radgar95 0 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witam,Mam problem z moją karta graficzną,postaram się jak najdokładniej potrafię przybliżyć wam ten problem. Może znajdzie się ktoś kto będzie umiał mi pomóc... A więc od jakiego czasu zauważyłem spadek wydajności grafiki. Objawiło sie to najpierw tym,że w FC3 nagle ze średniego framerate'u 60-70fps zrobiło się 30-38. Stwierdziłem,że mógł byc to problem systemu bo moja 8 miała problem ze stabilnością. Teraz wgrałem Windowsa 7 i niby jest wszystko ok. Ale na pewno stało się coś dziwnego. Zawsze gdy włączałem jakąś grę to po jakimś czasie słyszałem swoja kartę(wiatraki się rozkręcały),a teraz jest jakoś cicho... Tylko nadzwyczaj słychać znów procesor. Zacząłem grać z kumplem w Tera'e i zauważyłem spadki fps,więc podkręciłem grafe. Dużo to nie dało. Zaintrygowany "ciszą" ze strony grafiki zminimalizowałem grę i włączyłem MSI AB i ku mojemu zdziwieniu karta miała tylko 42 stopnie i wentylator na 30%. Tak jakby prawie w ogóle nie pracowała,tylko była sobie w spoczynku. Mimo tego w Terze jest 62-89 fps w miastach ~45. Idąc dalej tym tropem,że format nic nie dał zacząłem śledzić bios,ale według mnie jest wszystko ok,więc zrobiłem test 3DMark 11 i wyszło:LINK,a wcześniej na tych samych ustawieniach było: LINK czyli tak jakby karta ustąpiła na rzecz procesora. Intryguje mnie to,że przy wcześniejszym 3DMarku pokazywało taktowanie CPU na 1600MHz czyli minimalną wartość mojego proca. Teraz pokazuję 3,8 czyli maksymalną wartość po boostcie. Nie wiem czemu tak się stało,że CPU zaczęło tyrać,a GPU sobie chodzi jak by miało wakacje. Od momentu gdzie był ten pierwszy i dobry 3DMark zmieniłem bios karty z F2 na F43(ale wtedy zmiany żadne nie nastąpiły)i zacząłem używać programu Lucid VIRTU MVP 2.0. Proszę was o pomoc... Moim zdaniem bios karty nie ma tu nic do rzeczy bo wgrał się dobrze i po zmianie nic złego się nie działo. W biosie MOBO też jest chyba wszystko ok. Nawet kilkakrotnie przywracałem ustawienia domyślne i nic. A znowu ten program Lucid VIRTU MVP nie był włączony kiedy wykonywałem tego drugiego 3DMarka. Znaczy jest zainstalowany na kompie ale czasami wyskakuje błąd i się nie włącza i wtedy właśnie tak było i teoretycznie nie działał. Chciałbym przywrócić karcie dawną krzepę bo nie chce tak tyrać procka i tak planuje go podkręcić więc się jeszcze namęczy. Za wszystkie sugestie dziękuje jak i również za przeczytanie tego długiego tematu. Na dole podaje specyfikacje kompa jakby ktoś potrzebował bardziej szczegółowych informacji niech pisze jutro uzupełnię http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/smile.gif Z góry dziękuję i pozdrawiam http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/smile.gifSpecyfikacja:MOBO: ASRock Z77 Extreme 4PSU: OCZ ZT Modular 80+ Bronze 550WRAM: Crucial Ballistix 8GB 1600MHzGPU: Gigabyte Radeon HD7950CPU: I5 3570KHDD: WD Caviar Blue 1TB Cytuj Link to post Share on other sites
AMD Overclocker 16 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Ustaw w panelu sterowania Wysoką wydajność miałem to samo na HD 7850 Panel sterowania->sprzet i dzwiek->opcje zasilania Cytuj Link to post Share on other sites
Majkelp 3 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Prawdopodobnie problem leży po stornie płyty głównej. Asrocki mają jakiś problem. Czy masz możliwość włożenia tej kartyi przetestowania np w innym komputerze? Cytuj Link to post Share on other sites
radgar95 0 Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 @AMD zrobiłem jak radziłeś + odinstalowałem ten program i zainstalowałem od nowa sterowniki tym razem 13.5 beta i nic to nie dało. 3DMark nadal wygląda tak:http://www.3dmark.com/3dm11/6491617 @Majkelp Niestety nie mam takiej możliwości,stało by się coś z płytą tak nagle? To stało się z dnia na dzień. Konkretniej nie wiem jak i kiedy. Komp jest z końca lutego. Cytuj Link to post Share on other sites
maxellxl 55 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 wyłącz Lucid Virtu i wyłącz karte zintegrowaną w biosie. Daj znac czy pomogło....aaa i po wylaczeniu lucid virtu musisz kabel od monitora przepiąć z wyjścia płyty głównej pod karte graficzną. Cytuj Link to post Share on other sites
radgar95 0 Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Nie rozumiem części z kablem. Mam cały czas kabel podłączony pod karte i nie czaje o co chodzi Jak wyłączyć integre? Cytuj Link to post Share on other sites
erenhardt 73 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Skoro grafa jest znimna i nie obciążona na maxa (w afterburner'ze, czy GPUz możesz obesrwować wykorzystanie GPU), a CPU jest utylizowany na maxa (można to zobaczyć w menadżerze zadań w zakładce wydajność) oznacza to, że proc nie daje rady. Jeżeli po formacie dalej problem występuje, można założyć, że nie jest to wina systemu/virusów. Upewnij się, że masz włączony hypertreading itp. Jeżeli nie wiesz jak skonfigurować CPU proponuje reset biosu do defaulta - poprzez np wyjęcie baterii na MoBo i odpięciu komputera z sieci i kilkuktortne naciśnięcie guzika power. Cytuj Link to post Share on other sites
maxellxl 55 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 skoro kabel masz wpiety w grafe to spoko. Wejdz do biosu i pierwsze co zrób to przywróć ustawienia fabryczne. Druga rzecz to spróbuj wyłączyc zintegrowaną grafikę. A gdzie ją wyłączyć...musisz poszukać.... ftp://europe.asrock.com/manual/Z77%20Extreme4.pdf strona 62 - wyłaćż Share Memory i IGPU Multi-Moniter Jeśli instalowales oprogramowanie Lucid Virtu - wywal je.... Cytuj Link to post Share on other sites
radgar95 0 Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Zastosuje się zaraz do porady @erenhardta. Co do Lucid Virtu juz je odinstalowałem. Mam do was pytanie. Mam taki przycisk Clear CMOS na MOBO czy przypadkiem nie nim resetuje się bios i przywraca fabryczne ustawienia taktowań itp? Cytuj Link to post Share on other sites
erenhardt 73 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Zastosuje się zaraz do porady @erenhardta. Co do Lucid Virtu juz je odinstalowałem. Mam do was pytanie. Mam taki przycisk Clear CMOS na MOBO czy przypadkiem nie nim resetuje się bios i przywraca fabryczne ustawienia taktowań itp? tak, przywraca on ustawienia domyślne biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
radgar95 0 Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Może aktualizować bios płyty? tylko czy jest jakaś możliwość bym ją uwalił? Czy w trakcie nie powodzenia mogę przywrócić stary bios? Cytuj Link to post Share on other sites
maxellxl 55 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 skoro wczesniej działało to watpie zeby aktualizacja biosu pomogła - zrobić update biosu zawsze mozna... uwalić można, ale teraz chyba każda płyta główna ma "podwójny bios" wiec zapewne gdzies zworką można przywrócić wersję fabryczną - chociaz w instrukcji do twojej płyty nigdzie tego nie widze......sprawdzales wyniki w 3dmarku po wywaleniu lucid virtu i wylaczeniu integry? Cytuj Link to post Share on other sites
pawel8209 52 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 A może sprawdź zasilacz? Nagły spadek mocy może być wywołany brakiem Wattów. Choć głowy nie daję... Cytuj Link to post Share on other sites
Kz3Ko. 72 Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Co do Twoich wyników w 3dmark'u, w tym lepszy masz 100mhz więcej na rdzeniu. Cytuj Link to post Share on other sites
MASLO19 10 Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 kolego ja miałem asrocka 990x extreme 3 i miałem dziwne rzeczy po aktualizacji uefi... oczywiscie nie odrazu pomogło downgrade UEFI do starszej wersji wgranie sterów od nowa itp i nowy uefi pózniej:) Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 W opcjach zasilania masz +20 % , w ustawieniach 3d na domyślne? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts