Skocz do zawartości

Android vs Windows Phone 7

Recommended Posts

Witam.

Chce się dowiedziec jaki system operacyjny jest lepszy

Android czy Windows Phone 7

Tutej są pytania.

1. Który system ma więcej aplikacji

2. Który jest bardziej wydajny.

3. Czy opłaca brać telefon z  Windows Phone 7 czy lepiej z Androidem

Dziękuje.

Nie da się bezpośrednio porównać tych platform. Android jest systemem otwartym a Windows zamkniętym. Fakt ten powoduje że są zupełnie nieporównywalne. Tak jak byś porównywał rodzinnego SUVa do supersportowej bryki. Każdy jest dobry w czym innym.

Oba systemy prezentują zupełnie inne podejście do obsługi. Windows działa dużo płynniej ale jego interface jest b. prosty. Windows ma mniej aplikacji, ale te które są dostępne w Marketplace są w jakiśtam sposób weryfikowane więc ilość badziewia w marketplace jest stosunkowo niewielka. Windows podobnie jak apple zrezygnowało z trybu pamięci masowej - pamięć telefonu jest tylko na to co pozwala aplikacja ZUNE. Ze względu na ilość dziur w Bluetooth zrezygnowano też z przesyłania plików tą drogą. BT służy jedynie do podłączenia słuchawki - podobnie jak w apple. Funkcjonalnie nic mu nie brakuje. Sam korzystam z lumii 800 i wydaje mi się wręcz idealnym DLA MNIE rozwiązaniem.

Android jest dużo bardziej customizowalny, jest na niego więcej aplik. ale b dużo z dostępnych do niczego się nie nadaje. Musisz potestować oba i się przekonać. Ja testowałem i wybrałem Windows. U Ciebie może być odwrotnie.

Odfiltruj sobie też opinie hejterów którzy nigdy nie korzystali a mają coś do powiedzenia.... takich w sieci najwięcej.

@tigers - Nie mam pojęcia co to znaczy do 300zł. 300 u operatora czy na allegro czy jeszcze jakoś inaczej? W zasadzie nigdy nie porównywałem tych wszystkich modeli.. lumie z serii 800 lub wyższej spokojnie mogę polecić. Samsunga Omnie W  też. W zasadzie nie znam cen. Ja w orange za lumie 800 z WP7.5 dałem 1zł. Upgradowałem telefon do 7.8 i nie mam powodów do narzekań.

@sshadowek - czy mi się zdaje czy nie masz żadnych argumentów aby poprzeć swoją tezę? Nabijasz sobie posty po prostu? Odpuść... rozmowa jest merytoryczna.

Edytowane przez majster-b

Tak jak już napisał majster-b to dwa różne systemy. Też należy brać poprawkę do czego będziesz chciał go używać - czy ma służyć jako tylko telefon plus jakieś tam kilka innych funkcji czy bardziej jako urządzenie multimedialne. Wiadomo na chwilę obecną Windows cały czas poszerza swoją listę dostępnych programów i gier ale daleko jemu do tego co jest na Androida (inna sprawa że w GooglePlay większość aplikacji się powtarza).

Wydajnościowo ciężko porównywać te systemy gdyż bazują na innym jądrze i testowanie w benchmarkach takich urządzeń i porównywanie wyników nie jest adekwatne. Co ciekawe jednak najwydajniejsze smartfony z Windowsem bardzo dobrze radzą sobie w teście przeglądarki i pod tym względem są liderami.

Jeżeli chcesz brać telefon z Windowsem to do kwoty którą podałeś jedyną opcją jest Nokia Lumia 610 jeżeli dobrze trafisz to możesz nawet w tej cenie dostać nowy.

Edytowane przez Lukkas
Gość usunięty

Wybór między tymi dwoma systemami to podobny wybór jak między samochodami z różnych segmentów i różnych marek oraz producentów - zawsze musi być on dopasowany do konkretnych potrzeb i wymogów kupującego. Proszę zatem, abyś szanowny autorze określił to, co prosili piszący tu wcześniej...