Skocz do zawartości

i7-2700K czy i7-3770k Ivy Bridge

Recommended Posts

Witam,

Tak jak w temacie, będe składał komputer ale zastanawiam się nad i7 2700K a i7 3770K Ivy Bridge

Ma mi służyć do gier tylko nie wiem do końca czy jest sens mieć tego i7 3770K 22nm wykonanie ponieważ dużo znalazłem złych opinii że nowe procesory są gorsze od tych starszych,więcej się grzeją itp chociaż mają lepsze wykonanie więc chciałem prosić was o pomoc,z góry dziękuję

Powiem tak,zamierzam robić OC na płycie głównej

ASRock Fatal1ty Z77 Professional

Tylko martwi mnie jadna sprawa związana z płytą i prockiem

Płyty główne ASRock zgodne z interfejsem PCI-E 3.0 są w stanie zwiększyć przepustowość karty graficznej nowej generacji, co przełoży się na niesamowite wrażenia podczas rozgrywki.

Korzyści z PCI-E 3.0

• wyższa przepustowość – 8 GT/s
• przepustowość na linię – 1 GB/s
• wyższa wydajność – wzrost wydajności kodowania o 98,5 %
• 100-%, wsteczna kompatybilność ze standardami PCI-E 2.0 / 1.0

Uwaga:
Aby korzystać ze slotu PCI Express 3.0 z prędkością Gen3, musisz zainstalować procesor 22nm wspierający tę technologię. W przypadku korzystania z procesora Sandy Bridge, port PCI Express będzie pracował z prędkością Gen2.

Tak pisze producent na stronie płyty głównej
Edytowane przez Rozpruwacz

Zacznijmy od tego, że i7 to procesor dla ludzi o szerszych horyzontach. Do gier starczy i5. Płyta główna piękna i kolorowa, ale nie wykorzystasz jej funkcji nawet w połowie - można taniej i lepiej. Proponuję Ci założyć porządny temat z kompletem informacji, a jakiś ekspert złoży Ci fajny zestaw. Poniżej pomocny link:

http://forum.benchmark.pl/topic/58242-jak-poprawnie-zalozyc-nowy-temat-wzor/

mst

Dziękuję za pomoc ale nie chodzi o płytę główną kolorową tylko o sekcje zasilania w zupełności mi wystarczy 10 faz czyli 8+2 przykład ASRock P67 Pro 3 (B3) w zupełnośći starczy tylko do OC lepiej mieć zapas niż brakuje,wiadomo zależy od sztuki procesora jaką się trafi

Myślałem że te PCI-E 3.0 z prockiem 22nm trzeciej generacji otworzy slot w pełni,chyba że to mankament ze strony producenta z tym  PCI-E 3.0

Ja nie wiem w jakim celu podejmujesz dyskusje. Po Twoich pytaniach i postach można łatwo wywnioskować, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Jakieś fazy zasilania i zapas do OC w Asrocku Z77 Fatal1ty to czyste farmazony. Ponawiam prośbę: załóż porządny temat i daj sobie pomóc.

• Popieram 1

A mobo mi wystarczy w zupełnośći ASRock P67 Pro3 ? Jaką płytke byście polecili do i7 2700K ?

mst ja chce teraz tylko odpowiednie mobo pod i7 2700K-możesz polecić jakąś w rozsądnej cenie bo procesor już wybrałem  tylko mobo mi zostało,ramy mam grafę też

Za odpowiedzi wszystkie wielkie dzięki

Pozdrawiam

jak chcesz sie bawić w OC do 4.2Ghz (w zależności od chłodzenia) to bierz ivy bridge.

Czyli na Ivy więcej niż 4.2Ghz nie ma co liczyć ?

http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2012/Ivy_Bridge_Test/core_i7_3770k_cpu_z_oc.PNG

http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2012/Ivy_Bridge_Test/core_i7_3770k_cpu_z_oc2.png

http://pc-pc-pc.5mp.eu/honlapkepek2/pc-pc-pc/IXLeUioacw/nagy/tuning_3770k.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/918/5ghzoctrot.png

czekałem aż znajdzie sie ktoś kto to sprostuje.  Tak jak napisałem w zależności od chłodzenia

Dzięki za sprostowanie, mój błąd.

Jedno pytanie do autora, jakiego będziesz używał chłodzenia na procesor?

boroski

W tej chwili chłodzenie mam takie i narazie je będe używał

http://allegro.pl/zalman-cnps14x-chlodzenie-cpu-odbior-8-miast-i3124537451.html

A co do płyty głównej to doradziłbyś dobrą ?

Zastanawiam się nad ASRock P67 Pro 3 (B3) teraz

Zacznijmy od tego, że i7 to procesor dla ludzi o szerszych horyzontach. Do gier starczy i5.

Stosunek wydajności do ceny jest lepszy dla i7, więc bardziej opłaca się kupować i7. Może na tą chwilę tak wydajny procesor do gier nie jest potrzebny, ale dłużej nam posłuży niż i5. Nie będzie go trzeba tak szybko wymieniać.

Moim zdaniem kiepski czas na zmianę procesora. W czerwcu premiera Intel Haswell. Nowa architektura da na pewno wzrost wydajności i kto wie, może powrócą możliwości podkręcania tak jak w przypadku 2700K.

Jaki stosunek ceny do wydajności? Gdzie ma wykorzystać tą wydajność skoro napisał wyraźnie, że komp do gier... To tak jakby kupić Ferrari i tłuc się po polnych drogach...

Przecież wyraźnie napisałem, że może teraz do gier nie wykorzysta tej mocy, ale za jakiś czas i5 będzie za słaby do gier i wtedy i7 się przyda. Ceny procesorów intela są jak zamrożone, więc później wcale nie oznacza taniej.

A co do płyty głównej to doradziłbyś dobrą ?

ASRock Z77 EXTREME4       http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z77-extreme4-458745/

ARGUMENTUJ TO CO POLECASZ. RZUCANIE LINKAMI DO NICZEGO NIE PROWADZI. ZOBACZ ŻE AUTOR JUŻ PYTA CZEMU TAKI WYBÓR. Biafra

Edit: Płyta sprawdzona przez wielu użytkowników, chyba jedna z najczęściej polecanych i wybieranych płyt pod Snady i Ivy Bridge, pod linkiem który podałem jest 37 opinii.  Wspominałeś o OC, płyta ma mocną sekcje zasilania  i przejrzysty uefi bios. Jeśli będziesz planował Sli bądz CrossFireX ta płyta to wspomaga. Pełna specyfikacja pod linkiem.

Edytowane przez boroski
  • Popieram 1

To ta płytka ASRock Z77 EXTREME4 jest dobra ? A co sądzicie ASRock P67 Pro 3 vs ASRock Z77 Extreme 4 ? Płytkę P67 Pro 3 dostanę o wiele taniej a procek jego OC zależy też od trafienia danej sztuki no i oczywiście chłodzenia 

Ja chce procka na dłużej i5 2500K w zupełności też starczy ale patrze przyszłościowo więc myślę że i7 2700K mi w zupełności starczy

Chyba że poczekam na nową premierę intela nie spieszy mi się z nowym komputerem aż tak szybko,mogę czekać jeśli warto

Słucham porad i dziękuję za wszystkie wypowiedzi

Chyba że poczekam na nową premierę intela nie spieszy mi się z nowym komputerem aż tak szybko,mogę czekać jeśli warto

Jeśli Ci się nie spieszy to jak najbardziej warto poczekać na premierę Haswella , rewolucji raczej nie będzie ale ceny Ivy Bridge  i Sandy Bridge mogą spaść

Edytowane przez boroski
  • Popieram 1

@up

Czyli różnice w granicach często błędu pomiarowego :)

EDIT:

Wszystko fajnie tylko gier które wykorzystują HT ani widu ani słychu

dokładnie, prędzej pewnie pojawią się gry wykorzystujące 8 modułów w FX niż HT, które jest przecież już tyle czasu

do gier to tylko 2500k 3570k, i7 to niepotrzebny wydatek

Jeśli Ci się nie spieszy to jak najbardziej warto poczekać na premierę Haswella , rewolucji raczej nie będzie ale ceny Ivy Bridge  i Sandy Bridge mogą spaść

Mogę poczekać jeśli warto,no ale może te ceny troszkę spadną chociaż w to wątpie Intel się ceni i trzyma dość sztywno ceny

Jadę na Phenom II 955 więc mi się nie spieszy tym bardziej