Tricor 2 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam, mam problem z dolną diodą przy obudowie SilentiumPC Brutus 430. Górna miga tak jak trzeba, dolna ani razu nie mrygła ani nie świeci Co poradzić? Sprzęt składany przez esc.plLink do obudowy - http://pcfoster.pl/public/images/recenzje/brutus430/obudowa_6.jpg Co poradzicie? Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Otwórz obudowę i zobacz, czy odpowiednie kable od front-panelu są dobrze podłączone do mobo. Link to post Share on other sites
Tricor 2 Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Powiem tak, odpowiednie kable są podłączone.. MOBO MSI B75A-G43 HDD jest do góry (piny na płycie)CPU na dole (piny na płycie)Jeśli podłączone górną diode z panelu na dół lub do góry to odpowiedni miga lub świeci cały czas. Natomiast jak jeśli podłączone dolną diode na dół lub do góry to nie ma żadnego efektu. Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 to wal z problemem do suportu silentiumpc i powiedzą co i jak Link to post Share on other sites
asnex 19 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 albo dioda wysiadła i się przepaliła... Link to post Share on other sites
Tricor 2 Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Tylko od początku jak mam nei zauważyłem by świeciła, a powinna świecić bo na początku miałem podłączone by górna migała (CPU) i dolna świeciła (HDD).. teraz zamieniłem by było w nocy widać i przypadkiem nie przywalić w obudowę. Zgłoszenie do supportu poszło Link to post Share on other sites
Szczyrczek 11 78 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Nie przejmuj się bo przy zgaszonym świetle ta dioda wali po oczach(jest oczojebn@) Link to post Share on other sites
Tricor 2 Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Mi to właśnie by nie przeszkadzało, bo by dioda świeciła na ściane/drzwi... po za tym mocne światło by nie zaszkodziło, myślałem by kupić diody LED ale po co jak obudowa ma Link to post Share on other sites
Mareczq 422 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 zgłoś to na serwis, że nie działa. SPC sprawnie to rozwiązuje i pewnie doślą Ci na wymianę. Link to post Share on other sites
Tricor 2 Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 zgłoś to na serwis, że nie działa. SPC sprawnie to rozwiązuje i pewnie doślą Ci na wymianę. Zgłosiłem z pół godziny.. masz na myśli że przyślą nową diodę na wymiane czy przedni panel? Bo z tego co widzę, miejsce styków od diody jest czymś "zalane" Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Czekaj na odpowiedź serwisu Link to post Share on other sites
Mareczq 422 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Jak sam nie zgłosisz, że Sama dioda Ci wstarczy to pewnie cały Panel podeślą Chodź tak jak pisał Łukasz u góry, poczekaj na odpowiedź. Link to post Share on other sites
madoch 31 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 o ile dobrze pamiętam to dioda jest przymocowana do budy, nie do panelu. W panelu mamy tylko przeźroczyste plastiki przez które widać światło diody. Link to post Share on other sites
GARMEL 1 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 o ile dobrze pamiętam to dioda jest przymocowana do budy, nie do panelu. W panelu mamy tylko przeźroczyste plastiki przez które widać światło diody. Dioda jest przymocowana do panelu za pomoca nazwijmy to czegoś w rodzaju silikonu.Mi tez wysiadla wlasnie dolna tylko nie weim czy kabelek czy sama dioda. Link to post Share on other sites
Centik 150 Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Pewnie masz sprawną diodę tylko odwrotnie wpięty kabelek w płytę. Wypnij ten kabelek od tej diody (z płyty głównej) i wepnij w to samo miejsce tylko odwrotnie bo jak wtyczka obrócona o 180stopni to dioda na zamienione bieguny i nie świeci. Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Tricor 2 Napisano 17 Kwietnia 2013 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Pewnie masz sprawną diodę tylko odwrotnie wpięty kabelek w płytę. Wypnij ten kabelek od tej diody (z płyty głównej) i wepnij w to samo miejsce tylko odwrotnie bo jak wtyczka obrócona o 180stopni to dioda na zamienione bieguny i nie świeci. W trzecim poście już pisałem, że zamieniałem (obracałem) wtyczkę na płycie głównej. Jak sam nie zgłosisz, że Sama dioda Ci wstarczy to pewnie cały Panel podeślą Chodź tak jak pisał Łukasz u góry, poczekaj na odpowiedź. tak jak już kolega wcześniej pisał.. dioda jest przymocowana do przedniego panelu obudowy który można ściągać sam. Sory za post pod postem, ale nie widzę opcji edytuj. Wymienili na nową diodę (lub mogłem nowy front panel ale bez panelu USB/Micro..) więc samą diodę wybrałem. Wszystko poszło sprawnie, odpisywali nie mal że w czasie rzeczywistym (oczywiście w godzinach pracy). Teraz ładnie świeci Dzięki za pomoc. Do zamknięcia. Link to post Share on other sites
Recommended Posts