Kz3Ko. 72 Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Witam. Teraz wychodzę już z konkretnym zapytaniem, jaką obudowę kupić. Tak na początek sprzęt, jaki w niej będzie siedział: MSI Z77A-G45 I5 3570k / SilentiumPC Fortis Gigabyte HD7950 XFX 550w Myślę, że tyle starczy. Jeśli chodzi o obudowę, chciałbym, by w miarę wyciszała, ale gwarantowała dość niskie temperatury. Nie musi być jakaś bardzo ładna, gdyż praktycznie, nie ma obudowy, która by mi się nie podobała - po prostu jedna więcej, druga mniej. W przyszłości będę planował SLI z HD7950, dlatego chcę, by już teraz to miejsce było najbardziej chłodzone, jednakże, chciałbym też, podkręcić procesor, co obecnie w Brutus'ie 410 nie jest możliwe, bo grzeje się to za bardzo. Chciałbym, by miała też wbudowany kontroler obrotów, co nie jest musem. Fajnie, by miała demontowaną zatokę na dyski, ale to już jest raczej w każdej lepszej obudowie. Zastanawiałem się nad : - Corsair Carbide 500r - ma fabrycznie aż(?) 4 wentylatory, z czego jeden, 200 mm. na boku. Bardzo fajnie, gdyż w tym przypadku, raczej bym nie musiał od początku dokupywać wentylatorów, gdyż zależy mi, by karta była baardo chłodzona, fajnie by było ją podkręcić, a teraz nie mogę, bo grzeje się to jak cholera. Chyba można też zamontować wentylatory na zatokach HDD, jeśli tak, dokupiłbym. - Fractal Design Define R4 - tutaj głównie kwestia wizualna + to wyciszenie. Jednak zdaję sobie sprawę, że podzespoły będą mieć tam większe temp. niż w przypadku np. Gladius'a X80, dlatego nie wiem, czy warto. Możliwość założenia wentylatora na bok obudowy, który zostałby dokupiony. ( pewnie Corsair AF140 Quiet ) - SilentiumPC Gladius X80 - podobno genialna aranżacja kabli, oraz możliwość montowania wentylatorów na zatokach HDD, dmuchających na karty, które zostałyby dokupione. Dużo filtrów przeciw kurzowych, co też jest niewątpliwym plusem. Brak jednak możliwości założenia na bocznej ścianie wentylatora. - NZXT Phantom 410 - ciekawy design, wentylator do zamontowania na boku obudowy. Wcześniej nie brałem tej obudowy pod uwagę, jednak, gdzieś zobaczyłem testy temperatur w obudowach, i ten NZXT był w przypadku procesora i karty graficznej chłodniejszy od 500r, w której wentylatory chodziły na 12V, a w przypadku NZXT było to tylko 5V. Jeśli byłyby jakieś inne propozycje, proszę o przedstawienie ich, i o ew. za i przeciw. Edytowane 1 Maja 2013 przez Kz3Ko. Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Fractal Design Define XL R2 Black Pearl - to był mój wybór, kupiłem za 490 zl na allegro Edytowane 1 Maja 2013 przez mery_master Link to post Share on other sites
venedet 34 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Sprawdź też Fractal Design Arc Midi R2. Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 I jeszcze zapomnialem: NZXT Phantom 410 Link to post Share on other sites
Mareczq 422 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Mam X80 w pełni wyposażonymi wentylatorami (w tym jeden dokładnie za kartą graficzną). Wszytkie kręcą się tak, że ich praktycznie nie słychać (usatawienia LOW, wszystkie poza górnymi są od SPC, a górne to NoiseBlocker PL1). Grafika jest naprawdę zimna. Mam 7870XT z bardzo mocnym OC, i w iddle mam 30 stopni, a w stresie nie przekracza 75 stopni. Ogólnie jak patrzę na to jak inni mają w sieci na tej samej grafie, to mam temperatury bardzo dobre. Poza tym obudowa bardzo fajna. Aranżacja super tak jak pisałes, tak samo Filtry są wszędzie i banalnie demontowalne. Poza tym sporo miejsca, badzo przydatne regulatory, czytnik kart i hot-swap. Dużo USB i sporo miejsca na dyski (w tym dużo SSD). Moim zdaniem w swojej cenie obudowa wymiata. Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Fractal Design Define XL R2 Black Pearl - to był mój wybór, kupiłem za 490 zl na allegro myślę o takiej samej (nawet założyłem wątek "rozwiązywanie problemów" i chciałem, żyby ktoś kto posiada tę obudowę, napisał coś na jej temat) A jakie masz chłodzenie w niej - AC, czy LC?? - myślę nad nią i chciałbym wpakować do niej minimum dwie chłodnice grube na 6cmm (1x240 na front i 1x280 na górę) - zmieszczą się?? Phantom 410 - odpada, bo nie jest aż taka duża i nie ma wyciąganego dolnego kosza na dyski - Nie wiem jak autror tematu, ale ja lubię duże obudowy (kwestia też miejsca). W sumie z tych wszytstkich tu wymienionych - głosuję na Fractal Design Define XL R2 Link to post Share on other sites
Kz3Ko. 72 Napisano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Dobrze, a mógłby mi ktoś powiedzieć, która z tych obudów będzie zapewniała najniższe temperatury ? Zdaje sobie sprawy, że R4 będzie miał temperatury raczej wyższe, ale czy będzie to jakaś znacząca różnica ? ( dla mnie np. taką różnicą byłoby już ok. 5*C ) Link to post Share on other sites
HajducekHajduk 106 Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Ja mam X80, wentylatory które wieją na GPU dają STRASZNIE dużo + są regulowane na frontpanelu co ogranicza głośność w idlu. Mam wymontowany górny koszyk na dyski aby jeszcze bardziej umożliwić przepływ powietrza. Mam SLI 660 (MSI, z jednym wentylatorem) i temperatury w stresie nie przekraczają 75'C (wiem, sporawo). W pizdu i jeszcze trochę filtrów przeciwkurzowych oraz świetna aranżacja okablowania. P.S. A co do montowania wentylatorów na boku obudowy to e. Edytowane 7 Maja 2013 przez HajducekHajduk Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Wszelkiego rodzaju filtry przeciw-kurzowe, siatki, maskownice, zmniejszają wydajność wentylatorów i to dużo (dławią przepływ powietrza), co może mieć wpływ na wyższe temperatury wewnątrz budy.. Ponad to, filtry, siatki itp., powodują zawirowania powietrza, które to zwiększają hałas (jak na filmie) Żadną sztuką jest zmniejszyć napięcie => zarazem zmniejszamy obroty wentylatora => zwiększamy kulturę pracy => ale zmniejszamy też WYDAJNOŚĆ!!! - tego w filmie nie powiedzieli Najwyższą kulturą pracy oraz najcichszym wentylatorem jest ten....., który nie jest w ogóle WŁĄCZONY Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 @ UP Ale czemu Ty się dziwisz? W końcu filtry maja filtrować całe powietrze... Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Corsair Carbide 500r z czystym sumieniem mogę polecić tą obudowę, bardzo dobra jakość wykonania, fabryczne wentyle nie są bardzo głośne i można nimi sterować, wygląd kwestia gustu - mi się podoba Link to post Share on other sites
Recommended Posts