Skocz do zawartości

Pomoc w doborze procka i grafy

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez dejnus,

Recommended Posts

Witam tak jak w temacie postanowiłem złożyć kompa, tylko tak komp bedzie służył do obróbki grafiki z tąd też wziełem 16gb no i przede wszystkim ten komputer ma być na lata, ponieważ nie jestem tam jakąś osobą co co chwile zmienia sprzęt, do rzeczy:

kupiłem płyte gigabyte 970A-UD3

ram kingston 16 (4x4) 1600

Zasilacz 500 Hexa series

i teraz tak zastanawialem sie nad prockiem Fx 6 rdzeniowy, ale przeczytałem że nie jest tak dobrze wydajnym prockiem, i tu już straciłem głowę

grafa - tu nie wiem chciałbym przeznaczyć ok 600zł na kartę, karta do gier też m.in

Proszę o pomoc bo nie wiem co już wybrać zbyt wiele tego jest a chce mieć jakiś wydajny procek  ale za nie duże pieniądze do 600zł max procek

Z góry dzięki za pomoc.

Są dwie możliwości jeśli bierzemy budżet 1200zł na karte i CPU.

Zestaw z lepszą grafiką:

1) Phenom II 965 BE za 350 zł + 7850/660 za około 750 zł (w komputerze do grafiki mogą Cię zainteresować CUDA cory geforca przy słabszym procesorze)

Zestaw z lepszym procesorem:

2) FX 8350 za 750zł + 7770 za 450 zł (lepszy procesor do grafiki/renderu gorzej z grafiką do grania)

(ceny z agito.pl)

Z tym procesorem raczej w budżecie będziesz się miał ciężko zmieścić. Co do grafiki to radeona 7850 najczęściej polecany jest Sapphire oraz Asus , jednak dużo ludzi tutaj na forum hejtuje serwis Asusa co możesz również wziąć pod uwagę. Rozsądnym wyborem powinno być:

http://www.agito.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7850-11200-07-20g-2gb-ddr5-pci-e-box-84-593867.html?attr=248-513091

lub

http://www.agito.pl/karta-graficzna-asus-radeon-hd-7850-directcu-ii-2gb-ddr5-pci-e-box-v2-84-642133.html?attr=248-513091

Znajomy ma od kilku miesięcy wersje Sapphire i sobie chwali, nie ma żadnych problemów.