Skocz do zawartości

Jak wyświetlić bios? problem po instalacji karty graficznej 7870 co robić?

Recommended Posts

Oto opis sytuacji.
W czwartek dostałem kurierem kartę Asus 7870 Top V2
Dzisiaj próbowałem pierwszy raz od czwartku wejść do biosu i tu problem
Po jej zainstalowaniu i uruchomieniu system ładuje się błyskawicznie i wygląda to tak że po naciśnięciu guzika uruchamiania jest 5 sekund czarnego ekranu i od razu wyskakuje ładowanie systemu.
Przejście do pulpitu od momentu włączenia trwa około 10 sekund
Gdy przy włączeniu naciskam delete pozostaje cały czas czarny ekran więc na ślepo wciskam F10 a potem enter i komputer się restartuje i normalnie ładuje system.

Czyli wniosek z tego taki że karta nie chce mi wyświetlić biosu ale dlaczego?
Skoro karta na systemie normalnie pracuje w grach itp.

Lecz gdy przełączę kabel na zintegrowaną kartę w procesorze to normalnie widzę ładowanie płyty jej opcję i normalnie wchodzę do biosu UEFI

Co z tym fantem zrobić?
Może trzeba coś ustawić na płycie w biosie?
Może coś trzeba ustawić w oprogramowaniu sterownika?
Proszę o pomoc w tym problemie.

Oto mój blaszak:

i7 2700k

Msi Z77 Mpower

Asus Radeon HD 7870 DirectCU II TOP V2

Komputer jest podłączony do plazmy Panasonic TX-P42G30E przez HDMI

Z góry dzięki za pomoc

karta nie chce mi wyświetlić biosu lecz fizycznie w bios da się wejść po naciśnięciu delete po chwili na ślepo wciskam F10 a potem enter i komputer się restartuje i normalnie ładuje system więc teoretycznie byłem w biosie ale jego obrazu nie mam

mam to wyłączone i lipa heh

odinstalowałem też wszystkie stery od integry

mam najnowszy bios ale zastanawiam się czy go nie wgrać jeszcze raz

czy to coś da...

Spróbuj w ogóle wyłączyć w BIOS-ie integrę. Dodatkowo możesz też zmienić inicjalizowanie GPU na PCI-E, teraz pewnie jest na PCI ustawione.

Hej, ja miałem podobny problem po flashowaniu biosu. Spróbuj wyłączyć lub włączyć opcję Fast Boot lub coś podobnego. Ja mam płytę MSI i ściągnąłem z neta taki programik Fast Boot MSI i po kilku włączeniach i wyłączeniach tej funkcji w tym programie, udało mi się wejść do biosu. Mam nadzieję, że mój post jest zrozumiały;) Powodzenia i pozdrawiam.

no jasne kumam i zaraz sprawdzę

próbowałem kilka razy i nadal jest tak że wchodzę do biosa i mam czarny ekran po czym na ślepo wciskam f10 i przechodzi do systemu więc niestety nic to nie dało ale dziękuję za propozycję

tak i wszytko chodzi wręcz perfekcyjnie,świetne wyniki w benchmarkach w 3DMark 11 Best Of 7870 a w 3DMarku Vantage na 14 miejscu a 6 wśród kart Ati na naszym forum więc oprócz tego problemu z wyświetlaniem biosu żadnych problemów nie ma

Edytowane przez karol8721