Skocz do zawartości

CM Elite 331 Worklog by Prorokk (ver. 2.0)

Recommended Posts

Masz trochę niebieskich elementów na płycie. Więc ja bym wymienił wąż na przeźroczysty i zrobił niebieski płyn i w wolnej chwili przerobił oploty czerwone na niebieskie ;) .. Dalej sobie myślę, to ze szczegółów to wężyki od CPU ja bym jakoś złączył, ponieważ teraz rozchodzą się na boki, a gdy będą szły równo, to będzie zgrabnie i estetycznie. Do tego trzeba coś zrobić z przelotami od wężów, bo teraz to trochę to nie wygląda ;) ..  Ale i tak efekt świetny, nie mogę uwierzyć, jak teraz wspominam sobie teraz te dwie dziadkowe budy :D

PS. Czym okleiłeś ściankę?

PS2. Planujesz zrobić cover na Mobo?

PS3 Planujesz wodować GPU?

Edytowane przez pudlox

@ up    nie wiem o którą ściankę Ci chodzi,ale podstawa pod mobo oklejona została jakąś folią czarny mat ze strukturą ( kupiona przypadkiem w lidlu) , no a cover na top to standardowo carbon ( cameleon)

z mobo to nie wiem do końca,  trochę mi  te kolory nie odpowiadają i zastanawiałem się czy może przemalować część albo zmienić np na Z77 Extreme4,  będę dumał

wydaje mi się ,że 660 się nie opłaca wodować,może kiedyś jak zmienię na coś lepszego.

Z tego co widzę czas jaki sobie założyłem był bardzo optymistyczny gdyż okazuje się że po pierwsze brak elementów do LC ( muszę je zamówić )  a po drugie nie skończony jeden z projektów o którym wcześniej wspomniałem skutecznie odsuną zakończenie budowy.

:(

mały offtop tak jak obiecałem .

Co prawda sprzęt jeszcze nie jest w 100% sprawny ale już widać światełko.

Arduino Leonardo przysporzyło parę problemów . Nieznajomość tematu kolejny raz okazała się szkodliwa .( lepiej było kupić UNO większość bibliotek pisana jest dla uno) ale się udało i sprzęt zaczyna działać .

To dla przypomnienia Arduino Leonardo.

DSC_9518.JPG

Shield adafruit moto v1 obsługuje m.in. 2 silniki krokowe i 2 serwo ale ja wybrałem 2 krokusy :D  z dvd dla testów

DSC_9519.JPG

I połączenie tych dwóch emelentów  ;)

DSC_9521.JPG

Do budowy wybebeszyłem do tej pory 3 napędy  wykorzystując ich silniki krokowe spreparowałem 2 osie x i y

Za podstawę posłużyła obudowa od  jednego z napędów + 2 profile znalezione w loszku.

Wszystko ładnie pasowało bo wykorzystałem oryginalne otwory z obudowy.

DSC_9513.JPG

Wstępny montaż

DSC_9516.JPG

Kolejna część ze starego dvidiu . Pole robocze

DSC_9522.JPG

No i gotowe pole robocze.

DSC_9524.JPG

2 osie prawie gotowe

DSC_9525.JPG

No i pierwsze uruchomienie 

Brakuje jeszcze jednego najważniejszego elementu "mechanicznego" diody laserowej do wycinania ( grawerowania) oraz dopasowania kodu do mojej grawerki nad tym drugim działam intensywnie  do pierwszego zabieram się jak do jeża  ale chcę uruchomić  maszynę więc będę się musiał zebrać żeby jeszcze część elementów do projektu Elite  móc podrasować. . 

Edit:

Sorki za byki w tekście, pisany pod wpływem... soboty ;)

Edytowane przez ProrokK
  • Popieram 6

na początek to tylko zabawka do nauki ale w tym projekcie musi się wykazać wycinając naklejki "zaślepki" na śruby z folii alu   i może jakieś małe logo.

a później po zmianie silników krokowych i dodaniu serwo na osi "z" jako podstawka do mini szlifierki (pole robocze min A4).

Takie małe domowe cnc ( do kolejnego projektu)  :D

Edytowane przez ProrokK

Wielkie dzięki, jak się tylko doczekam na zamówione rzeczy to kończę pracę nad aktualną wersję. Mam nadzieję że już nic  mi do głowy nie przyjdzie  :D  i że komputer wreszcie będzie mógł trochę w spokoju popracować.

Mam nadzieję że na rocznicę będę mógł zamknąć  projekt

ok dotarło parę rzeczy więc prace trochę ruszyły.

blok zainstalowany

DSC_9534.JPG

rez też już na miejscu węże zyskały covery na otwory w mobo tray

DSC_9530.JPG

czesane przewody.

DSC_9531.JPG

DSC_9538.JPG

• Popieram 3

układ już złożony, niestety brak lejka uniemożliwił zalanie :facepalm: nie znalazłem nic co mogłoby go zastąpić dlatego zalanie dopiero w następnym tygodniu.( może i dobrze bo mam jeszcze wątpliwości co do poprowadzenia paru węży. )

Większą część bałaganu kablowego ukryłem w zatoce 5,25

DSC_9543.JPG

tu się jeszcze zastanawiam czy nie zamienić węży w 120 i pompie

DSC_9544.JPG

DSC_9545.JPG

DSC_9546.JPG

DSC_9548.JPG

Kosztów nie podam bo jak zobaczy moja żona to się ze mną rozwiedzie %-)

Do ukończenia projektu brakuje mi tylko nowych ubranek na kable psu klamerek od Eldera ( część poprzedniej dostawy spier.... dręczyciel)

DSC_9526.JPG

no i zalania nieszczęśnika. Ale to jeszcze potrwa, niestety :(

21.03.2014

Wymyśliłem aby zamienić złączki i poprowadzenie węży, przy pompie na top 90 stopni a na wylot 45 stopni .No i węże bezbarwny do wylotu ze 120 a czarny do pompy dzięki temu węże nie powinny się załamywać.

No i będę musiał dorobić otwór w topowym coverze żeby łatwiej było zalewać układ .

25.03.2014

ok tak jak mówiłem( pisałem) wcześniej pierwszą  rzeczą jaką zrobiłem było nawiercenie otworu w górnym coverze dzięki któremu zyskałem łatwy dostęp do napełniania układu .

DSC_9550.JPG

Zakupiłem też lejek :D

DSC_9551.JPG

Mimo szczerych chęci ułożenia węży prosto nie do końca udało się to uzyskać . Za każdym razem gdy skręcałem złączkę któryś musiał się obrócić  :/ .

Klamry od Eldera sprawdziły się i  pozwoliły na ułożenie węży w równych odległościach od siebie, mimo tego wczoraj  po ponad godzinie walki dałem sobie na luz i stwierdziłem że inaczej już nie będę ich układał.

DSC_9552.JPG

No i pierwsze lanie wody

DSC_9554.JPG

DSC_9555.JPG

Po podpięci zasilania do kontrolera obrotów mogłem sprawdzić działanie wentyli i hałas wydawany przez układ (narazie jest git :) )

DSC_9565.JPG

DSC_9566.JPG

DSC_9568.JPG

płyn w układzie, nie widać wycieków, prace na ostatniej prostej.

Jeśli dojadą zamówione ponad tydz. temu rzeczy to uda się w tym tygodniu zakończy prace.

Na tą chwilę to tyle

Edytowane przez ProrokK
  • Popieram 2

nie, to 10/13 takie jak były w zestawie phobya, nie chciałem się narażać na większe koszty bo moja Lepsza Połowa już zaczęła wniosek rozwodowy pisać jak zobaczyła jaka kasa wyszła z konta :cry: .

Skeeper to mój pierwszy układ ( testowy)  i zapewne ostatni w tej skrzyni.

Ogólnie jestem zadowolony z efektu i chcę żeby komputer popracował trochę w takiej formie.

Nowe rewizje przewidziane  w innym projekcie :D za jakiś czas .

@ up teraz mnie to mówi ;) jak już zalane.

jak będzie wolna moc przerobowa to jeszcze może coś poprawię w temacie węży

Komputer już śmiga. Udało się zmienić oploty na wszystkich przewodach, zainstalować klamerki od Eldera i przeprowadzić pierwsze testy temp.

Do zrobienia,

zewnętrzna warstwa obudowy

zabawa. :D

Dziś jedna fotka reszta jutro

DSC_9585.JPG

26.03.2014

Jako że dotarł wreszcie brakujący paracord zaraz po pracy zabrałem się za przebieranie przewodów od psu.

Praca na lapku zaczęła już mnie męczyć a i szkodnik  dopytywał kiedy oddam mu sprzęt.

Z samym ubieraniem nie było problemów,te pojawiły się dopiero w trakcie przewlekania klamerek od Eldera na 24 pin.

Nie wiem czy wszystkie psu tak mają ale mój od ocz ma na jednym pinie 2 przewody i co się namęczyłem żeby przewlec ten jeden i nie zniszczyć klamerek to moje.

Ale się udało i tak to wyglądało przed instalacją w obudowie.

DSC_9578.JPG

Na koniec instalacja GPU i X-Fi i można odpalać maszynę ;)

DSC_9580.JPG

Galeria

DSC_9581.JPG

DSC_9590.JPG

DSC_9591.JPG

DSC_9595.JPG

DSC_9597.JPG

DSC_9599.JPG

Plan:

- instalacja zewnętrznej plexi ( wycięcie otworu na topie, wykonanie naklejek zakrywających wkręty ),

- zmiana płynu na niebieski( zamówiony) w trakcie zmiany płynu prostowanie węży :) ,

- (opcja) wyrzucenie 2 hdd do NASa

Edytowane przez ProrokK
  • Popieram 4
  • 2 tygodnie później...

Zabrałem się wreszcie za instalację zew powłoki.

Pierwszą rzeczą było przygotowanie otworu na 2 wentyle na topie.

DSC_9602.JPG

DSC_9603.JPG

Różniej przyszedł czas na front z którym nie było zbyt dużo roboty bo nie wymagał modyfikacji .

DSC_9606.JPG\

No i tak to wygląda po instalacji ze zmodyfikowanym panelem górnym

DSC_9628.JPG

Tymczasowo zainstalowałem tam siatkę którą zakupiłem  do v 1 projektu tylko dlatego żeby szkodniki tam nic nie wrzuciły :D

Czekam na zamówimy grill :( już prawie mc.

DSC_9650.JPG

DSC_9654.JPG\

No i ciemna strona . Myślałem że po instalacji psu będzie tam tragedyja ale nie jest tak źle.

DSC_9604.JPG

Jedyne co to muszę wyrzucić jeden lub dwa hdd bo pompa zasłania przepływ powietrza i wydaje mi się że są cieplejsze niż przed LC .

Inna sprawa że dość mocno je słychać dlatego docelowo wylądują w NASie domowej roboty ( jak będzie chwila to wrzucę fotki z prac).

No i wnętrzarstwo

DSC_9610.JPG

DSC_9625.JPG

DSC_9681.JPG

DSC_9643.JPG

DSC_9646.JPG

DSC_9662.JPG

Liczyłem na to że uda się zamknąć projekt na rocznicę ale ze względu na przedłużające się dostawy raczej nie będzie to możliwe :( a szkoda ale z tego co widzę na forum większość kupujących ma takie problemy  :[ .

No dobra koniec marudzenia na dziś.

• Popieram 4

Patryk dzięki .

widać która fota  z łapy robiona a która ze statywu  ;) .

Jeśli chodzi o temp to w occt w stresie temperatura niższa  o ok 10 stopni, po weekendzie wrzucę screeny.

Do pełni szczęścia przydało by się zalać gpu ale do tego raczej nie dojdzie w najbliższym czasie .

prędzej zdecyduję się na zmianę gpu niż na zalanie 660

• Popieram 1

A potem dodasz druga w SLI i będzie cacy :D

a 680 SLI to cena prawie 690 a 690 będzie podpięta pod LC i już w ogóle cacy :D

prawdę mówiąc jak już zdecydowałeś się na to 690, to może po prostu se kupisz 780ti i po sprawie :D

• Popieram 3