Skocz do zawartości

Monitor do grafy, poszukiwań ciąg dalszy

Recommended Posts

Cześć!

Na początek suma 2500 PLN max.

Przeczytałem sporo artykułów o montorach do grafiki,  w większości wskazują one na 3 firmy NEC, EIZO, ADOBE.

Dalej się gubię w tych systemach ips czy s-pva np? Jest możliwość kalibracji, czy nie? Jaki czas reakcji?              Interesuje mnie monitor 24'' ale w sensownych parametrach monitory 24''  to koszt 3000 i w górę, więc można pójść na kompromis i zejść na 23'', bo różnica w cenie jest często spora...zawsze mogę się mylić.

Proszę o jakieś sensowne propozycje modeli, tylko jak ma ktoś prezentować mi znowu produkty typu "biurowce monitoropodobne" to niech lepiej nie pisze nic.

Peace!

jak ma ktoś prezentować mi znowu produkty typu "biurowce monitoropodobne" to niech lepiej nie pisze nic.

ładnie ujęte, napisz proszę jaka to konkretnie grafika, jak istotny jest kolor itd

PS Adobe jest właścicielem kilku istotnych standardów oraz producentem oprogramowania, ale nie sprzętu

ok, w takim razie NEC P241W byłby jedną opcją, a Eizo S2433W drugą, jedna uwaga na temat eizo - ich sprzęt należy kupić u partnera handlowego, w przeciwnym wypadku tracimy rozszerzoną gwarancję, szczegóły poniżej:

http://www.monitory-eizo.pl/Gwarancja

edit:

wcześniej wiele osób polecało mi to EIZO EV2436W

EV to seria biurowa/domowa, ich zaletą (a przynajmniej tego modelu, nie wiem jak inne) jest brak PWM dzięki czemu nie ma migotania i zmęczenia przy pracy, ale to nie są monitory do pracy z grafiką

• Popieram 1

nie za bardzo, nawet te, które podałem nie są tak na prawdę graficzne, nadają się, są porządne, ale graficzne to np NEC Reference 241 lub Eizo CG241W

tymczasem delle czy HP'ki niby mają sporo do zaoferowania ale tylko na papierze, LUT nie programowalny i inne kwiatki, nie - tylko NEC i Eizo

• Popieram 1