Skocz do zawartości

CM Elite 331 Worklog by Prorokk (ver. 2.0)

Recommended Posts

no właśnie i o to chodzi :D

po pierwsze on nie jest biały ( ma kolor amelinium szczotkowanego na dodatek)

po drugie większość osób które robią covera na gpu pozostaje przy czarnym a ja lubię mieć inaczej

@ up

a dzięki, wyjazd jak najbardziej udany ale jak zwykle zbyt  krótki ;) . no, a ile naliczysz  na forum białych skrzynek ?

Temperatura spadła to i ochota do pracy wróciła. Postępy są, choć nie tak wielkie jakbym chciał ale ogólnie coś się dzieje.

Brakuje mi trochę materiałów na wykończenie z  zewnątrz ale jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu zamówię to czego brakuje ( MDF, HIPS, PLEXI, szkło) i zacznę wszystko zbierać do kupy.

mini updata :)

część prac ( dokładniej ramka boku wykonana w poprzedni weekend)

wentyle i kolejne przymiarki dziś tj 26.08.2013 a wyglądało to tak:

Jako że znowu muszę się kręcić jak g w przeręblu wyjeżdżając co weekend nad morze postanowiłem nie marnować tam czasu i zabrałem ze sobą prace pozadomowe.

Z racji dobrej sytuacji zaopatrzeniowej w części do Elitki postanowiłem wykorzystać jeden z boków poszerzanych w V1 worklogu i pozbawić go wspomnianego poszerzenia.(sorki za słabe fotki robione fonem :cry: )

IMG_20130824_112043.jpg

IMG_20130824_112057.jpg

A wszystko w celu zainstalowania w powstałej ramce szyby do zaglądania do wnętrza.

IMG_20130824_112644.jpg

Pozostawiłem tylko tyle blachy żeby można było wygodnie zamykać bok i znalazło się na nim wystarczająco miejsca na taśmę dwustronną do przyklejenia  szyby ( zamówiona, do odbioru będzie 27.08.2013)

IMG_20130824_112652.jpg

dziś korzystając z tego że moja Lepsza Połowa ma wychodne ( a szkodniki jeszcze wakacjują ) zabrałem się za "upiększanie" :menda:  wentyli  2x 120 enermax , 2x 120 SPC , 1x 120 CM.

DSC_8575.JPG

Do upiększania rotorów  użyłem folii carbon a na tył trafiła folia czarny mat, wcześniej wszystkie kable zyskały oplot.

DSC_8576.JPG

NA koniec kolejna przymiarka tym razem wentyli

DSC_8578.JPG

DSC_8579.JPG

Dopiero jak przykręciłem enermaxy przypomniałem sobie że jeden z nich w porzedniej wersji został przemalowany tak więc prac z wentylami ciąg dalszy.

Na tyle w miejsce planowanego Enermaxa140 tymczasowo wylądował 120 SPC.

DSC_8580.JPG

I u góry CM

DSC_8581.JPG

A teraz trzeba wszystko rozebrać i zabrać obudowę do właściwego malowania

To na tą chwilę koniec, jeśli macie jakieś wątpliwości ( ja mam cały czas ) to chętnie odpowiem na pytania :D

@ up

a nie możesz zastosować jakiejś maskownicy?

Wczoraj udało mi się odebrać szybę na bok obudowy , ma kolor grafitowy dostarczono też zewnętrzną okleinę ( szczotkowane aluminium również w odcieniu grafit)

DSC_8583.JPG

O tak! Grafitowa szyba to będzie coś! Sam o takiej myślałem a w Krakowie powiedzieli mi 80PLN :o ! a u rodziców w bielsku mieli tylko dymna (ale za to za 15 :D

Widziałem redukcje, ale to by musiała być 160>140mm a tych mało... Pokaż zdjęcia okleiny. Zdecydowałem, że następna buda to będzie albo barwy NV albo właśnie szczotkowane aluminium :D

A i nie rób tego błędu co ja i maluj proszkowo :D

Edytowane przez dadulek

jasną wersję aluminium szczotkowanego widziałeś na coverze od gtx, dokładniejsze zdjęcie grafitowego zrobię i wrzucę wieczorkiem.

A z malowaniem proszkowym może być problem bo elementów z hipsa nie pomalujesz proszkiem

zdecydowałem że oddam do lakiernika żeby pomalował z zewnątrz na czarny mat , bo ja nie jestem zbytnio uzdolniony w tym temacie :wariat:

Zgodnie z obietnica tak prezentuje się folia aluminium szczotkowane grafit ( w rzeczywistości wygląda naprawdę dobrze)

DSC_8586.JPG

I jeszcze jedno bo ogarnęły mnie pewne wątpliwości, a dokładni chodzi mi o otwory wentylacyjne na topie obudowy. Robiłem je od szablonów które kiedyś znalazłem w necie ( zgodnie z opisem powinny być 2 x 120 i 3 x120) ale jak patrze na wasze posty to wentyle na chłodnicach przylegają do siebie ściśle a moje są rozsunięte coś chyba jest nie tak jak być powinno.

DSC_8588.JPG

Czy muszę je ścieśnić tak żeby do siebie przylegały?

Edytowane przez ernig

w planach są 2 chłodnice 240 i 360  ale okazało się ze te szablony które miałem jakoś dziwnie nie pasują,

Nie miałem nigdy w ręku chłodnicy do LC więc nie wiem jak to dokładnie wygląda w rzeczywistości ale jak już wspomniałem na fotkach z innych tematów wygląda to tak że wentyle do siebie przylegają co mnie martwi deczko ale póki jeszcze nie jest wykończona skrzynka to mogę pomyśleć o ich przestawieniu

taki był plan, miałem kupić 240 ( później 360 ) ale jak to w życiu bywa jak się coś uzbiera na lewo to zaraz jakieś nieprzewidziane wydatki wynikają i tak właśnie zostałem bez chłodnicy  :(.

Dlatego tu kieruję prośbę do tych co mają LC, jeśli macie szablon z rozmieszczeniem otworów montażowych wentyli  (chłodnice 240, 360 ) lub możecie dokładnie wymierzyć odległość między nimi i podać to będę dzwięczny  bardzo :) 
Z góry wielkie dzięki

Dobra udało się jak będę miał chwilę to poprawie otwory pod wentyle i powinno być gucio

jak toś będzie potrzebował to tu są szablony :)

sprawdzę jak będę w domu ale na 100% mam więcej niż 15 mm

już wiem gdzie powstał problem otwór pod wentyle pochodził z szablonu 2x 140 i 3 x 140 później dopasowywałem do niego wentyle 120 dlatego między wentylatorami powstała duża szczelina

DSC_8590.JPG

NA szczęście udało się dopasować( przenieść ) wentyle do już wyciętych otworów i teraz wygląda to tak:

DSC_8591.JPG

Muszę dopracować tylko kształt otworu żeby nie zakłócał przepływu powietrza  a górna maskownica załatwi problem zbyt dużego wycięcia.(szczeliny widoczne po lewej i prawej stronie wentyli ). Zobaczymy jak to będzie wyglądało we wtorek lub środę gdy dostanę materiał.

Rozpoczęcie roku szkolnego ( przygotowanie szkodników ) awaria pieca CO (konieczność zakupu nowego :sciana:  = zdecydowane uszczuplenie budżetu :cry:  ) skutecznie odciągnęły mnie od pracy nad obudową . Ale powoli sytuacja się normuje dzięki czemu mam trochę czasu na dłubanie .

No to po kolei

udało się odebrać materiał na wykończenie obudowy od przodu i od góry . MDF ma za zadanie wyrównać powierzchnię i jednocześnie stworzyć wystarczającą przestrzeń do instalacji wentyli.

DSC_8600.JPG

Pomocnik przy pracy sprawdzał wytrzymałość  konstrukcji przez jej ujeżdżanie :rotfl: dała radę.

No i tu wstępne rozrysowane cięcie do przedniego panelu. Zastanawiam się tylko czy te wycięcia wystarczą do zasysania powietrza.

DSC_8598.JPG

Zgodnie z planem na mdf ma przyjść ostatnia warstwa wykończeniowa która zostanie oklejona folią  ze szczotkowanego aluminium ( grafit) boki mdf też będą oklejone .

Wracając do wentylatorów to przednie będą zasysały powietrze od spodu obudowy .
Otwór zasysający będzie miał wielkość 125 mm x 19 mm , mam nadzieję że to wystarczy co myślicie?

W tzw międzyczasie zabrałem się za wykończenie mobotraya.

Z racji tego że we wnętrzu obudowy jest strasznie czarno ( nie znaczy że źle, ale dużo czarnych projektów ) podstawa pod płytę zyskała kolor jasnego szczotkowanego aluminium a wygląda to tak :

DSC_8601.JPG

Wg mnie wyszło całkiem fajnie szczególnie w połączeniu z czarnymi przepustami planuję jeszcze zagospodarować przestrzeń między przepustami i przednią ścianka ale to narazie tajemnica.

No i ostania sprawa wentyle w planie podstawowymi  wentylami miały być enermaxy, niestety ze względów finansowych narazie wybór padł na SPC Zephir. 2 wentyle Enermaxa które już posiadam trafią na Fortisa, a zephiry zajmą się wtłaczaniem i wyciąganiem powietrza z obudowy 3 x 120 na  przedzie i 140 mm ( już jest ) na tyle. 

Plan jest taki aby na stałe działał jeden wentyl z przodu wtłaczający do lewej strony obudowy powietrze oraz 140 z tyłu, a  w razie potrzeby 2  następne wentylatory mają być manualnie załączane.

Mam nadzieję że nie będą zbytnio hałasować szczególnie te z przodu.