Kobart 21 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam. Chce się dowiedziec jaki system operacyjny jest lepszy Android czy Windows Phone 7 Tutej są pytania. 1. Który system ma więcej aplikacji 2. Który jest bardziej wydajny. 3. Czy opłaca brać telefon z Windows Phone 7 czy lepiej z Androidem Dziękuje. Cytuj Link to post Share on other sites
majster-b 9 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Nie da się bezpośrednio porównać tych platform. Android jest systemem otwartym a Windows zamkniętym. Fakt ten powoduje że są zupełnie nieporównywalne. Tak jak byś porównywał rodzinnego SUVa do supersportowej bryki. Każdy jest dobry w czym innym. Oba systemy prezentują zupełnie inne podejście do obsługi. Windows działa dużo płynniej ale jego interface jest b. prosty. Windows ma mniej aplikacji, ale te które są dostępne w Marketplace są w jakiśtam sposób weryfikowane więc ilość badziewia w marketplace jest stosunkowo niewielka. Windows podobnie jak apple zrezygnowało z trybu pamięci masowej - pamięć telefonu jest tylko na to co pozwala aplikacja ZUNE. Ze względu na ilość dziur w Bluetooth zrezygnowano też z przesyłania plików tą drogą. BT służy jedynie do podłączenia słuchawki - podobnie jak w apple. Funkcjonalnie nic mu nie brakuje. Sam korzystam z lumii 800 i wydaje mi się wręcz idealnym DLA MNIE rozwiązaniem. Android jest dużo bardziej customizowalny, jest na niego więcej aplik. ale b dużo z dostępnych do niczego się nie nadaje. Musisz potestować oba i się przekonać. Ja testowałem i wybrałem Windows. U Ciebie może być odwrotnie. Odfiltruj sobie też opinie hejterów którzy nigdy nie korzystali a mają coś do powiedzenia.... takich w sieci najwięcej. Cytuj Link to post Share on other sites
Kobart 21 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 A telefon do 300 zł z windowsem używany to jaki bys polecił? Cytuj Link to post Share on other sites
sshadowek 127 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Windows phone 7 jest idiotyczny i nie polecam jak coś to tylko 8. //Argumenty to gdzie...? Napisz konkretnie dlaczego tak uważasz a nie piszesz puste frazesy. //Igorrodz Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez Igorrodz Cytuj Link to post Share on other sites
majster-b 9 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) @tigers - Nie mam pojęcia co to znaczy do 300zł. 300 u operatora czy na allegro czy jeszcze jakoś inaczej? W zasadzie nigdy nie porównywałem tych wszystkich modeli.. lumie z serii 800 lub wyższej spokojnie mogę polecić. Samsunga Omnie W też. W zasadzie nie znam cen. Ja w orange za lumie 800 z WP7.5 dałem 1zł. Upgradowałem telefon do 7.8 i nie mam powodów do narzekań. @sshadowek - czy mi się zdaje czy nie masz żadnych argumentów aby poprzeć swoją tezę? Nabijasz sobie posty po prostu? Odpuść... rozmowa jest merytoryczna. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez majster-b Cytuj Link to post Share on other sites
Lukkas 172 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Tak jak już napisał majster-b to dwa różne systemy. Też należy brać poprawkę do czego będziesz chciał go używać - czy ma służyć jako tylko telefon plus jakieś tam kilka innych funkcji czy bardziej jako urządzenie multimedialne. Wiadomo na chwilę obecną Windows cały czas poszerza swoją listę dostępnych programów i gier ale daleko jemu do tego co jest na Androida (inna sprawa że w GooglePlay większość aplikacji się powtarza). Wydajnościowo ciężko porównywać te systemy gdyż bazują na innym jądrze i testowanie w benchmarkach takich urządzeń i porównywanie wyników nie jest adekwatne. Co ciekawe jednak najwydajniejsze smartfony z Windowsem bardzo dobrze radzą sobie w teście przeglądarki i pod tym względem są liderami. Jeżeli chcesz brać telefon z Windowsem to do kwoty którą podałeś jedyną opcją jest Nokia Lumia 610 jeżeli dobrze trafisz to możesz nawet w tej cenie dostać nowy. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Lukkas Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Wybór między tymi dwoma systemami to podobny wybór jak między samochodami z różnych segmentów i różnych marek oraz producentów - zawsze musi być on dopasowany do konkretnych potrzeb i wymogów kupującego. Proszę zatem, abyś szanowny autorze określił to, co prosili piszący tu wcześniej... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts