MiszakKr 7 Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam , Chciałem sprawdzić potencjał OC mojego phenoma x4 B50 jako ze w najbliższym czasie chce kupić nowe chłodzenie i go kręcić , długo się opierałem przed opcjami w biosie jako ze to moja pierwsza styczność z procesorami firmy AMD. Ale ostatnio ciekawość mnie przezwyciężyła i zaczołem grzebać. No i tu się zaczęły schodki, bynajmniej do nieba . Otóż gdy ustawie proca na 3.4ghz wstaje , podnoszę tylko napięcie o tam 0.25 w biosie testy również przechodzi poprawnie , ale gdy przejdę powyżej 3.5ghz [ max próbowałem 3.7ghz +0.125V] to komp się wyłącza przy wchodzeniu na pulpit [ po ekranie z logo W$]. oczywiście mam świadomość ze może to być uszkodzony rdzeń , ale mam nadzieje ze wśród tej masy totalnie mi nie znanych ostawień jest coś co mi pomoże bo na taktowaniach seryjnych jest stabilny jak kłoda. sprzęt w profilu jak co, dla leniwych płyta gigbyte ma770 ud3. a i dołączam screena z cpu-z na razie ustawiony proc na 3.3ghz http://img297.imageshack.us/img297/5555/pulpitu.jpg z góry dzięki za pomoc i udzielone rady. Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 a jak masz ustawione pamięci i jakie to są pamięci ?? pokaż zakładke memory Cytuj Link to post Share on other sites
MiszakKr 7 Napisano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 pamięci są w profilu jedyna zmiana to napięcie 2.1V Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 to zbij je conajmniej do 677mhz bo jak masz je na 800 to mogą już niewyrabiać i blokują ci oc i jakie masz temperatury tego procka bo wydaje mi sie że kręcisz go na boxie Cytuj Link to post Share on other sites
MiszakKr 7 Napisano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 napisałem wyżej ze sprawdzam możliwości proca do kupna chłodzenia się przymierzam . temp. na razie nie ważne bo proc będzie krótko na takich taktowaniach. Cytuj Link to post Share on other sites
lech13133 0 Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 to zbij je conajmniej do 677mhz bo jak masz je na 800 to mogą już niewyrabiać i blokują ci oc i jakie masz temperatury tego procka bo wydaje mi sie że kręcisz go na boxie podkręcanie przez mnożnik nie oddziałuje na pamięć. podnieś napięcie do ok.1.450V i zobacz czy wstaje na 3.5GHz jak nie to już nic więcej nie zdziałasz. Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 a kto tu mówi o podkręcaniu przez mnożnik??to też jest opcja ktura sporo ułatwia ale nietylko dzięki temu osiągniesz dobry wynik.Miałem przykład w swoim poprzednim procku athlon x2 7750be dalej zajechałem przez fsb niż przez mnożnik Cytuj Link to post Share on other sites
MiszakKr 7 Napisano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 tzn tak teraz odpaliłem go na 3.5ghz na napięciu dokładnie 1.472 przynajmniej tak pokazuje cpu-z ale jak odpalę OCCT albo cpu test w 3dmark06 to prawdopodobnie sie wyłączy . wiec tu pytanie jak go ustabilizować ? . czytałem ze przy podkręcaniu amd trzeba tez czasem podnieść napięcie na noth bridge [?] jeżeli tak to o jaka wartość podnosić i sprawdzać czy jest poprawa stabilności ? Cytuj Link to post Share on other sites
frog01 6 Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 powinienes tam gdzies w biosie miec mnoznik NB i mnoznik HTT Mnoznik HTT powinien zawsze byc rowny NB lub mniejszy wiec zebys nie ustawil odwrotnie. Standardowo dla tego proca oba mnozniki sa ustawione na 10x Czyli HTT chodzi na 10xHT = 2000 i tak samo NB. Jesli zwiekszasz HT... do na przyklad 250MHz, to ustwa mnoznik HTT na 8 (8x250=2000). Ogolnie HTT staraj sie trzymac blisko 2000... bo podkrecanie tego praktycznie nic nie daje. Natomiast NB moze byc wiecej... i z reguly wiecej wytrzymuje. Spokojnie mozna ustawic mnoznik 9 i miec 2250MHz. Przy wiekszym NB mozna zauwazyc wzrost wydajnosci w testach syntetycznych, w praktyce - nie bardzo. Oczywiscie mozesz rowniez zwiekszyc napiecie dla NB (ustaw na 1.2V na poczatke... nie przekraczaj 1.35 raczej... ja staram sie nie przekraczac 1.3) Nie wiem jak na twojej plycie ale roznie moze wygladac zmiana tych mnoznikow. Np u mnie mnoznik HTT ustawia sie podobnie jak pamieci (Auto, 2000, 1800, 1600... itd... ogolnie wartosci dla HT=200) W linku z mojej sygnaturki dodalem zdjecia moich ustawien w biosie. Moze pomoga Cytuj Link to post Share on other sites
MiszakKr 7 Napisano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 coz chyba jednak nie mam takiego cudownego dziecka jak myślałem , co prawda mam stabilne 4 rdzenie ale tylko na fabrycznym taktowaniu . nie wstaje w ogolę na ustawieniach z postu wyżej. a na dwóch rdzeniach podkręciłem go na 3.7 ghz stabilnie działał [stwierdzam po tym ze przeszedł cpu test w 3dmarku06 czego nie zdołał zrobić x4 taktowany 3.5ghz.] i jeszcze myślę był spory zapas. zostawię go sobie w spokoju jak x4 na standardowych taktowaniach i tak nic mi nie przycina zbytnio, najwyżej jak będę myślał o radku 5830 to zmienię proca albo podkręcę x2. Cytuj Link to post Share on other sites
frog01 6 Napisano 11 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 ja szczerze mowiac to nawet nie podkrecalem na 3 rdzeniach i bez L3 u siebie Pierwsza rzecza jaka zrobilem pi zamontowaniu plyty i wgraniu systemu to update biosu i wlaczenie ACC Jutro pobawie sie na 3 rdzeniach... moze zrobie 4GHz hihi MiszakKr: no niestety... czasami tak bywa. AMD na takiej zasadze moglo odzucic tego procka jako 4 rdzeniowy, poniewaz dwa rdzenie nie spelnialy ich wymogow i je wylaczyli robiac w ten sposob x2 No ale dobrze ze przynajmniej na standardowych taktowaniach chodzi Jak bedziesz mial jakas aplikacje obslugujaca wiecej niz 2 watki to zawsze mozna wskoczyc do biosu i wlaczyc ACC Narazie jednak chyba szybciej bedzie dzialac podkrecone x2 niz niepodkrecone x4... m,usisz subiektywnie stwierdzic Cytuj Link to post Share on other sites
MiszakKr 7 Napisano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 w sumie i tak mało gram ostatnio ,a jeżeli juz to gram bf bad company 2 czy gta4 czasem se pykne żeby się odstresować , a te gry chodzą znacznie lepiej na x4 niż na x2 , po odblokowaniu 2 rdzeni w gta 4 w tym benchmarku co tam jest zyskałem prawie 20 fps wiec to sporo , poza tym nie chce mi się ciągle grzebać w ustawieniach biosu , zostanę na tych 4 rdzenikach. wyjdą x6 od amd to x4 powinno ładnie potanieć, to sprzedam tego i kupie 4 jajka w standardzie wtedy nie będę się musiał bać o potencjał OC ,ew. wydadzą jakiegoś obciętego x6 i znów będzie ciśnienie na odblokowywanie rdzeni . juz tak poza konkursem to różnica wyniku w 3dmarku miedzy standard x4 a x2 podkręconym na 3.7 ghz to 1.5k pkt .no nic nie ważne dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts