Strozer 1 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witam. Chciałbym zacząć od tego że w ogóle nie znam się na wydajności i tego co jest teraz na czasie, dla tego zakładam ten Temat. Oczywiście przeglądałem podobne tematy, ale potrzebuję jakby to powiedzieć kogoś kto osobiście pomoże mi to ogarnąć. Zastosowanie komputera : Najważniejsze - Granie, Cieszył bym się jakbym mógł streamować w bonusie. Maksymalna kwota : Tylko 4000zł Czy będę podkręcać sprzęt? : Raczej nie, Nie ogarniam tego w ogóle. Których części potrzebuję : Większość komputera, przydał by się nowy monitor ale budżet ciśnie. Rozdzielczość mojego monitora : 1280 x 1024 Części z poprzedniego komputera : Aktualny komputer jest z przed 4-5 lat wiec nie za wiele można z niego wyciągnąć. Jedyne części to: Jakiś napęd DVD. Western Digital CAVIAR 1TB 64MB SATA3 (WD1002FAEX) - wymieniany 4 miesiące temu. Specjalne wymagania : Własna propozycja zestawu : http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=53210Znalezione w podobnym temacie, trochę przeze mnie edytowany, prawdopodobnie wszystko jest złe, dla tego zakładam ten temat Inne : Ogólne pytania typu: Dla czego wszyscy tutaj polecają i procesor i5, czemu nie wybrać zamiast niego i7. Jakie ramy, czy to ma w ogóle różnice 2x4gb, czy 1x8gb Jaka teraz karta graficzna. Bardzo ładnie prosił bym o pomoc kogoś doświadczonego. Cytuj Link to post Share on other sites
damianox89 322 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) SLI: Z monitorem http://www.arest.pl/konfiguracja-674910 bez monitora http://www.arest.pl/konfiguracja-674911 1 Karta bez monitora http://www.arest.pl/konfiguracja-674917 z monitorem http://www.arest.pl/konfiguracja-674914 W zestawie z monitorem dałem LG z matryca IPS 21,5 cala. Dobry do gier, przyzwoity czas reakcji. Ewentualnie można zamienic go na tanszego BENQ GW2260M ale nie ma on hdmi. Dwa pierwsze zestawy oparte sa na SLI 2 kart GTX660 od Gigabyte. Dwa drugie na pojedynczej 670. Szkoda, ze nie chcesz OC, gdyz w przypadku SLI nalezałoby podkrecic procka. Zestaw z OC wygladalby tak: http://proline.pl/?id=shopkoszyk&1:CORE+I5-3570K;1:MSI+Z77A-G45;1:TR+HR-02+MACHO+120;1:AX3U1600GC4G9-2G;2:GV-N660OC-2GD;1:SPC+GLADIUS+M40;1:BQT+L8-CM+730W + monitor Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez damianox89 Cytuj Link to post Share on other sites
PboPL 5 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Dlaczego i5 a nie i7 z racji takiej, ze i7 posiada taka moc ktorej zupelnie sie nie wykorzysta podczas grania i streamowania i5 zupelnie pod tym wzgledem wystarcza, a nawet wypada czasami lepiej i przy tym jest znacznie tansze dlatego lepiej wydac wiecej na grafike tak jak wyzej przykladowo sli gtx 660, ktore bije na glowe gtx 680. i7 dobre jest do zastosowan profesionalnych typu obrobka filmow etc. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez PboPL Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Intel Core i5-3570 /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ MSI Z77A-G45 /intel Z77, LGA 1155/ Crucial 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 Ballistix 2xGigabyte GeForce GTX 660 OC 2GB DDR5 /192bit/ DVI/HDMI/DP bequiet! PurePower L8 630W SilentiumPC Gladius M40 Pure Black (bez zasilacza) LG IPS224V-PN (IPS, 5ms, DVI, HDMI, LED) Cena: 4096 złotych. Możemy zrezygnować z modularnego zasilacza na rzecz 8-wątkowego Xeona. Zawsze to 4-wątki więcej i realne spojrzenie ku przyszłości X98TY2AZ + Far Cry 3 - po wpisaniu w komentarzu otrzymujesz darmowy montaż i grę. Fajnie byłoby gdybyś mógł dołożyć te 100 złotych. Cytuj Link to post Share on other sites
rekkluse 89 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Cena: 4096 złotych. Możemy zrezygnować z modularnego zasilacza na rzecz 8-wątkowego Xeona. Zawsze to 4-wątki więcej i realne spojrzenie ku przyszłości Wow. Nie mogę zapomnieć jak ludzie byli linczowani za to, że "przyszłościowo chcieli 8 wątkowy proc". A teraz? Hmmmm.... Z góry przepraszam za offtop Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez rekkluse Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Nadal wykorzystanie 8-wątków odnosi się raczej do specjalistycznych zastosowań via rendering. Sam jednak zastanowiłbym się na dołożeniem 100 złotych do 4-wątków więcej, jeśli nie chciałbym wykonywać OC. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Po pierwsze, niechęć do podkręcania w przypadku tej platformy to błąd. OC w 1155 to już nie skomplikowana zabawa w timingi pamięci, ale podbicie w górę dwóch wartości. 5-10 minut roboty, które potrafi dać maszynie ogromnego kopa. Po drugie, HT (technologia we wspomianym Xeonie czy i7) zwiększa wydajność rdzenia dla obliczeń stałoprzecinkowych i w grach póki co zastosowanie ma bardzo ograniczone. Dopłacanie kilku stów do i7 mija się z celem, zaś Xeon z racji niskiego taktowania nie jest propozycją wartą uwagi. Po trzecie, rozdzielczość masz taką że wystarczy PC za połowę tej kwoty --chyba że planujesz zmianę monitora. Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Możemy przetłumaczyć, że OC jest banalną sprawą na tej platformie, ale masa ludzi nie chce się tego tykać. Dla większości nieznających się w temacie OC odzwierciedla zdanie: "To tak jakbyś powiedział kobiecie, aby wymieniła żarówkę w lampie auta". Xeony i niskie taktowanie? Nie widzę tego. W moim zestawie zawarłem zakup monitora. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Ten Xeon... ile tam ma 3,3 i 3,7 w Turbo z tego co kojarzę... wyciągnąć i5 2 kliknięciami na 4,5 i Xeon zmieciony. Moim zdaniem do OC w przypadku tej platformy wręcz trzeba się przekonać, a jak nie to kliknąć sobie przycisk 'OC Genie' na laminacie płyty MSI i 4,3 wskakuje z automatu. Cytuj Link to post Share on other sites
Strozer 1 Napisano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Dziękuje za odpowiedzi, zestawy które mi podaliście są bardzo fajne ale nadal ciężko się zdecydować który wybrać. Tak naprawdę nie mam zielonego pojęcia o tym SLI, mianowicie jaka jest różnicy wydajności miedzy 660 sli a 670, która wypada lepiej ? Wracając do OC, jest dokładnie tak jak napisał Piterr3 Dla większości nieznających się w temacie OC odzwierciedla zdanie: "To tak jakbyś powiedział kobiecie, aby wymieniła żarówkę w lampie auta". Nigdy się tego nie tykałem i nic nie wiem na ten temat. Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Tutaj masz małą zapowiedź wydajności: http://lanoc.org/review/video-cards/5953-nvidia-gtx-660-sli-performance?start=2 Jeżeli ktoś dysponuje lepszymi/nowszymi testami, to podajcie Cytuj Link to post Share on other sites
Strozer 1 Napisano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Z tego co widzę GTX 660 SLI jest o wiele lepsza od 670 czy 680, ale nie mogę uwierzyć że to nie wiąże czegoś ze sobą, krócej żyją czy coś podobnego ? Chyba że naprawdę GTX 660 SLI jest jak czołg i tylko to się opłaca. Proszę o jakieś wyjaśnienie. @edit Dodam też że pierwszy raz spotykam się z dwiema kartami graficznymi w kompie i nie wiem czy bym to ogarną Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Strozer Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 http://forum.benchmark.pl/topic/81219-zanim-zapytasz-o-gtx660-w-sli-przeczytaj-najczęściej-zadawane-pytania/ Cytuj Link to post Share on other sites
Strozer 1 Napisano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzięki za fajny artykuł. Czyli co GTX 660 SLI niszczy wszystkie gtxy solo do GTXa 690 ?? Z gamingiem i streamem w jednym nie powinno być problemu ?? (potrzebuje potwierdzenia ;d) Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Strozer Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 No TITANA nie zniszczy, ale depcze mu po piętach Cytuj Link to post Share on other sites
Strozer 1 Napisano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Rozumiem że do Geforca GTX 660 SLI jest wymagane? polecane? nie potrzebne ? (zaznaczyć jedną opcje XD) podkręcanie procesora? (jeśli tak to w jakim stopniu) Tak naprawdę wolał bym uniknąć podkręcania żeby mi komputer nie wybuchną. W jaki procesor wypadało by zainwestować do tego Geforca ? @edit I ponownie powiem że nigdy nie podkręcałem niczego, i się na tym nie znam. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Strozer Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Przydałoby się "podgonić" CPU na ponad 4 GHz, co powinieneś osiągnąć bez ruszania napięcia. Z tym, że jest jedno ale. Poleciłem Ci zakup i7-3570 bez końcówki "K". Do prostego i skutecznego OC trzeba nabyć procesor 3570K, który jest kilkadziesiąt złotych droższy. Wpisz w google: Poradnik podkręcania ivy bridge. Wyskoczy Ci sporo linków. Cytuj Link to post Share on other sites
Strozer 1 Napisano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Słyszałem od ziomka że są problemy z SLI typu Tearing, Microstuttering (+ pare innych). Co powiecie na ten temat? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Microstuttering to już raczej przeszłość. Polecam zasięgnąć opinii użytkownika effendi360 - przez bardzo długi czas używał 2-wie GTX 570. Osobiście miałem 660 SLI testowo i żadnych nieprzyjemności nie doświadczyłem. Jak ludzie tkwią w czasach przeszłych, to potem rodzą się takie mity. Warunkiem SLI jest odpowiednio mocny procesor i tak jak piterr3 mówi... lekko podkręcić tego 3570K by się przydało. Cytuj Link to post Share on other sites
Strozer 1 Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) I znowu czuje się zagubiony, składanie komputera jest dla czystych hardcorów, jedyne czego jestem teraz pewien to płyty głównej xD. Może weźmy się za procesor ? Budżet cięty, chyba wybiorę i5-3570k ale zastanawiałem się nad i7-3770. Jakieś propozycje ? (@edit) Jak to jest z tą ilością wątków (i5-4, i7-8) @edit Myślę że wybiorę GTX 670, ponieważ trochę się boje tych GTX 660 SLI, tak jak już mówiłem nigdy nie miałem styczności z SLI Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez Strozer Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 W grach nie zauważysz realnego wykorzystania i7. Być może za jakiś czas, ale... to melodia przyszłości. Cytuj Link to post Share on other sites
Strozer 1 Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Gdybym wybrał i7 to prawdopodobnie nie miał bym budżetu na monitor, a on jednak by się przydał. Gdybym wybrał i5 myślę że jakoś bym się zmieścił, ale trochę przeraża ta "melodia" jak ty to mówisz. Rozwiązania widzę. 1. Kupić i7 3770 po czym w jakiejś przyszłości dokupić monitor. 2. Kupić i5 3570k + docisnąć jakoś monitor Jakieś inne propozycje ? @up A w streamingu zauważył bym różnice ? Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Bierz i5-3570K z monitorem i nawet się nie zastanawiaj Co do streamingu - niech ktoś inny się wypowie. Cytuj Link to post Share on other sites
Strozer 1 Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Aktualnie jestem jakoś nastawiony na GTXa 670, ponieważ boje się jakichkolwiek problemów związanymi z SLI. Wybór procesora jest podobny, boje się ze i5 mi nie wystarczy w przyszłości (za 2 lata), a nie chciał bym go zmieniać za prędko @edit Chciałbym żeby wszystko śmigało na nim pięknie. Granie, Streamowanie, bez żadnych oporów i żeby w budżecie jeszcze mi się monitor zmieścił to by było bardzo pięknie ) Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Strozer Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Aktualnie jestem jakoś nastawiony na GTXa 670, ponieważ boje się jakichkolwiek problemów związanymi z SLI. Wybór procesora jest podobny, boje się ze i5 mi nie wystarczy w przyszłości (za 2 lata), a nie chciał bym go zmieniać za prędko Na przyszłość kup pralkę nie komputer... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts