Skocz do zawartości

zmiana GTX580 na HD7850 2GB

Recommended Posts

otóż mam propozycję takiej zamiany z dopłatą (nie moją oczywiście :) ), a  że  dużo nie gram i ten mój potwór prądożerny się nudzi (dodatkowo w niektórych grach mój P II go usypia :) ) to mam pytanie do posiadaczy słabszych procków (I3, PII) i tejże karty (bądź hd7870, bo i tak będę robił OC) jak to chodzi w takich grach jak BF3 czy Crysis 3 - testy mam oblukane z netu, jednak jak to zawsze, wolę dyskusję na taki temat - i będzie to Gigabyte HD7850 2GB 2 wentylatory, więc tez proszę o opinię, jak z głośnością i temperaturami

Jeśli Giguś z windforcem, to nie spodziewałbym się... wysokich temperatur, ani "suszary", mój WF3 na maksymalnym obciążeniu grzeje karte do 56 stopni, przy okazji chodzi wtedy na 60%, i jest ledwie słyszalny, w tak dziurawej budzie jak CM 690II, choć BOX-owy cooler wszystko zagłusza :D

Trochę dziwna wymiana skoro piszesz że dużo nie grasz to pobór prądu nie powinien być tu jakimś problemem :> Sama wymian dla wymiany jest trochę bezsensu tym bardziej że GTX 580 jest kartą szybszą.Już lepiej zainwestuj w mocniejszy CPU wtedy grafa rozwinie skrzydła ;)

Pierwszy lepszy test wydajności.Crysis 3

http://s24.postimg.org/5byh3y6fp/High_Crysis_3.png

Edytowane przez ivanos

no z tym "nie wiele grałem" to trochę zaniżyłem tak szczerze, zresztą po rachunku za prąd widzę, że ponad 80 zeta więcej niż poprzedni (na hd7770), a dla mnie to już "czerwona lampa" się włączyła - w CPU nie zamierzam inwestować , bo nie potrzebuje kosztem 600-700 zeta mieć 10 kl/s więcej w jakiś grach, mi 30 kl/s minimalnego fps wystarcza, co i tak przy  obecnej konfiguracji dzieje się za sprawą procesora w grach typu BF3 multi (spadki do 40 kl/s)

jeszcze wszystko nie sfinalizowane, mam kilka dni, dlatego założyłem temat, żebym mógł na spokojnie przemyśleć za i przeciw takiej wymiany :)

Edytowane przez k0chan

Jako posiadacz 7850, jednak od Szafira oraz identycznego procka, jak Twój, mogę mieć pewien pogląd na sytuację. W Crysis 3 sytuacja wygląda średnio - w FHD pograsz, ale na detalach wysokich, z niskim AA. W BF3 praktycznie wszystko na ultra, za wyjątkiem AA - tutaj polecam 2x lub 4x

Moim zdaniem taka zmiana(na HD7850 - mialem, po zmianie na 660tke FPS dosadnie skoczyl w gore) bylaby bez sensu tym bardziej jesli mialbys doplacic. Np. w Crysisie mialbys drastyczny spadek FPS. Mozesz wziac 660tke lub HD7870 . Wydajnosciowo roznicy nie odczujesz a pobor bedzie duuzo nizszy. Masz jakis budzet?

sorki, zle przeczytalem. Musialbys ja podkrecic gdzies do 1200Mhz by sie zblizyla/dogonila a nie kazda sztuka na tyle pojdzie. A 660tke lub radzia HD7870 tez mozna zawsze podkrecic ^^ Uzywke 660tki spokojnie idzie teraz wyrwac za <700zl ;) Teraz w Crysisa 3 stawiam ze grasz na very high. HD7850 nawet po OC Ci na to nie pozwoli ;)

Edytowane przez R-Koniu

Ja lecę na 660tce w takich ustawieniach http://www.youtube.com/watch?v=5Lc0nOJi6V0&playnext=1&list=PL-l0nMpmyDTHiuYss9OBROOk2HexJfm4q

Na HD7850 nie nagrałem nawet z tego poziomu filmiku. Nie to , że jest to słaba karta czy coś ale odradzam Ci go z uwagi tego , że posiadasz GTXa 580 ;)

Edytowane przez R-Koniu

no ale rafcio, ja widze, że ty już na i7 szalejesz, to nie stary i3, gdzie jęczałeś, jak to mój PII cię w grach siedzących na CPU poganiał :) - teraz jakbyś miał hd7850 i OC to byś dopiero w takim C3 zobaczył różnicę ;)

tylko czy ty masz błąd w sygnie , czy na prawdę się męczysz z 4 gb ramu? toż to koszmar brachu :)

Edytowane przez k0chan

Według mnie jak najbardziej warto się zamienić.

Plusy

- o wiele mniejszy pobór energii (Maksymalny - GTX 580 - 326 w, AMD 7850 - 101 w) (Średni - GTX 580 - 214 w, AMD 7850 - 87 w)

- 100 zł :)

- Oszczędność w postaci mniejszych rachunków za prąd

- Karta na gwarancji

- Mniej ciepła w budzie

- większa wydajność po OC 7850 vs 580 stock, ale ...

Minusy

-mniejsza wydajność stock vs stock

Źródła : http://www.techpowerup.com własne przemyślenia.

Edytowane przez Rafaello9595

Dla mnie zmiana bez sensu, serio te parę watów mniej zrobi różnicę w rachunku? lodówkę czy pralkę lepiej wyrzucić :) jak wymieniać kartę to żeby był realny zysk rzędu 30% przynajmniej. Ja planuję przesiadkę z gtx580 na 780 lub 770, zależy od ceny, bo na gtx670 czy 680 mi się nie opłaca zbytnio. W dodatku procesor już by się również szybszy przydał, bo podkręcony i5 760 dla gtx580 to taki styk, że karta chodzi ładnie.

serio te parę watów mniej zrobi różnicę w rachunku? 

hehe dobre, parę watów, dla ciebie 230W to parę watów? moje dwa lapki + komputer starej łącznie ciągną mniej  :rotfl: niż wynosi ta różnica - a sprzęt w domu mam energooszczędny, nawet z elektrycznych czajników zrezygnowałem ma rzecz gazu, bo wychodzi taniej, lodówka klasa A+, więc oszczędzam jak tylko można - nie byłem świadom, ile ta karta bierze , póki nie zobaczyłem rachunku, niestety, jak carroarmato przyjdzie ci płacić samemu za rachunki, to kiedyś to zrozumiesz ;)

co do procesora, po co mam wymieniać , jak na tym podkręconym PII wszystko ładnie chodzi? Dla kilku fps dopłacać 700 zł? Całe to oszczędzanie wtedy nie miałoby sensu, jakbym był taki rozrzutny :)

Edytowane przez k0chan

Trochę dziwna wymiana skoro piszesz że dużo nie grasz to pobór prądu nie powinien być tu jakimś problemem :> Sama wymian dla wymiany jest trochę bezsensu tym bardziej że GTX 580 jest kartą szybszą.Już lepiej zainwestuj w mocniejszy CPU wtedy grafa rozwinie skrzydła ;)

Pierwszy lepszy test wydajności.Crysis 3

http://s24.postimg.org/5byh3y6fp/High_Crysis_3.png

HD 6970 na wysokich z smaax1 chyba smaax2 i 24kl. bez jaj u mnie mój r6970 w w fhd nie schodził na wysokich poniżej 60kl. średnio..ha ha :D