ernig 2986 Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam Serdecznie to mój pierwszy mod więc proszę o wyrozumiałość i Waszą fachową pomoc. Skrzynka CM Elite 331 którą posiadam ma już swoje lata wiec nie będzie mi jej szkoda odrobinę pomolestować Ogólne założenia zmian wygadają następująco: - podstawa to cisza, - zastosowanie mat wyciszających, - ciche wentyle, - możliwie minimalistyczny design, - blacharka poszerzenie boków, dołożenie “czapki” z panelem I/O u góry - powiększenie tacki pod płytę główną, - malowanie wnętrza, - wygładzenie frontu, - malowanie frontu, oklejanie boków (folia carbon) - porządki w okablowaniu. Dla tych co nie slyszeli o tej budzie oryginał wyglądał tak: http://www.coolermaster.com.pl/upload/product/31/gallery/full/top1.jpg http://www.coolermaster.com.pl/upload/product/31/gallery/full/top4.jpg Wnętrzności które już śmigają w komputerze: CPU: Core I5 2500K Schładzacz: Fortis HE1225 Mobo: Asrock Z68 Extreme4Ram: Kingston HyperX 2x2GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX HDD: WD Blue 1TB WD10EZEX 64MB cache SATA-600, WD Blue 500 GB WD5000AAKX 16MB cache SATA/600 SSD: Kingston 2.5'' SSDNow V300 120GB (Serial ATA 3) 7mm GPU: GeForce with CUDA GTX 660 Gigabyte 2GB, PSU: OCZ ModXStream Pro Series 600W Wentyle: 2x Enermax T.B. Silence 900 (obr./min.), Przewidywane zakupy do wykonania w najbliższym czasie: - 2 wentyle Enermax T.B. Silence PWN do Fortisa - przedłużki kabli, - przełączniki, - maty wygłuszająca, - folia carbon w kolorze kameleon, - chemikalia do prac zew i wew.- inne rzeczy na które zezwoli moja lepsza połowa W przyszłości drugi gtx 660 Jakiś czas temu przed wymianą GPU wyglądało to tak: No to zaczynam: Etap I przygotowanie tymczasowego "domu'. W loszku udało mi się wykopać bardzo starą obudowę, która po drobnych przeróbkach będzie służyć przez pewien czas, za opakowanie dla mojego komputerka. Wnętrze już oczyszczone i gotowe do nitowania. Ze względów na obecność "szkodników " prace nie posuwają się zbyt intensywnie. Tu front stracił zaślepkę do stacji dyskietek , nic nie oprze się mocy mini szlifierki . Tymczasowa buda przygotowana wycięte otwory w tacce pod mobo Jak wszystko wypali to dzisiaj nastąpi przeszczep i wreszcie rozpocznę właściwe prace nad CM. Mam nadzieję, że uda się zamknąć obudowę z Fortisem w środku . Udało się dokonać zakupu : M40 HDD Cage: http://www.silentiumpc.com/wp-content/uploads/2013/04/spc-m40-hdd-1.jpg docelowo wyląduje na spodzie CM, wystarczy wymyślić trzymadełko . Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez ernig Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Cytuj Link to post Share on other sites
kubapomocny15 242 Napisano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 motyw z tym koszykiem fajny ale nie lepiej było dać dyski do 5,25 ? Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 W "aktualnym" stanie tzn jeszcze ok godz 20 mój komputer wygladał tak A po jakis 2 godzinach walki jest "brzydal". i wygląda tak: Odziwo dało sie zamknąć fortisa w środku motyw z tym koszykiem fajny ale nie lepiej było dać dyski do 5,25 ? Jeśli popatrzysz na pierwszą fotke, na druga też w tym poście to zobaczysz śruby przytrzymujące kosz z dyskami właśnie w zatoce 5,25, to rozwiązanie już mi się nie podoba a po drugie chcę na topie umieścić zatokę 3,5 do czytnika kart lub innego gadzeta i nie zmieściłbym tam już dysków. Oprócz walki ze zmianą budy zrobiłem też pierwsze przymiarki( narazie papierzane ) do powiekszenia tacy pod mobo i " upiększenia" topu a oto efekty Jutro postaram sie wyrzucić stare trzymadełko na dyski i zobacze ile miejsca zyskam. Jak już wspomniałem to wersja przedwstępna, będę intensywnie dumał jak ma wyglądać ta czapka. Napewno musi mieć wspomnianą zatokę 3,5 miejsce na guziory ( starter i reset najlepiej z zabezpieczeniem antydzieciowym) i jakies usb. Jeśli macie jakieś pomysły to jestem otwarty na propozycje. Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Jako zabezpieczenie antydzieciowe proponuję coś takiego http://img18.imageshack.us/img18/8779/weipu.jpg Jest to gniazdo do kabla z klapką na sprężynie, na pewno dopasujesz do tego jakiś włącznik, sam takie coś mam w planie. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez LeCzarny Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Kolejny mały krok za mną , usuwanie koszy 3,5 poszło bezboleśnie i teraz wygląda to tak: Kształtu nabiera również "nadbudówka" ,która będzie zajmowała tylko część topu obudowy. Wolne przestrzenie widoczne na zdjęciu uzupełnione zostaną siatka meshową. Jako zabezpieczenie antydzieciowe proponuję coś takiego http://img18.imageshack.us/img18/8779/weipu.jpg Jest to gniazdo do kabla z klapką na sprężynie, na pewno dopasujesz do tego jakiś włącznik, sam takie coś mam w planie. Widziałeś gdzieś w sklepach takie cudo? Bo mi sie nie rzuciło na oczy takie ładne metalowe, znalazłem tylko takie http://www.sklep.sn-promet.com.pl/Oslona-KWD-z-klapka-HW9Z-KL1-do-przyciskow-22mm%283,10570,30934%29.aspx Ale nie mam przekonania jak będzie wyglądał taki kawał plastiku. Jeśli nie znajdę odpowiedniej klapki to włącznik będzie taki http://www.angela.pl/galerie/p/phobya-push-button-16mm_26796_m.jpg Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez ernig Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Identyczne ciężko dostać w Polsce, wiem że firmy zajmujące się serwisem i montażem telebimów korzystają z takich, możesz popytać. Jak coś, tu masz podobne: http://allegro.pl/gniazdo-elektryczne-metalowe-i3170066147.html http://allegro.pl/gniazdo-7-pin-7-biegunowe-12v-metalowe-i3181954554.html http://allegro.pl/gniazdo-13-pin-do-przyczep-metalowe-produkt-polski-i3193892515.html http://allegro.pl/puszka-gniazdo-elektryczne-7-biegunowe-metalowe-i3176434338.html http://allegro.pl/gniazdo-do-przyczepy-7-stykowej-metalowe-oslona-i3169298561.html Nie jestem tylko pewien co do rozmiarów tych gniazd, najlepiej zapytaj sprzedających. PS. możesz też poszukać podobnych pod hasłem "adapter/gniazdo do przyczep" w sklepach motoryzacyjnych. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez LeCzarny Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Wielkie dzięki, najbardziej odpowiada mi ten Wysłałem już zapytanie o średnice wewnętrzną, jak będę wiedział to podam dane. Wiem, że to dopiero pieśń przyszłości ale nie mogę się zdecydować na kolor wnętrza,widzicie na powyższych zdjęciach jak wyglądają mobo i inne wnętrzności.Macie może jakieś propozycje co do malowania ? Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez ernig Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Jak nie wiesz na jaki to maluj na czarno ;D Czarny pasuje do wszystkiego (miliony kobiet nie mogą się mylić ;p). Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Czarny jest zdecydowanie oklepany, ja myślę o malowaniu wnętrza na antracyt, a oploty biało/niebieskie Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 No, no to masz kolor bardzo ładny. Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Wczoraj dotarł koszyk na dyski, trochę duży i psuje moje założenia ale powalczę z jego mocowaniem i zobaczymy co z tego wyniknie. Zabrałem się też za przymiarki do metaloplastyki, ale pierwsze cięcia będę mógł wykonać dopiero w weekend. Jak się ogarnę w robocie to wrzucę parę fotek. Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Czekamy Pisałeś coś o przedłużkach kabli, chodzi o takie oplecione? Jaka konfiguracja kolorów? Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 (edytowane) A tu obiecane wcześniej fotki z nowym koszem I pierwsza przymiarka do rozrysowania cięć. Co do przedłużek, to maja być oplecione w kolorze białym i niebieskim ( kolor zgodny z gniazdami na mobo ) układu kolorów jeszcze nie obmyśliłem, ale mam na to jeszcze czas. W ferworze walki pracowej wpadły mi do głowy takie oto wariacje na temat kolorów oplotów. Jak wspominałem wcześniej podstawowymi kolorami będą niebieski i biały, ale zaczynam się zastanawiać czy nie wprowadzić 3 kolory : szarego. Co myślicie , która wersja ,a może jakieś inne propozycje ? Prace cały czas trwają, choć nie w takim tempie jakim bym sobie życzył , ale ogólnie coś się dzieje . W razie co proszę o opinie i sugestie . No to kolejny etap prac. Tym razem relacja z sesji wyjazdowej . ( U rodzicielów mam dostęp do garażu wraz z całym dobrodziejstwem bałaganu ). Etap II Metaloplastyka. Pierwsze cięcia osłony poszerzającej tackę pod mobo. Zmiana kalibru , żeby uniknąć większych strat materiale. Dla przypomnienia wcześniej wyglądało to tak. A oto efekt prac i od właściwej strony Powiększeniu uległ też otwór pod backplate. Wnętrze prawie gotowe do malowania. Trochę pracy poświęciłem też poszerzeniu boków , za dawcę posłużyła mi stara obudowa widoczna w tle na fotkach w pierwszym poście . Właściwe wymiary to podstawa . I czas na gięcie. A na koniec dnia "pracy" wygląda to tak Jeszcze nie podjąłem decyzji jak zakończę ( rozpocznę ) te dodatkowe "wloty" ,waham się między kawałkiem blachy i mesh siatka, ze wskazaniem na siatkę. Dziś kolejny dzień wytężonej pracy, zajmowałem się nadbudówka i klejeniem niepotrzebnych otworów w panelu frontowym. Poświęciłem też trochę uwagi na wstępne przetarcie budy i przygotowanie pod malowanie . W najbliższym czasie wrzucę fotki z efektem mojej pracy. Pierwsze przymiarki " W czapce " Z drugiej strony wnętrze delikatnie przeszlifowane, brakuje tylko kosza na dyski. Tył capki. No i przodek. Trochę się obawiam bo capka zrobiona jest z amelinium, a jak wiadomo do malowania amelinium potrzeba specjalnej farby ameliniowej . http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=t8lnCA8PHJM No i zasmarkany frontpanel Czekam na wasze opinie. Dziennik pokładowy: dzień nasty ..... Trochę mało czasu, a roboty cała kupa. Zaczynam wszstko składac do wspomnianej wyżej kupy. Na pierwszy ogień poszła czapka . Oba jej elementy zostały zespolone nitami, które następnie oszlifowałem i oczekują na spotkanie ze szpachlą. Dodałaem też otwór na czytnik kart , a na koniec dnia wyglądało to tak: W "czapce" od widocznej strony brakuje tylko otworów na włącznik ( którego jeszcze nie zamówiłem ) i porty usb w ilości: sztuk 4( 2x USB 2.0 2x USB 3.0 ). Zrezygnowałem z ukrywania włącznika pod klapką, ale za to ukryje przycisk reset, żeby żadnemu z moich Cwaniaków nie przyszło do głowy go naciskać. Reset trafi na tylna ścianke czapki. Dziś kolejna porcja doniesień z frontu walki z CM. Dwa ostatnie dni poświęciłem na dalsze prace w metalu. Przyszła pora na poszerzeniem boków, zamocowanie wcześniej wykonanych elementów. Okno na świat. Parę nitów i wszystko będzie się trzymać. Dzięki przeróbce zyskałem jakieś 3 cm za tacka MOBO na rozmieszczenie przewodów. No i widok w świetle dziennym.(trochę z kąta) Widoczna na fotce stacja dyskietek służy za wzornik 3,5'. A tu widok od przodu bez front panelu Dzięki temu, że panel przedni wystaje poza ogólny obrys obudowy moje dokładki nie są aż tak mocno widoczne co mnie bardzo cieszy, gdyż obawiałem się że będą się mocno rzucać w oczy. Czekam na wasze opinie Co myślicie o mojej pracy? Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez ernig 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Drzewo97 216 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 (edytowane) Modding pełną gębą, będę śledził Co do oplotów to proponowałbym ustawiać kolory rzędami. Ja bym widział biały niebieski i czarny/szary, coś takiego http://cdn.overclock.net/4/47/900x900px-LL-47a63eba_900x900px-LL-40475d51_IMG_2944.jpeg Edytowane 2 Maja 2013 przez Drzewo97 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Ladnie, czekam na dalsze kombinacje Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Kolejna warstwa szpachli trafiła na panel frontowy. Pierwszą warstwę szpachli położyłem też na nadbudówkę, której postanowiłem zmienić nazwę roboczą z "czapki'' na "kiosk". Żeby było bardziej militarnie . Kiosk dorobił się też tylnej zaślepki Po połączeniu kiosku z resztą skrzyni znowu w ruch poszła szpachla, dzięki której wyrównane zostały większe nierówności. Niestety do ideału jeszcze daleka droga. W tzw międzyczasie wpadłem na pomysł zakrycia taflą amelinium koszy 5,25, ale zastanawiam się czy zrobić taką samą z drugiej strony czy pozostawić widoczne zatoki. A tak wygląda obudowa dzisiaj, przednia część panelu frontowego zyskała warstwę czarnej farby podkładowej. I jak myślicie co z tym coverem na zatoki 5,25, potrzebny? Może macie jeszcze jakieś propozycje prac w amelinium ( zostało mi jeszcze trochę materiału ). Mam jeszcze tylko dzień na wykonanie grubszych robót. Witam po wymuszonej przerwie ( powroty z weekenda). Jeszcze przed wyjazdem od rodziców postanowiłem dorobić przykrywkę na drugą stronę koszy 5,25'. Zaślepiłem też otwór po zatoce 3,5' bo jakoś dziwnie wyglądał i nie pasował do całości. Zgodnie z pierwszymi założeniami obudowa miała nie mieć wodotrysków, ale w ferworze walki okazało się, że delikatne oświetlenie w dwóch kolorach ( myślę o zielonym i czerwonym) może być całkiem interesujące. Za źródło światła posłużą taśmy led ale potrzebuję Waszej pomocy w wyborze włączników. Włączniki, w ilości sztuk 2 , znajdą się na tylnej ściance kiosku obok przycisku reset . Jeden będzie odpowiadał za włączenie oświetlenia kiosku a drugi za podświetlenie wlotów powietrza powstałych po poszerzeniu obudowy. Reset na który jest już wstępny otwór, będzie wyglądał tak: A jeśli chodzi o włączniki to zastanawiam się nad zwykłym guziorem lub heblem Co myślicie który będzie lepiej wyglądał, bardziej pasował ? CHYBA ŻE MACIE JAKIEŚ INNE PROPOZYCJE Ale rozgadani jesteście . Prace trochę zwolniły przez nadmiar codziennych obowiązków, ale nadal idą do przodu. Teraz kompletuje brakujące elementy, włączniki, kable, i maty wygłuszające, czekam też na dostarczenie siatki żeby zakończyć prace blacharskie i zabrać się za dopieszczanie szczegółów. Edytowane 6 Maja 2013 przez ernig Cytuj Link to post Share on other sites
vuodi 1382 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 zwykły przycisk zwierny na włączenie komputera, tylko poszukaj jakiegoś ładnego Cytuj Link to post Share on other sites
kornel823 211 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Zwykły przycisk, Czekam na dalsze zdjęcia Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Czekam na dostawę elementów i już powoli wracam do ładu po długim weekendzie. Może dzisiaj coś powalczę i wrzucę parę fotek Cytuj Link to post Share on other sites
kornel823 211 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 No i zawalczyłem, zabrałem sie za szlifowanie boków i usuwanie nadmiaru szpachli. Będę musiał jeszcze z raz nałożyc dodatkowa warstwę żeby nie wyszły nierówności po naklejeniu folii. A po dzisiejszym szlifowaniu wygląda to tak A wcześniej wyglądało tak "Szkodniki" dał mi dzisiaj trochę luzu więc zabrałem się za wycinanie otworów w kiosku pod porty USB 2.0. Niestety szybko okazało się że połączenie kiosku w całość i przytwierdzenie go do reszty obudowy nie było dobrym pomysłem. Brak miejsca na gniazda zmusił mnie do rozłączenia całości . A tyle udało się wysiepać nadmiaru amelinium jak jeszcze wszystko było w kupie. tyle materiału będę musiał wyrzucić. A na koniec dnia pracy zrobiłem przymiarkę do paneli z siatki na froncie . Zastanawiam się czy zostawić ten napis "Elite", czy jego też się pozbyć ? Cytuj Link to post Share on other sites
LeCzarny 160 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Spoko Ci to wszystko idzie. Czekam na finał Co do napisu, może coś własnego tam umieścisz ;>? Cytuj Link to post Share on other sites
HajducekHajduk 106 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Co jak co, ale twój modding zalicza się do "elite" Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Wielkie dzięki, wczoraj zająłem się wnętrzarstwem i udało mi się przygotować bodę do malowania podkładówką. Mam nadzieje, że dzisiaj uda się położyć pierwsza warstwę farby i będę mógł pokazać efekty. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts