grafi 0 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam. Poszukuje jakiejś ciekawej lustrzanki dla amatora. Chciałbym zmienić aparat z mojej wysłużonej Minolty Z2 na coś już bardziej poważnego. Kwota to 2 tyś. Myślałem nad Nikonem D60 lub Canon'em EOS 1000D. Link to post Share on other sites
Jacek Wiśniowski 3 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Czy 2000 to kwota łącznie z obiektywem? Co fotografujesz? Czy chcesz poźniej nadal stopniowo inwestować w sprzęt i uczyć się fotografii? Musisz podac więcej danych... ale Nikon D60 z obiektywem Nikkor 18-70 f/3.5-4.5 to bardzo dobry zestaw dla amatora, będziesz zadowolony na pewno. Link to post Share on other sites
krataja 2 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 No wlasnie zacznijmy od tego czy 2tys zl to kwota z obiektywem czy bez i jakie masz oczekiwania wzgledem aparatu? Zupelnie inne szkla wsadza sie jak sie idzie szukac wiewirek w lesie a inne robiac portret dziewczynie;) Np Olympusy maja taka ceche ze w niezlej cenie do body dorzucaja niezle szkla (czesto nawet dwa co w sumie daje duzy przekroj ogniskowych) ale wada olympusow jest ze lepsze szkla sa potwornie drogie i jesli jestes amatorem to nie bedziesz ich wymienial ze wzgledu na cene. Niemniej jesli to bedzie Twoja pierwsza lustrzanka na 3 lata to byc moze to dobry wybor. W cenie 2tys zl dostajesz olympus e520 + szklo 14-42 + szklo 40-150 + torba (albo 2gb pamieci). Poczytaj sobie o nim na dpreview.com (http://www.dpreview.com/reviews/olympuse520/) To jest bardzo fajny aparat tylko z zastrzezeniem ze nigdy nie bedziesz chcial wymienic szkiel na lepsze bo bedzie to nieoplacalne Canony sa bardzo dobre ale dosyc drogie, drozsze niz Nikony o odpowiadajacej jakosci. Tyczy sie to takze czesto pozniejszego osprzetu. No i kitowe szkla Canonow to nie jest srednia polka, to niska polka. Jesli myslisz o aparacie przyszlosciowo to najbardziej optymalne sa chyba Nikony, ktore musialy gonic Canony bo zbyt poznym starcie w cyfrowkach. Wlasciwie juz dogonily (choc nie chce sie wdawac w wojne canon vs nikon ;-) ). Ale ja polecalbym jednak Nikona d80 a nie d60. Robilem fotki jednym i drugim i majac d60 mialem wrazenie dobrej zabawki w reku a z d80 przyjemnego aparatu z aspiracjami;-) duzo bogatsze menu, wiecej mozliwosci indywidualnych ustawien, bardzo fajnie lapal autofocus nawet w slabym swietle. A jakie szklo do tego? Jesli chcesz miec uniwersalne szklo w bieszczady to 18-135 albo 18-200, jesli raczej zamkniete pomieszczenia, portrety, zabudowana przestrzen miejska to wystarczy 18-55 F-S VR DX. Body z obiektywem 18-55 kosztuje od 2200zl wiec prawie tyle ile w temacie;-) Ale najlepszy by byl Tamron AF SP 28-75 f/2.8 XR Di LD Aspherical tylko on troche drozszy jest;-) Ale to szklo kosztuje od 1200zl a ma stale swiatlo! to jest cos! i to jeszcze stale na 2.8 a nie 3.6 czy wiecej! Tylko ze razem z body bedzie kosztowal jakies 3tys zl;-) Podsumowujac - bardzo dobry i tani - olympus e520; drozszy ale bardziej przyszlosciowy dajacy mozliwosci rozbudowy - Nikon d80. Link to post Share on other sites
grafi 0 Napisano 18 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Cena z obiektywem oczywiście. Generalnie to fotografuje wszytko. Ciężko stwierdzić co konkretnie, generalnie na co mam ochotę to pstrykam. Potrzebuje także aparatu takiego bardziej uniwersalnego o ile można o czymś takim mówić Co powiecie o czymś takim? http://www.agito.pl/10-mln-pikseli/niko ... rnal=ceneo Link to post Share on other sites
Jacek Wiśniowski 3 Napisano 18 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Zestaw jest w porządku, obiektyw dobry, ale w kwocie do 2000 zł mógłbyś mieć lepszy. Może kup samo body D60, a do niego Nikkora 18-17 lub Nikkora 18-105VR. Poczytaj testy tych obiektywów, opinie użytkowników - przekonasz sie, że są lepsze niż ten 18-55, ktory jest w podanym przez Ciebie zestawie. Link to post Share on other sites
Malcolm Feth 0 Napisano 18 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Nikon albo Canon.. do wyboru Ja osobiscie jakis czas temu stanalem przed podobnym wyborem i kupilem wtedy Canona (450D)... obecnie mam 3 obiektywy i zbliza sie jeden MOCNY... wiec juz napewno zostaje przy Canonie... super sprzecior i bardzo polecam (nastepny krok to bedzie 5D) Podstawowy obiektyw.. zawsze bedzie dobry, tylko do podstaw i pierwszych krokow... jak sie mocno wkrecisz, to szybko zauwazysz ze jest kiepski ps... jesli uzywasz aparatu tylko i wylacznie w opcji AUTO ... daruj sobie z lustrzanka, bo bedzie to strata kasy, nerwow i Twojego czasu. Link to post Share on other sites
wwwojtek1 0 Napisano 20 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A zastanawiałeś się nad Olympus'em? Np model E-520 sprzedawany z dwoma obiektywami 14-42 (28-88) 40-150 (80-300) Zestaw dość uniwersalny. Fakt, pojawią się ograniczenia przy zakupie np zewnętrznej lampy błyskowej, bo do Canon'ów i Nikon'ów jest większy wybór lamp z dedykacja nizz do Olympus'a Z Canon'a poleciłbym Ci bardzo dobrze oceniony model 1000D, dostepny w zestawie z obiektywami 18-55 i 55-200. Link to post Share on other sites
zodiac 1 Napisano 20 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Ze swojej strony polecam olka E-520 mam E-510 z dwoma kitami. Jakość obiektywów nie do pobicia. Co do nikona D60 do bez własnego napędu AF nie warto Link to post Share on other sites
Woopy 0 Napisano 20 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Stałem nad podobnym wyborem. Kupiłem 450D i zmieściłem się w 2000zł. Osobiście polecam. Moja pierwsza lustrzanka i jestem zachwycony Link to post Share on other sites
Jacek Wiśniowski 3 Napisano 20 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Ze swojej strony polecam olka E-520 mam E-510 z dwoma kitami. Jakość obiektywów nie do pobicia. Co do nikona D60 do bez własnego napędu AF nie wartoJakoś nie podobają mi się Olki, mają małe matryce i szumią juz od ISO400, ubogi wybór osprzętu, drogie obiektywy... Juz lepiej kupic zaawansowanego megazooma, wyjdzie duzo taniej, a dla amatora efekt taki sam. Natomiast brak napędu w D60 to jest wada, owszem, ale po pierwsze D60 jest tanszy niz korpusy z napędem, a po drugie mamy na rynku spory wybór fajnych szkieł AF-S, i to zarówno zoomów, jak i stałek. Jakość obrazu oferowanego przez D60 z dobrym obiektywem będzie lepsza, niż w Olympusach, a system bardziej rozwojowy i przyjazny dla użytkownika. Ale to tylko moje zdanie Link to post Share on other sites
grafi 0 Napisano 20 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Może ktoś zaproponuje jakiś zestaw wart uwagi według niego z D60 i Canonem EOS 1000D. Bo teraz to już sam nie wiem co wziąć. Link to post Share on other sites
Marcin Sieradzki 1 Napisano 23 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Stałem nad podobnym wyborem. Kupiłem 450D i zmieściłem się w 2000zł. Osobiście polecam. Moja pierwsza lustrzanka i jestem zachwycony A obiektyw kitowy? Mam 400D i to jest tragedia. Do dzisiaj z różnych powodów nie mogę go wymienić na lepszy - jest mi oczywiście z tego powodu bardzo przykro Link to post Share on other sites
zodiac 1 Napisano 23 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 true.. kity w canonach nadają sie conajwyżej na kubki do kawy Link to post Share on other sites
Jacek Wiśniowski 3 Napisano 23 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Dlatego niezmiennie polecam Nikona z obiektywem 18-105VR, jesli ktoś nie może wydać duzo kasy, a chce mieć jak najlepsze zdjecia oraz uniwersalny zestawik. Link to post Share on other sites
zodiac 1 Napisano 23 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 i do uzupelnienia jasna stałka f1.4 50mm za 400 zł i niczego więcej nie trza Link to post Share on other sites
Jacek Wiśniowski 3 Napisano 23 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 i do uzupelnienia jasna stałka f1.4 50mm za 400 zł i niczego więcej nie trza True. No, chyba że jeszcze lampkę błyskową... Link to post Share on other sites
danielj 0 Napisano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Osobiście jestem użytkownikiem Canona, ale muszę zgodzić się z kolegą który tak ciśnie temat z nikonem. Nikony są odrobinę tańsze niż Canony i tanie obiektywy kitowe mają lepsze więc w układzie cena/jakość chyba jednak wypadają lepiej. U nikona sam obiektyw jest odrobinę droższy ale zdecydowanie lepszy, kit canona jest na prawdę do kitu. Innych niż Canon i Nikon firm bym nie polecał. Tak naprawdę na rynku foto tylko te dwie firmy się liczą robią najlepsze szkła i aparaty. Rozumiem że ten aparat to dopiero początek twojej przygody z fotografią. Jeśli tak to trzeba się zdecydować na jakiś system i tego się trzymać bo zmiana systemu to bardzo droga zabawa. Link to post Share on other sites
rszuba 0 Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Jak dla mnie najlepszym wyborem byłby Nikon. Używam tego systemu i nie narzekam. Miałem kilka razy Canona w rękach i mi nie leżał (modele od 300D do 40D). Po prostu nie ta ergonomia co u Nikona (posiadam D70s z gripem więc przyzwyczajony jestem do małej kobyłki). 2000zł to nie za wiele, więc polecałbym szukanie używanego sprzętu. Odradzam alledrogo, z oczywistych względów. Polecałbym za to giełdę z http://forum.nikon.org.pl/ z prostej przyczyny - sprzedają tam sprzęt w większości sprawdzeni użytkownicy. Można obejrzeć listę polecanych sprzedawców itp. Sprzęt tani i zadbany. Pamiętaj, że lustrzanka to studnia bez dna... Jak zaczniesz wrzucać kasę to już nie przestaniesz I jeszcze mój typ za 2000zł to Nikon D80 + na początek Nikkor 50mm 1.8 - może być ciężko, ale czasem się trafia w takiej cenie:) Albo D70s (+/- 700zł) + N50mm 1.8 + N18-70 3.5-4.5 Link to post Share on other sites
galus81 0 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 JA napewno wolalbym Nikona od Canona... ale mam pytanie...czemu wybrales akurat Nikona,a nie spojrzales na Pentaxy i Sony?? Link to post Share on other sites
rszuba 0 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 ale mam pytanie...czemu wybrales akurat Nikona,a nie spojrzales na Pentaxy i Sony??Ponieważ Sony i Pentax IMHO jeszcze nie dorównują Nikonowi i Canonowi na rynku lustrzanek cyfrowych. JA napewno wolalbym Nikona od Canona...Dziwi mnie trochę, że pytasz skoro sam sobie odpowiadasz Link to post Share on other sites
galus81 0 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Pentax nie dorownuje?? Link to post Share on other sites
rszuba 0 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Pentax nie dorownuje?? rozwiń Link to post Share on other sites
mas7odon 0 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Ponieważ Sony i Pentax IMHO jeszcze nie dorównują Nikonowi i Canonowi na rynku lustrzanek cyfrowych. Aż nóż się w kieszeni otwiera gdy czyta się tym podobne brednie. Zapewne jesteś kolejną osobą która uważa że świetne zdjęcia da radę zrobić tylko systemem Nikon czy Canon. Otóż przytoczę Ci starą zasadę: fotograf>obiektyw>aparat . Choćbyś nie wiem jak się pocił i starał to jeśli nie masz podstawowej wiedzy na temat fotografii to nawet mając w łapie d700 czy 5dII Twoje zdjęcia będą wyglądały jak robione do kotleta. Z drugiej strony jeśli dasz mistrzowi nawet głupią "małpkę" to wyciśnie z niej siódme poty. Co do pytania użytkownika na temat aparatu. Jeśli chcesz wybrać puszkę to musisz się zastanowić nad tym czy będziesz zmieniał obiektyw na lepszy. Bo tak zwane kit'owe obiektywy nie są najlepszej jakości. I tak oto kitowy Canon to bardzo ale to bardzo słabej jakości obiektyw. Za najlepszy podstawowy uchodzi Nikon i Pentax aczkolwiek są to różne rodzaje ogniskowych. Będąc na twoim miejscu wziąłbym Pentax K-M z 18-55 DA II za ok 1700 złotych. Link to post Share on other sites
rszuba 0 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Ponieważ Sony i Pentax IMHO jeszcze nie dorównują Nikonowi i Canonowi na rynku lustrzanek cyfrowych. Aż nóż się w kieszeni otwiera gdy czyta się tym podobne brednie. http://pl.wiktionary.org/wiki/IMHO Zapewne jesteś kolejną osobą która uważa że świetne zdjęcia da radę zrobić tylko systemem Nikon czy Canon.Nie, nie jestem. Wg mnie, za tą cenę warto byłoby wejść w Nikona, chociaż równie dobrze można polecić autorowi wątku jakiś najtańszy telefon komórkowy z "aparatem fotograficznym", bo też robi zdjęcia - hm? Otóż przytoczę Ci starą zasadę: fotograf>obiektyw>aparat . Choćbyś nie wiem jak się pocił i starał to jeśli nie masz podstawowej wiedzy na temat fotografii to nawet mając w łapie d700 czy 5dII Twoje zdjęcia będą wyglądały jak robione do kotleta. Z drugiej strony jeśli dasz mistrzowi nawet głupią "małpkę" to wyciśnie z niej siódme poty. Coś w tym jest, tylko jakoś mało dzisiaj mistrzów, którzy korzystają z małpek... Co do pytania użytkownika na temat aparatu. Jeśli chcesz wybrać puszkę to musisz się zastanowić nad tym czy będziesz zmieniał obiektyw na lepszy. Bo tak zwane kit'owe obiektywy nie są najlepszej jakości. I tak oto kitowy Canon to bardzo ale to bardzo słabej jakości obiektyw. Za najlepszy podstawowy uchodzi Nikon i Pentax aczkolwiek są to różne rodzaje ogniskowych. Będąc na twoim miejscu wziąłbym Pentax K-M z 18-55 DA II za ok 1700 złotych.Nie na piszę, że to bzdura i głupoty gadasz - niech autor sam rozpatrzy plusy i minusy takiej oferty. Chociaż uważam, że 18-70(popularny niegdyś KIT) Nikora jest BARDZO udanym szkłem, zwłaszcza dla osoby, która nie do końca wie czego potrzebuje. (zresztą sam wyżej napisałeś, że nie sprzęt się liczy...) Mój typ to nadal - sprzęt używany: 1. D70s (+/- 700zł) + N50mm 1.8 + N18-70 3.5-4.5 2. D80 + na początek Nikkor 50mm 1.8 Link to post Share on other sites
mas7odon 0 Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Tak Stary. Nie ma to jak polecić "stałkę" początkującemu użytkownikowi. A jak chcesz mu wytłumaczyć że ma korzystać z zooma nożnego ? :D Nie zrozum mnie źle - rozumiem Cię jeśli chodzi o obiektywy stałoogniskowe. Sam uważam że stałki to podstawa a reszta to zbieranie znaczków. Obecnie używam k10d z smc-a 50 1.4, 70 2.4 ltd oraz smc-a 135/2.8 . To ostatnie daje najpiękniejszy bokeh na świecie IMHO. Swoją drogą jeśli już poruszyłeś temat stałek to właśnie system pentaxa daje pełną kompatybilność wsteczną ( przysłona, czas, lampy ) z analogami. Żaden inny system Ci tego nie da. I nie mów że brak AF wyklucza możliwość zrobienia dobrego zdjęcia. Tak się składa że wykonuję fotografię zarobkową i jakoś modelki nie narzekają na wolny "ręczny" AF. Wybierając na początek Pentax K-M z 18-55 DA II plus 50 -200 DA II za około 2100 złotych ma świetny aparat na początek plus krycie ogniskowych w zakresie 18 - 200. Czego chcieć więcej ? A d70 i d80 to segment nieco wyższy od amatorskiej. Trochę się zagalopowałeś IMHO z tymi poradami. Link to post Share on other sites
Recommended Posts