Wemberr 0 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Witam! Mam do was pytanie czy składanie komputera w rękawiczkach lateksowych może go uszkodzić? Niektórzy piszą, że warto je profilaktycznie założyć, a niektórzy, że można w nich uszkodzić komputer. Czy nic się nie stanie komputerowi w gołych rękach jak i w rękawiczkach? Wiem że zepsucie komputera poprzez przeskok iskry jest mało prawdopodobne ale ja wolę zapobiegawczo ubrać rękawiczki i pytanie czy rękawiczki lateksowe nic nie uszkodzą? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi:) Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Ja złożyłem tyle komputerów z gołymi rękoma i nic nigdy nie uszkodziłem. Po co sobie zycie utrudniać? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Nic się nie stanie. Jeśli chcesz składać w rękawiczkach, proszę bardzo. Cytuj Link to post Share on other sites
Grzechuboss 143 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Jak się bardzo boisz to zamiast lateksowych kup sobie zwykłe rękawiczki do elektroniki. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomasz.B 8 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Zawsze jest jakieś minimalne ryzyko. Ja przed zabraniem się do "grzebania" łapię na chwilę coś uziemionego np. bolec w giazdku a w przypadku stacjonarki podłączonej pod prądu (uziemienie jest podłączone na stałe więc zasilacz może być wyłączony na włączniku) "uziemiamy się" już przy zdejmowaniu panelu bocznego. Cytuj Link to post Share on other sites
Wemberr 0 Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Nic się nie stanie. Jeśli chcesz składać w rękawiczkach, proszę bardzo. Ale czy to chociaż dadzą te lateksowe rękawiczki? Nie wystąpi przeskok iskry? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomasz.B 8 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Albo rób to gołymi rękami albo specjalistycznymi rękawiczkami, nikt ci nie da gwarancji że lateksowe wytrzymają. Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Uziem się przed jakimikolwiek czynnościami. Generalnie BHP przy składaniu komputera jest obszerne Lecz z prostych porad uziem się o coś metalowego bądź o metalową część obudowy komputera, nie zakładaj swetrów Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 rękawiczek się używa, żeby nie zostawić śladów paluchów i/lub nie usmarować się, poza tym jeżeli jesteś uziemiony to bez znaczenia czy je masz czy nie Cytuj Link to post Share on other sites
errorplus 22 Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Jeżeli chcesz uchronić sprzęt przed ładunkami to zaopatrz się w opaskę antystatyczną Rękawiczki są zbędne ;P Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez errorplus Cytuj Link to post Share on other sites
Tr0tyl 8 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Do takich rzeczy stosuje się maty antystatyczne i opaski jak ktoś jest wiecznie naelektryzowany - mało kiedy spotkałem się z używaniem tych rzeczy, a problemów bez nich nie było Ale jak to mówią - BHP trzeba znać w razie kontroli xD Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Ja przed grzebaniem w bebechach dotykam grzejnika i bolca uziemienia w gniazdku/listwie. Za to jak odkurzam pewna wykladzine to po 5 - 10 ruchach odkurzaczem tak sie nalodowuje skubaniec ze iskra od jego metalowej rury do mojego palca ma dlugosc nawet 3cm. I to mimo ze przeciez koncowka odkurzacza jest plastikowa. To jako ciekawostka jak silne potrafia byc takie iskry. Ale generalnie wystarczy sie raz uziemic przed robota i tyle. Chyba ze sklada sie zawodowo, to dobrze miec uziom na stale. Pewnie tego wymaga BHP bo co niektore slabsze jednostki lubia chodzis w swetrach i polarach. Jak jestes normalny i chodzisz w t-shirtach to spoko. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts