Skocz do zawartości

MSI Z77A-GD55 Intel Z77 Nie odpala się.

Recommended Posts

Sprawdziłem, samą płytę z włożonym procesorem, niestety nic nie piszczało. Co w takim razie powinienem zrobić? Kupić nową płytę(jeśli cpu nie jest uszkodzony), wysłać do MSI aby wyprostowali czy jeszcze inne rozwiązanie? 

Z tego co widzę MSI nie przyjmuje na gwarancję wygiętych pinów od socketu.

http://pl.msi.com/service/warranty/

Gdzie mam zadzwonić aby wyprostowali mi te piny? 

Edytowane przez dom3lek

Dobra koryguje to co powiedziałem, usługę darmowego prostowania pinów wykonuje Komputronik w przypadku gdy sprzęt zakupiony jest u nich. Więc nie jest to 'oferta' firmy MSI.

Zawsze można zapytać się jakiegoś zegarmistrza w pobliżu czy by nie wyprostował za jakąś tam opłatą.

PS: Jak ty to wygiąłeś - nie wiem. 

Dobra koryguje to co powiedziałem, usługę darmowego prostowania pinów wykonuje Komputronik w przypadku gdy sprzęt zakupiony jest u nich. Więc nie jest to 'oferta' firmy MSI.

Zawsze można zapytać się jakiegoś zegarmistrza w pobliżu czy by nie wyprostował za jakąś tam opłatą.

PS: Jak ty to wygiąłeś - nie wiem. 

Włożyłem procesor zgodnie z oznaczeniem. W takim razie spróbuje odesłać do proline'a, jeśli nic to nie da, będę zmuszony do kupna nowej. Pytanie czy procesor jest sprawny? 

Przepraszam, że w tym temacie pytam.

Wczoraj odpaliłem kompa (ta sama płyt i ten sam proc)

Płyta ma bios w wersji 1.7

Na płycie siedzi 3570K i 2x8GB

Wszystko chodzi ok ale mam pytanie odnośnie tej płyty.

Czasem przed startem systemu po restarcie w prawym dolnym rogu na chwilkę przed załadowaniem systemu pokazuje się kombinacja cyfr i liter: 99 potem zaraz A2

Jak podpięty jest Pen z danymi do USB 2.0 na śledziu i jak restartuje WIn 7 dodatkowo pokazuje się w prawym dolnym rogu komunikat B2. Jak pena wypnę tylko 99 i A2.

Co to oznacza?

Sprzęt działa ok.

Edytowane przez omar2033

Ponawiam swoje pytanie odnośnie komunikatów 99 i A2 na MSI Z77A -GD55.

Mam jeszcze pytanie. Czy jest możliwość aby pomimo wyłączonego komputera była napięcie na porcie USB 2.0 w tej płycie.

Jak wyłączę kompa to nie działa mi ładowarka USB do akumulatora e-papierosa. W poprzednich płytach taki problem nie wytępował

Co to ma do rzeczy, skoro płyta z samym prockiem uruchamia się, lecz nic nie piszczy oraz czarny ekran. To ewidentnie uszkodzony socket. 

Choćby to, że jak źle podłączysz to może zrobić się zwarcie i np. mobo może się nie uruchamiać albo może się uruchamiać a nie bootować?

No ale po co odpowiadać, przecież jesteś ekspertem.

Edytowane przez Chantaz

Choćby to, że jak źle podłączysz to może zrobić się zwarcie i np. mobo może się nie uruchamiać albo może się uruchamiać a nie bootować?

No ale po co odpowiadać, przecież jesteś ekspertem.

W takim razie odpowiadam, że nie podłączałem panelu przedniego. 

Tak to wygląda:

http://img8.uploadhouse.com/fileuploads/17590/175905624330e75a6fbd2249edbbfe6ed27f183e.jpg

http://img8.uploadhouse.com/fileuploads/17590/17590561f815abe146a473a1d81600a491343eb6.jpg

http://img1.uploadhouse.com/fileuploads/17590/1759056039c968bebf03a13ede6fbc795b7dc661.jpg

Ponawiam swoje pytanie odnośnie komunikatów 99 i A2 na MSI Z77A -GD55.

Mam jeszcze pytanie. Czy jest możliwość aby pomimo wyłączonego komputera była napięcie na porcie USB 2.0 w tej płycie.

Jak wyłączę kompa to nie działa mi ładowarka USB do akumulatora e-papierosa. W poprzednich płytach taki problem nie wytępował

Mam podobne komunikaty na MSI B75A-G43, ale wszystko chodzi mi OK. Znalezione na forum MSI :

You were arleady told that these codes are NOT error codes, but just checkpoint codes. MANY motherboards are using this codes to show us what are they doing at PC startup. I have Z77A-G45 and I'm also seeing the codes.

99 - this is the first code that shows up on the monitor after turning PC on

A2 - mobo is detecting IDE devices (hard discs, optical drives).

B4 - mobo is detecting USB devices.

If your PC is booting and working ok - you have nothing to worry about. But if your PC is hanging during a specific startup code, then you can identify the source of the problem.

Przepraszam za małe odejście od tematu.

Edytowane przez BlueMike

Miałem identyczny problem tyle że z Asusem Rampage IV Formula (gdy kupowałem to kosztowała ~1400zł (teraz ok. 1200zł) więc strata kilka razy większa od twojej). Niby wszystko ok - wkładałem procesor wg instrukcji, nic nie dotykałem pinów a jednak się wygięły (4 albo 5).

Pomogła wizyta w serwisie J-Com w Poznaniu, gdyż niestety żaden zegarmistrz nie chciał się podjąć naprawy albo "nie widział" uszkodzonych pinów...

U mnie piny okazały się być nieużywane/od masy więc strata właściwie żadna (a 1 czy 2 piny się urwały przy prostowaniu), ale nie wiem jak u ciebie...

Mam ten sam problem z moją Z77A GD65 też się nie odpala znaczy wzbudza się na chwile zamiele 2x wiatrakami i jest kapa gasnie wyjmowałem procka nie widzę uszkodzonych pinów 

mój procek to i7 2600k zasilacz corsair tx650W

nie wiem czy to ma znaczenie ale przy wzbudzaniu płyty zapala się czerwona dioda z opisem DR MOS ALARM

Edytowane przez Gungravee

ja u mnie jak zworke koło baterii zdejmę to odpala na sekunde i gaśnie a jak założe spowrotem to wstaje,może zworka spadła?tak czy inaczej niema co gdybać bo nawet jeśli to ja bym płyty nie chciał chociażby po prostowaniu, a niech się uj***e i zrobi zwarcie poźniej.

MSI

ja u mnie jak zworke koło baterii zdejmę to odpala na sekunde i gaśnie a jak założe spowrotem to wstaje,może zworka spadła?tak czy inaczej niema co gdybać bo nawet jeśli to ja bym płyty nie chciał chociażby po prostowaniu, a niech się uj***e i zrobi zwarcie poźniej.

Ja już w swojej resetowałem BIOS.

W przypadku Z77A GD55 jest podobnie z tym, że nie ma żadnej zworki - trzeba odłączyć zasilanie i zewrzeć na chwilkę 2 piny ze sobą. Potem już można włączyć zasilanie.

Panowie, kupiłem taką samą płytkę, tamta pójdzie do serwisu. Problem na chwilą obecną jest, przy wybraniu windowsa komputer resetuje się i znów wraca do wyboru windowsa, procesor wykrywa w biosie, więc nie mam pojęcia czego to jest wina. Dysk sprawny w 100%.  Z tego co zauważyłem, jakiś blue screen pojawia się po wybraniu windowsa i chwilowym wczytywaniu. 

Edytowane przez dom3lek