesor na starym kompie a grafike 470 lecz nigdy nie bawilem sie w jakiekolwiek OC uznalem ze ten komp jest do wymiany bo i tak z tego nie wycisne tego czego oczekuje Cytuj Link to post Share on other sites
program93 0 Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 przetestuje teraz w occt stabilność , ale czy napięcia w biosie ustawic na auto i dac 4ghz ? Cytuj Link to post Share on other sites
N3ville 3 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 daj na auto zobacz jakie napiecie ci wskoczy Cytuj Link to post Share on other sites
program93 0 Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Dalem 4ghz napiecie na 1.425v i podczas occt w 30sekundzie wyskoczyl bsod ? Czyli czego wina ? Cytuj Link to post Share on other sites
Sincerite 208 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Procesora zapewne. Spróbuj dać większe napięcie na procesorze i stock'owe parametry na GPU. Po oc CPU zajmiesz się grafiką. Cytuj Link to post Share on other sites
program93 0 Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 4ghz przy 1.450v jest juz stabilnie , troche to dziwi bo niektórym na standardowym 1.4 wszystko śmiga. Przyszła pora na karte i znowu szok bo dalem 850mhz i na napieciu 1.025v i w gta IV było mniej fps niz na standardzie 780 , nie rozumiem jest to wersja msi hawk do oc , rozmawiałem z jednym forumowiczem to mówił ,ze na swojej zwykłej gtx460 dało rade 850mhz przy własnie takim napięciu 1.025v ? To moze spróbować dac 1.050 ale za to 900mhz ? Cytuj Link to post Share on other sites
N3ville 3 Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) jak dlugo testowales procesor ze uwazasz ze jest stabilny ? to po 1 rzuc 10 minutowy test minimum na maxymalnym obciazeniu na moje oko podniesienie 0.025 dla procesora nie da ci stabilnosci za szybko wykryto blad zerknij na 1.475 i przetestuj ale nie minute dwie tylko 10-15 na max jesli znowu blad sie powtorzy daj o kolejne +025 i dla pewnosci dowiedz sie jakie maksymalne napiecie jest dla tego procka i jakie temperatury sa tolerowane po 2 karty nie sa identyczne twoj rdzen nie koniecznie bedzie dzialal w tych samych parametrach co kolegi po 3 nie podnos GPU i jednoczesnie napiecia bo nigdy nie uzyskasz rezultatu a jedynie mozesz uszkodzic karte nie testuj grafiki po podkreceniu na GTA tylko na programach stworzonych do tego naprzyklad Kombustor dobra rada najpierw poczytaj jakiego napiecia nie powinienes przekraczac i jakich temperatur ja ci polece zrobic to tak odpal karte w standardowych ustawieniach podkrec GPU i Memory o 5mhz jesli test na kombustor przejdzie podnies o kolejne 5Mhz w pewnym momencie zauwazysz moment w ktorym zegary podszebuja wiekszego napiecia wtedy rzuc wyzsze napiecie i powtarzaj schemat az zrozumiesz ze wiecej nie dasz rady z niej wycisnac nie rob nic na chama obserwuj dobrze temperatury i jak karta sie zachowuje twoja karta moze potrzebowac 1.025v na 800Mhz wez to pod uwage daj znac jak ci poszlo jak dlugo testowales procesor ze uwazasz ze jest stabilny ? to po 1 rzuc 10 minutowy test minimum na maxymalnym obciazeniu na moje oko podniesienie 0.025 dla procesora nie da ci stabilnosci za szybko wykryto blad zerknij na 1.475 i przetestuj ale nie minute dwie tylko 10-15 na max jesli znowu blad sie powtorzy daj o kolejne +025 i dla pewnosci dowiedz sie jakie maksymalne napiecie jest dla tego procka i jakie temperatury sa tolerowane po 2 karty nie sa identyczne twoj rdzen nie koniecznie bedzie dzialal w tych samych parametrach co kolegi po 3 nie podnos GPU i jednoczesnie napiecia bo nigdy nie uzyskasz rezultatu a jedynie mozesz uszkodzic karte nie testuj grafiki po podkreceniu na GTA tylko na programach stworzonych do tego naprzyklad Kombustor dobra rada najpierw poczytaj jakiego napiecia nie powinienes przekraczac i jakich temperatur ja ci polece zrobic to tak odpal karte w standardowych ustawieniach podkrec GPU i Memory o 5mhz jesli test na kombustor przejdzie podnies o kolejne 5Mhz w pewnym momencie zauwazysz moment w ktorym zegary podszebuja wiekszego napiecia wtedy rzuc wyzsze napiecie i powtarzaj schemat az zrozumiesz ze wiecej nie dasz rady z niej wycisnac nie rob nic na chama obserwuj dobrze temperatury i jak karta sie zachowuje twoja karta moze potrzebowac 1.025v na 800Mhz wez to pod uwage daj znac jak ci poszlo aha no i upewnij sie ze napiecie jakie usatwiasz na karcie napewno dziala suwakiem mozesz suwac ale bez efektu Edytowane 3 Maja 2013 przez N3ville Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 10 Maja 2013 Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Miałem gtx 460 786 mb MSI cycylone 850 robiła na rdzeniu bez zmiany napięcia Ty masz wersję Hawk ktrór powinna po dovoltowaniu wyciągnąć ok 940-950 moja zwykła poszła 905 przy zwiększeniu napięcia , więcej nie sprawdzałem bo nie chciałem ryzykować spalenia. http://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_gtx_460_hawk_review,20.html Ja polecam furmarka do testowania ustawien gpu Jakbyś jeszcze podał jaki masz zasilacz ew ile amper na linii/liniach 12v to byłoby fajnie Karta z tym prockiem (miałem unlock phenom x2@x4) w max stresie brała mi z gniazdka 320 W Więc może CI brakować papu dla OC procka i grafy jak ktoś Ci wsadził jakieś badziewie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts