MasterBula 47 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Z czego zrobiłeś osłonę na GPU ? Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 jest we wcześniejszych postach z hipsu (2 mm) Cytuj Link to post Share on other sites
shiftanc 327 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Ja bym backplate dał na czarno, albo jakiś ciemny kolor, bo biały moim zdaniem nie wygląda fajnie Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 no właśnie i o to chodzi po pierwsze on nie jest biały ( ma kolor amelinium szczotkowanego na dodatek) po drugie większość osób które robią covera na gpu pozostaje przy czarnym a ja lubię mieć inaczej Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBula 47 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Mnie osobiście się podoba ten cover, myślę czy do swojego GTX 570 DCII nie zrobić lub tego fabrycznego przemalować na biało. Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 dzięki za miłe słowa, biały to ciekawy wybór niewiele takich rozwiązań w logach. Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Widze ze juz po urlopie i prace do przodu mam nadzieje ze wyjazd udany! Jak to malo na blogach bialego? A moj? Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 @ up a dzięki, wyjazd jak najbardziej udany ale jak zwykle zbyt krótki . no, a ile naliczysz na forum białych skrzynek ? Temperatura spadła to i ochota do pracy wróciła. Postępy są, choć nie tak wielkie jakbym chciał ale ogólnie coś się dzieje. Brakuje mi trochę materiałów na wykończenie z zewnątrz ale jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu zamówię to czego brakuje ( MDF, HIPS, PLEXI, szkło) i zacznę wszystko zbierać do kupy. mini updata część prac ( dokładniej ramka boku wykonana w poprzedni weekend) wentyle i kolejne przymiarki dziś tj 26.08.2013 a wyglądało to tak: Jako że znowu muszę się kręcić jak g w przeręblu wyjeżdżając co weekend nad morze postanowiłem nie marnować tam czasu i zabrałem ze sobą prace pozadomowe. Z racji dobrej sytuacji zaopatrzeniowej w części do Elitki postanowiłem wykorzystać jeden z boków poszerzanych w V1 worklogu i pozbawić go wspomnianego poszerzenia.(sorki za słabe fotki robione fonem ) A wszystko w celu zainstalowania w powstałej ramce szyby do zaglądania do wnętrza. Pozostawiłem tylko tyle blachy żeby można było wygodnie zamykać bok i znalazło się na nim wystarczająco miejsca na taśmę dwustronną do przyklejenia szyby ( zamówiona, do odbioru będzie 27.08.2013) dziś korzystając z tego że moja Lepsza Połowa ma wychodne ( a szkodniki jeszcze wakacjują ) zabrałem się za "upiększanie" wentyli 2x 120 enermax , 2x 120 SPC , 1x 120 CM. Do upiększania rotorów użyłem folii carbon a na tył trafiła folia czarny mat, wcześniej wszystkie kable zyskały oplot. NA koniec kolejna przymiarka tym razem wentyli Dopiero jak przykręciłem enermaxy przypomniałem sobie że jeden z nich w porzedniej wersji został przemalowany tak więc prac z wentylami ciąg dalszy. Na tyle w miejsce planowanego Enermaxa140 tymczasowo wylądował 120 SPC. I u góry CM A teraz trzeba wszystko rozebrać i zabrać obudowę do właściwego malowania To na tą chwilę koniec, jeśli macie jakieś wątpliwości ( ja mam cały czas ) to chętnie odpowiem na pytania Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Ja mam. Wyrąbałem se za dużą dziurę pod wentyl 140mm... Jak teraz gnojka przykręcić? Dobry pomysł z ta folią na wiatraczki, też o takiej pomyśle Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 @ up a nie możesz zastosować jakiejś maskownicy? Wczoraj udało mi się odebrać szybę na bok obudowy , ma kolor grafitowy dostarczono też zewnętrzną okleinę ( szczotkowane aluminium również w odcieniu grafit) Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) O tak! Grafitowa szyba to będzie coś! Sam o takiej myślałem a w Krakowie powiedzieli mi 80PLN ! a u rodziców w bielsku mieli tylko dymna (ale za to za 15 ) Widziałem redukcje, ale to by musiała być 160>140mm a tych mało... Pokaż zdjęcia okleiny. Zdecydowałem, że następna buda to będzie albo barwy NV albo właśnie szczotkowane aluminium . A i nie rób tego błędu co ja i maluj proszkowo Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez dadulek Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 jasną wersję aluminium szczotkowanego widziałeś na coverze od gtx, dokładniejsze zdjęcie grafitowego zrobię i wrzucę wieczorkiem. A z malowaniem proszkowym może być problem bo elementów z hipsa nie pomalujesz proszkiem Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Uuuuno tak. Tylko pamiętaj o dobrym podkładzie. Tyle co ja się nakląłem przy malowaniu tworzy to głowa mała... Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) zdecydowałem że oddam do lakiernika żeby pomalował z zewnątrz na czarny mat , bo ja nie jestem zbytnio uzdolniony w tym temacie Zgodnie z obietnica tak prezentuje się folia aluminium szczotkowane grafit ( w rzeczywistości wygląda naprawdę dobrze) I jeszcze jedno bo ogarnęły mnie pewne wątpliwości, a dokładni chodzi mi o otwory wentylacyjne na topie obudowy. Robiłem je od szablonów które kiedyś znalazłem w necie ( zgodnie z opisem powinny być 2 x 120 i 3 x120) ale jak patrze na wasze posty to wentyle na chłodnicach przylegają do siebie ściśle a moje są rozsunięte coś chyba jest nie tak jak być powinno. Czy muszę je ścieśnić tak żeby do siebie przylegały? Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez ernig Cytuj Link to post Share on other sites
misiek06 551 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Tam bedzie chłodnica 360? Jesli tak to musisz dopasować te otwory do otworów na chłodnicy Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 w planach są 2 chłodnice 240 i 360 ale okazało się ze te szablony które miałem jakoś dziwnie nie pasują, Nie miałem nigdy w ręku chłodnicy do LC więc nie wiem jak to dokładnie wygląda w rzeczywistości ale jak już wspomniałem na fotkach z innych tematów wygląda to tak że wentyle do siebie przylegają co mnie martwi deczko ale póki jeszcze nie jest wykończona skrzynka to mogę pomyśleć o ich przestawieniu Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 A nie myślałeś, żeby po prostu zamówić samą chłodnice wcześniej i na spokojnie dopasować? Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 taki był plan, miałem kupić 240 ( później 360 ) ale jak to w życiu bywa jak się coś uzbiera na lewo to zaraz jakieś nieprzewidziane wydatki wynikają i tak właśnie zostałem bez chłodnicy . Dlatego tu kieruję prośbę do tych co mają LC, jeśli macie szablon z rozmieszczeniem otworów montażowych wentyli (chłodnice 240, 360 ) lub możecie dokładnie wymierzyć odległość między nimi i podać to będę dzwięczny bardzo Z góry wielkie dzięki Dobra udało się jak będę miał chwilę to poprawie otwory pod wentyle i powinno być gucio jak toś będzie potrzebował to tu są szablony Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 ile masz mm między środkami otworów na wentylatory?(od środka pierwszego do środka drugiego otworu) Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 sprawdzę jak będę w domu ale na 100% mam więcej niż 15 mm już wiem gdzie powstał problem otwór pod wentyle pochodził z szablonu 2x 140 i 3 x 140 później dopasowywałem do niego wentyle 120 dlatego między wentylatorami powstała duża szczelina NA szczęście udało się dopasować( przenieść ) wentyle do już wyciętych otworów i teraz wygląda to tak: Muszę dopracować tylko kształt otworu żeby nie zakłócał przepływu powietrza a górna maskownica załatwi problem zbyt dużego wycięcia.(szczeliny widoczne po lewej i prawej stronie wentyli ). Zobaczymy jak to będzie wyglądało we wtorek lub środę gdy dostanę materiał. Rozpoczęcie roku szkolnego ( przygotowanie szkodników ) awaria pieca CO (konieczność zakupu nowego = zdecydowane uszczuplenie budżetu ) skutecznie odciągnęły mnie od pracy nad obudową . Ale powoli sytuacja się normuje dzięki czemu mam trochę czasu na dłubanie . No to po kolei udało się odebrać materiał na wykończenie obudowy od przodu i od góry . MDF ma za zadanie wyrównać powierzchnię i jednocześnie stworzyć wystarczającą przestrzeń do instalacji wentyli. Pomocnik przy pracy sprawdzał wytrzymałość konstrukcji przez jej ujeżdżanie dała radę. No i tu wstępne rozrysowane cięcie do przedniego panelu. Zastanawiam się tylko czy te wycięcia wystarczą do zasysania powietrza. Zgodnie z planem na mdf ma przyjść ostatnia warstwa wykończeniowa która zostanie oklejona folią ze szczotkowanego aluminium ( grafit) boki mdf też będą oklejone . Wracając do wentylatorów to przednie będą zasysały powietrze od spodu obudowy .Otwór zasysający będzie miał wielkość 125 mm x 19 mm , mam nadzieję że to wystarczy co myślicie? W tzw międzyczasie zabrałem się za wykończenie mobotraya. Z racji tego że we wnętrzu obudowy jest strasznie czarno ( nie znaczy że źle, ale dużo czarnych projektów ) podstawa pod płytę zyskała kolor jasnego szczotkowanego aluminium a wygląda to tak : Wg mnie wyszło całkiem fajnie szczególnie w połączeniu z czarnymi przepustami planuję jeszcze zagospodarować przestrzeń między przepustami i przednią ścianka ale to narazie tajemnica. No i ostania sprawa wentyle w planie podstawowymi wentylami miały być enermaxy, niestety ze względów finansowych narazie wybór padł na SPC Zephir. 2 wentyle Enermaxa które już posiadam trafią na Fortisa, a zephiry zajmą się wtłaczaniem i wyciąganiem powietrza z obudowy 3 x 120 na przedzie i 140 mm ( już jest ) na tyle. Plan jest taki aby na stałe działał jeden wentyl z przodu wtłaczający do lewej strony obudowy powietrze oraz 140 z tyłu, a w razie potrzeby 2 następne wentylatory mają być manualnie załączane. Mam nadzieję że nie będą zbytnio hałasować szczególnie te z przodu. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBula 47 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 No, no coraz ładniej całość wygląda. Wg mnie otwory wentylacyjne spokojnie starczą będziesz je zakrywał jakąś siatką ? Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 chyba wewnątrz obudowy na wentylatory dam jakąś siatkę przeciw kurzową ale obawiam się spadku wydajności Cytuj Link to post Share on other sites
BattleCrit 1065 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 masz na myśli Rajstopy:D Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 nie skarpetę wełniana, ponoć najlepiej zbiera kurz a tak serio to myślałem o czymś podobnym do tego http://www.angela.pl/galerie/f/filtr-120mm-aluminiowy-c_5796.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
BattleCrit 1065 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 nie sadzę by był jakiś zauważalny spadek wydajności Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts