Skocz do zawartości

Co myslicie o zasilaczu Fractal NEWTON R3 600W PLATINUM

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Mareczq,

Recommended Posts

Jestem w kropce ponieważ chce kupić zasilacz Fractal Newton R3 600w Platinum ,marka srednia tak mi sie wydaję .Lub co polecacie w cenie do 550 zł :

W pełni modularny dobrze by było ale nie musi .

Moc minimalnie 500w .

Cichy możne być pół-pasywny .

Certyfikat minimum 80+gold

Stabilny rzecz jasna ;)

Nie mam mocnego sprzętu ale w najbliższych miesiącach planuje wymianę podzespołów.

Miał ktoś do czynienia z tym zasilaczem Fractala dość nowa jednostka i ponoć robi go ATNG  HMMM

Po jakiego grzyba ci certyfikat  80+ gold lub platinum ? różnica między zasilaczem z certyfikatem 80 PLUS Bronze a modelem z 80 PLUS

gold zwróci się  po około 4-5 latach ciągłej pracy komputera  więc przepłacanie jest bez sensu  lepiej kupić coś z normą 80 + bronze  np ocz zt  750

Mam Fractala, nie wiem gdzie ta marka jest średnia. To jest najwyżej klasy zasilacz. U mnie śmiga pasywnie, jestem z niego bardzo zadowolony. Do tego ma piękną jakość wykonania, najładniejszy zasilacz jaki miałem (a miałem bardzo dużo i to też takich po 1000 zł).

Testów już kilka jest w każdym wypada naprawdę dobrze. Co ważne zasilacz nie piszczy, co się zdarza w seasonicach ;)

W tej cenie jest to jedna z najlepszych ofert na rynku. Nie patrząc już nawet na sam certyfikat, realnie on ma 700W mocy, 4 PCi-E, bardzo stabilne napięcia i pół-pasywną pracę (lepszą niż w Seasonic-ach).

Tutaj recka na jednej z moich ulubionych stron modelu 800W (ten sam środek co 600W):

http://www.hardwaresecrets.com/article/Fractal-Design-Newton-R3-800-W-Power-Supply-Review/1752

Edytowane przez Mareczq
  • Popieram 1

Dzięki ludziska za błyskawiczną odpowiedz Deus raczej odpada miałem kiedyś g1 500w bardzo głośny w stresie i na dodatek cewki świerszczyk sprzedałem go po 2 tygodniach [;)] Ocz poszukam jakichś recenzji jesteśmy blisko .Certyfikat 80+ czy 80+ Gold,Platinum może to i przereklamowane ale na pewno coś z tym jest bez powodu tego nie zrobili .

CoreDuo dzięki za podpowiedz ale kupiłem zasilacz Seasonic x650 km3  jakieś 1,5 miesiąca temu w Proline za 499 zł i 3 razy wymieniali mi na nowy z powodu dziwnego piszczenia. Cewki nie piszczały tylko dziwne popiskiwanie o wysokiej częstotliwości bardzo drażniło moje ucho nie dało się przy tym wysiedzieć szczególnie w nocy .W dzień ok zagłuszał szum miasta;). Chodź zasilacz szacunek super wykonie bardzo cichy nawet w stresie .

http://www.kiloki.com/en/forum/it-hardware-power-supplies/6735/seasonic-x-series-fan-noise.html

Dlaczego zasilacze seasonic i podobne robione w OEM przez nich tak się zachowują ???

Nie zrezygnował bym z niego ale wolałbym mieć ciut głośniejszy PSU niż słuchać tego pisku ehh

Dlatego przemawia do mnie ten Fractal chodź mało jest w sieci opinii na jego temat .Sam już nie wiem co wybrać rynek zasilaczy jest tak zapchany a nie chce wydać kasy w błoto .

A może zamiast Fractala Super flower tylko martwi mnie ten tryb eko cisza ok ale wentylator włączający się dopiero przy 70 stopniach,nie ocenia.POMOCY >>>

Z góry przepraszam za natręctwo ale w sumie to jest forum żeby się dowiedzieć

• Rozwiązanie

SuferFlower tak samo jest bardzo dobry. Tylko troszkę droższy. Wybierz co CI bardziej pasuje, oba zasilacze są ciekawsze od Seasonica w swojej cenie według mnie. Jednak Fractal tutaj jest najtańszy i naprawdę u mnie się super sprawdza;) Śmiało możesz go brać. 

• 1 miesiąc temu...

Tak w ogóle przy 800W/1000W mamy dodatkowy kabel EPS12V 8pin a przy 600W już nie... Moja płyta potrzebuje 2 takich wtyczek więc da się taki przewód dostać za darmo od dystrybutora jak w przypadku bequiet czy trzeba gdzieś kupić?

Pisałem do jednego z dystrybutorów to nie potrafi przeczytać pytania ze zrozumieniem a po kilku mailach wreszcie odsyła do napisania do producenta... 

DyndaS

Można takie przejściówki kupić, ale ogólnie jaką masz płytę, że wymaga 2x8Pin? Jak to nie jest 2 procesorowa, to z tego co wiem nie trzeba podpinać drugiego złącza - jest to tylko zalecane przy OC.

Jednak realnie to niektórzy już dają od ok. 600-700W właśnie 2 złącza 8Pin. Można takie znaleźć w niektórych modelach Chieftecka, SilentiumPc czy HighPower-a.

Asus Rampage III Extreme

To co mogę normalnie z wtyczki 8 pin zrobić 2 :->  ? 

Obecnie posiadam BeQuiet Dark Power Pro P8 900W tyle że zastanawiam się nad zmianą na coś pół-pasywnego i w normalnym rozmiarze bo to moje to 20 cm bydle które średnio mi pasuje do budy.

Edytowane przez DyndaS
  • 1 rok później...
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...