Skocz do zawartości

Co ile czasu zmieniacie platformę?

Co ile czasu zmieniacie platformę/komputer?  

60 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co ile czasu zmieniacie platformę/komputer?

• 3 miesiące.
      0
    • Pół roku.
      1
    • Rok.
      6
    • Dwa.
      14
    • Dłużej.
      36
    • Jak tylko mam pieniądze.
      3

Recommended Posts

Ja to wymieniam co 4-5 lat i w sumie to nie narzekam ;) Po drodze czasami jakiś drobny upgrade ale to naprawdę rzadko.

Właśnie mnie tak od jakiegoś czasu kusi żeby znowu się przesiąść, tym razem na coś od Intela :>

moje sprzety jak dotychczas

1990 - Atari 2600

1992 - Famicon

1994 - NES

1996 - Pentium 166MMX, 16MB RAM SIMM, S3Virge

2002 - Celeron 2,0Ghz, 256MB SDRAM, Geforce 2

2007 - P4 3,0GHz HT, 1GB DDR, Geforce 7950GT (najpierw było 6600GT)

2008 - C2D P8600 2,4Ghz, 2GB DDR2, X4500MHD + Atom 230 , 1GB DDR2, GMA950 + XBOX360

aktualnie przy życiu tylko rocznik 2008, Atari i Famicon spaliły sie dawno temu, NES z tego co wiem gdzieś w rodzinie jeszcze żyje, 166MMX gdzies w piwnicy leży, ale powinien działać, 2002 i 2007 sprzedane kasa przeznaczona na atoma i i xboxa360

Ja "zagłosowałem" co 2 lata (chociaż w sumie dokładnie tyle nie wyjdzie :P )

Na początku był jakis AMD chyba podkręcony bodajże z 350 na 366 :D do tego 128MB SDR i jakas NV 64MB AGP

Potem przesiadka na AMD 3000+ podkręcony z 2GHz na 2.6GHz + 7600GT + 1GB DDR2 + 250GB HDD

W ciągu ost 2 lat zmiana mobo (AM2), procka (5000+ Black Edition + Karakorum), 4GB DDR2, GlacialPower 650W (bo okazja była :D ) oraz HD4850 OC edition :P od MSI. Do tego ostatnio doszła buda Chieftec Dragon II, która zostaje u mnie po mini-recenzji (recka miesiąca grudzień '09) :D:D

Teraz jesli chodzi o kompy to cały czas cos nowego... bardziej notebooki - były MSI X340, MSI AP1900, teraz MSI GT640 (i7 na pokładzie :) ) i imac 21.5" ma być niedługo, a wszystko do testów, ale notebooków używam praktycznie na codzień :P np tego GT640 do gier i neta :]

^ ale tego nie uznajemy za zmianę platformy ;)

Widzę że dużo osób się w ankietach u mnie udziela.Dzięki.

a pierwsza gra którą odpaliłem na moim sprzęcie z 2003 to wolfenstein...to były czasy.

Teraz chyba zostaje mi tylko przesiadka na i5 bo co ja więcej zdziałam na s775 ;)

ale to dopiero za rok-dwa.

Ja wymieniam co ok 4 lata. Przynajmniej radocha z dużego skoku wydajności jest ;)

Ostatnio miałem Athlona 64 3000+1GB ramu 6600GT 160GB

Teraz i5 750 4GB ramu 260GTX 2TB

Zmienianie czesciej niz co 1,5 roku i kupowanie kompow powyzej 4k zł jest wg mnie nieuzasadnione i zbyt drogie ;p

Kompy za 4k kupuja rodzice dziecia, ktorzy sie na tym nie znaja i mysla ze komputer tyle ma kosztowac... lub entuzjasci... dla ktorych koszt za specjalnie nie gra roli i sens nie ma tu duzo do rzeczy ;)

no i oczywiscie Ci ktorym taki sprzet faktycznie jest potrzebny...

Średnio raz w roku jak tylko da to jakieś efekty...ale głównie chodzi o to żeby procki były jak najmocniejsze...z Q6600 na Core i7 i teraz na Gulftown albo na dual socket xeon...renderingi się długo robią a czas to pieniądz którego lepiej nie tracić...no i jeszcze jak się da to ramu więcej bo tego zawsze za mało..12Gb to minimum przy 3D które robię.

Ps

Cooler Master CosmosS do sprzedania jest..tylko to się ostało po kompie...mogę wystawić F-VAT.

GreQonE widze że masz niezłego pEcEtka :D

Ramu widać że nieżałowałeś

Chetnie wlozylbym wiecej :)

Ogolnie duzo uzywam wirtualizacji, wiec potrzebna jest duza ilosc ram ;) (najchetniej z 32-64GB by sie przydalo :P)

Ja robię tak: składam zestaw z dość dobrym procesorem i w miarę optymalna kartą graficzną, po dwóch latach wymieniam grafikę, a po dwóch kolejnych - cały zestaw. Tak pewnie już będzie się toczyć - teraz planuję przesiadkę na GTS250 ;} Ale pieniędzy coś nie przybywa...

Zaznaczyłem opcję 'Dłużej'.

ja do tej pory zmieniałam średnio co 2 lata, ale wiem że teraz wymiany sprzętu będą dużo częstsze ze względu na to że system mojej pracy rozwija się wraz z rozwojem sprzętu...

a co 3-6 miesięcy można sprzęt wymieniać

biuro projektowe z którym współpracuję wymienia podzespoły lub całe komputery na sprawniejsze bardzo często - mają nawet podpisaną umowę z dostawcą który odkupuje od nich używany kilka miesięcy sprzęt za dobra kasę i dość tanio podrzuca nowy

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...