Skocz do zawartości

Problem z nowym HD7770.

Recommended Posts

Napisano (edytowane)

Karta dzisiaj dotarła do sklepu i ją przetestowali "ponoć" działa im i "ponoć" jest coś nie tak z moją płytą główną. Odstąpiłem od umowy i czekam na przelew, następnie chyba kupie o ile się zdecyduje Sapphire HD7770. 

Sorry za Double Post, ale czy jednak Bios może powodować brak kompatybilności PCI-E 3.0 z PCI-E 2.0? Mam na płycie Bios F4 a najnowszy chyba jest F10.

Edytowane przez Fraor

Wgraj nowy bios, żeby mieć pewność. Bardzo możliwe, że karta grafiki jest sprawna a problem leży w płycie głównej(brak wsparcia dla nowych kart graficznych ATI). Jeśli ten radeon 7770, nie odpali sprawdź grafikę na innym sprzęcie. Żebyś przypadkiem nie odesłał sprawnej karty i naraził się na koszty przesyłki. 

Bios już raz aktualizowałem ale jakimś cudem przywróciło mi do F4, może przez CLR_CMOS. Karta była już odesłana, chociaż i tak nie ma pewności 100% że działa, bo również dobrze mogli oni tylko tak napisać.że karta sprawna, a w rzeczywistości jest inaczej. Wysłałem im odstąpienie od umowy, jeśli się zgodzą to kupie Sapphire HD7770/7750, ale wcześniej postaram się od kogoś pożyczyć inną kartę na PCI-E 3.0 aby wyeliminować błąd płyty.

Jak zrobiłeś CMOS. To zadziałała funkcja dualbios. I płyta przywróciła Ci stary bios. Wgraj jeszcze raz, ale nie rób CMOS. Nie ma pewności, że jak kupisz inna kartę ATI problem niekompatybilności zniknie. Bios do twoje płyty głównej wprowadza tylko kompatybilność z nowymi grafikami nvidia ani słowa o ATI. (F9). Kup lepiej kartę, która na 100% pójdzie na twojej płycie. Bo wymiana karty na inną ATI może nie rozwiązać problemu.  

Edytowane przez gepardmak