Skocz do zawartości

CM Elite 331 Worklog by Prorokk (ver. 2.0)

Recommended Posts

Wielkie dzięki, jako że mam już ramy z wnętrznościami ożenione postanowiłem coś wymyślić w kwestii "upiększania"

LEDy bo o nich mowa, mam 3 możliwości :

zielony - już widzieliście

niebieski

ciepły biały ( daje efekt żółtego )

i tu parę przymiarek

jedna taśma biały na dole

DSC_8756.JPG

2 taśmy niebieski na dole zielony u goory ( ciekawe :menda: )

DSC_8758.JPG

2 taśmy niebieski na dole biały u goory ( to połączenie narazie pozostało)

DSC_8763.JPG

A teraz pokażę wam co strasznego mnie spotkało :[:cry::sciana:

DSC_8764.JPG

I na koniec wolna przestrzeń została wypełniona potrzebuję teraz tylko właściwych kabli i powinno być fajnie

DSCN0843.JPG

Dobra Panowie potrzebuję Waszej pomocy w kwestii dysków.

Mam 3 dyski HDD wsadzone do kosza od SPC M40 

Kosz umieszczony podobnie jak na tej fotce

DSC_8728.JPG

Problem polega na tym że te HDD wpadają w taki rezonans że słyszę je na drugim końcu mieszkania.

Na razie kosz  umieszczony jest na podkładkach silikonowych ( takich do mebli) i przykręcony do spodu obudowy.

Mocniejsze dokręcenie kosza nic nie daje drgania przenoszą się jeszcze bardziej.

Macie jakiś pomysł jak umocować ten kosz żeby tak nie hałasował ????

PatrykT a ile masz w nim dysków?

Poprzednio jak kosz stał elite V1 nie było takiego efektu a tu lipa nie można przy nim siedzieć głowa boli :(

edit

@ up znalazłem, kurcze nie wiem co jest grane z tymi dyskami, ale poprzednio w koszu były tylko 2 hdd a teraz są 3 

Edytowane przez ernig

aaa mówisz o szerszej gumie od gatek :rotfl: .

Rzeczywiście może okazać się właściwym rozwiązaniem coś wymyślę i się pochwalę

Mam dysk Samsung F3 500GB i jedynym rozwiązaniem było "powiesić" go na gumach 1,5 cm szerokości w zatoce 5,25". Z drugiej strony naciągniętą gumę zablokowałem klamerką. Najlepiej tak szeroką jak guma. SCYTHE HDD Stabilizer 2 nie wytłumił wibracji. 

częściowo udało się zmniejszyć drgania przez usunięcie silikonowych podkładek i zastosowanie filcowych , mam jeszcze parę pomysłów coś wymyślę bo mnie to strasznie wk...a :sciana: wentyli tak nie słychać jak hdd-eków

Dzisiaj można już bez bólu głowy siedzieć przy kompie a to już jest coś

Nadal dumam nad wyciszeniem dysków chyba padnie na to że wyrzucę je do NAS'A, pozostawię tylko jeden HDD i SSD ale to za pewien czas.

Na razie w wolnych chwilach pracuję  nad  drobnymi detalami i tak karta muzyczna zyskała cover, jeszcze nie został przytwierdzony.

DSC_8779.JPG

Na miejsce trafił też drugi wentylator frontowy podpięty pod złącze PWM mobo( oczekuje na przedłużkę ).

Czekam też na kilka innych gratów żeby zakończyć układanie kabli .

No i wywaliłem jednego dyska z sanek i zadyndał na gumach  okazało się że świetnie nadają się gumki od teczek papierowych :D . Przeszukam jutro szuflady w robocie i pewnie coś jeszcze znajdę i tak wszystkie będą wisieć . Okazało się że najgłośniejszy był ostatnio zakupiony  WD Blue 1TB kolejny krok w stronę ciszy .

W tzw międzyczasie dotarła niewielka przesyłka z BIt-Techa ( świetna robota :) ) przedłużka molex -sata z dodatkowym zasilaniem 12v na świecidełko, a wygląda tak

DSC_8790.JPG

W paczce były też trzymadełka do kabli typ P wreszcie będzie można zrobić porządek z kablami od LED.

Po podłączeniu do SSD wspomnianego przedłużacza okazało się że poprowadzenie go przez przepust nie prezentuje się najlepiej

DSC_8791.JPG

Teraz zasilanie przechodzi przez mobotray i już jest lepiej ale nie wiem co zrobić z kablem sygnałowym też go puścić przez HIPSA??

DSC_8803.JPG

Efekt psują też nieoplecione kable od zasilania ale to już praca na długie zimowe wieczory ^^

Fotki robione przez szybę dlatego tak wyszły jak będzie chwila to zrobię bez boku.

A tak wygląda podświetlenie z wyłączonymi głównymi LEDami

DSC_8805.JPG

DSC_8806.JPG

DSC_8794-MOTION.gif

Edytowane przez ernig

Z tego co już udało mi się zauważyć to mobotray mam do poprawki, więc ten traktuje jako poligon doświadczalny i wiercę w nim dziury i inne takie żeby zobaczyć co mi najbardziej pasuje.
Narazie  jest tak że każdy przewód zasilający ssd przechodzi oddzielnie przez mobotray ale otwory nawierciłem zbyt blisko dysku dlatego kable nie okładają się tak jakbym tego chciał w najbliższym wolnym czasie wywiercę nowe i wtedy obadam jak to wygląda .

No i koniecznie wymiana tych oplotów stadard na premium bo wyglądają strasznie słabo.

Ale co z kablem sata ?

Można powiedzieć że teraz masz Nylon Premium. Ja 24pin, 8pin, 6pin i kable od front panelu USB i te od diod i przycisków mam DSG Canusa 4mm. SATA sygnałowe i Audio Front panel mam SHD Deluxe - wszystko z bit-tech więc nie wiem jaki odpowiednik tego SHD będzie np u Darmacza czy gdzieś indziej :) Canuse polecam najbardziej jeśli masz takiego samego koloru przewody do oplecenia bo leciutko prześwituje.

no dobra dawno się nie odzywałem we własnym temacie ale to nie oznacza że nic się nie dzieje wprost przeciwnie dzieje się całkiem sporo

Po pierwsze muszę podziękować errorowi za wykonanie splitera świetna robota :) o takie cudo mi chodziło

DSC_8808.JPG

Po drugi w ostatnich dniach zjechało do mnie trochę gratów z różnych stron świata więc mogłem dłubać

DSC_8814.JPG

Zabrałem się za kabelek zasilający do karty, który wcześniej wyglądał tak

DSC_8819.JPG

a teraz wygląda tak

DSC_8826.JPG

W tzw międzyczasie mój pokój uciech nawiedził człowiek pająk i pozostawił po sobie całkiem niezły burdel :rotfl:

DSC_8822.JPG

Po paru próbach już wiem jaki efekt chcę osiągnąć z tym ssd na mobotarayu mniej i więcej coś takiego

DSC_8830.JPG

Muszę domówić jeszcze inny odcień czerwonego ( ten jest dość ciemny ) i zabieram się za oplatanie reszty przewodów i wymianę standardu.Jak już to zrobię to tylko wymiana mobotraya na lepiej(dokładniej ) dopasowany i na pewien czas daję sobie wolne.
To tyle na dzisiaj

• Popieram 2