Skocz do zawartości

Recommended Posts

bo ta AMD/ATI, płacisz za marke

lubie takie fanbojskie teksty:)

One maja kosztować 850zł podobno, nie będzie 50% róznicy.

Może różnica nie będzie większa, aż o 50%, ale o jakieś 200zł już tak co i tak nie stawia HD5830 w dobrym świetle. A co do samych wyników OC karty to ja bym się nimi nie kierował bo chyba wszystkie serwisy testowały karty zbudowane na pcb 5870, wyposażone w takie same pamięci, sekcje zasilania czyli HD5830, które trafią do sprzedaży mogą podkręcać się dużo gorzej(choć wszystko zależy od producenta i jego widzi mi się :)).

zgadzam się, ta karta jest nieopłacalna ale to taki segment dziwny, ktoś z kasą kupuje 5850 lub jeszcze lepiej 5870, jak ktos ma mniej to 5770 lub jeszcze coś słabszego - 5830 to takie ni pies ni wydra. Tak swoja drogą po ostatnim wyżyłowaniu cen 5850 przez dystrybutorów najlepszym zakupem dla "zamozniejszych" graczy wydaje sie być 5870 (powiedzmy ze 1350zł już mozna dostać). Szkoda tylko że chłodzenie troche za małe do pożądnego OC.

5870 (powiedzmy ze 1350zł już mozna dostać)

pare dni temu na allegro poszedł radek 5870 od powercolora 4 miesięczny za 1300pln :) a jeżeli chodzi o samą 5830 to rzeczywiście lepszym wyborem jest 5770 dla mniej zamożnych, a dla tych z kasą 5850 i oc. a pamiętam jak sam cytowałem w zestawach "poczekaj na 5830" a tu kupa jak się okazuje :)

Dokładnie myślałem, że HD5830 godnie zastąpi HD4890 ale gdybym miał wybierać pomiędzy tymi dwoma kartami to wybrałbym HD4890 nie dość, że jest tańsze to wydajnością się nie różni prawie nic od HD4890. Osobiście sam miałem się przesiąść na HD5830 ale raczej wybiorę HD4890.