Skocz do zawartości

Lustrzanka do 2 tys.

Recommended Posts

Nie zrozum mnie źle - rozumiem Cię jeśli chodzi o obiektywy stałoogniskowe. Sam uważam że stałki to podstawa a reszta to zbieranie znaczków.

I dlatego właśnie uważam, że warto je polecać już na początku przygody z fotografią. Sam zaczynałem od Analoga z 50mm i dało mi to więcej do myślenia i zabawy niż małpka z zoomem.

system pentaxa daje pełną kompatybilność wsteczną ( przysłona, czas, lampy ) z analogami. Żaden inny system Ci tego nie da. I nie mów że brak AF wyklucza możliwość zrobienia dobrego zdjęcia.

Prawda - pełna kompatybilność wsteczna.

Nawet nie próbowałem powiedzieć, że brak AF wyklucza zrobienie dobrego zdjęcia.

Tak się składa że wykonuję fotografię zarobkową i jakoś modelki nie narzekają na wolny "ręczny" AF.

Jeśli to lubisz to bardzo się cieszę, że łączysz pasję z pracą.

Co do medelek - nie każdy płaci swojemu obiektowi za czekanie na zrobienie zdjęcia :) - żart :)

d70 i d80 to segment nieco wyższy od amatorskiej.

Prawda! I jak długo będzie można mieć za te same pieniądze wyższą klasę tak długą będę ja polecał.

Chyba wyczerpaliśmy temat?

35mm 1.8 jest trochę droższy od pięćdziesiątki i chyba tylko to skłaniało by mnie na początek do 50mm. Chociaż gdyby się rozejrzeć to można mieć w sumie za 1700zł przyjemny i sprawdzony zestawik w postaci d70s + wyposażenie + 18-70 + 35 i do tego zostaje nam w budżecie jeszcze kasa na jakieś pioruny :)

Chociaż gdyby się rozejrzeć to można mieć w sumie za 1700zł przyjemny i sprawdzony zestawik w postaci d70s + wyposażenie + 18-70 + 35 i do tego zostaje nam w budżecie jeszcze kasa na jakieś pioruny :)

Jak to obliczyles? :)

Znajdz taki zestaw w tej cenie a biore od razu 10 sztuk. Sprzedam i zarobie na kazdym kilka setek, a dla Ciebie zgrzewka piwa. Ok? :)

Chyba obiad mi zaszkodził :) Oczywiście miałem na myśli 50mm, a nie 35mm. Reszta się zgadza.

Na forum nikona d70s chodzą już po 700zł z kartą, deklem i resztą pierdół + 18-70 +/- 700zł + 50mm ~400zł. Wychodzi 1800zł, ale czasami w zestawie sprzedawane np. d70s + 18-70 za 1300 można wyłapać. Także całość do 1700 można wyrwać. :)

A gdzie "reszta kasy na jakies pioruny"? :)

Mysle ze jednak lepiej byloby kupić do nauki D70+N35mm (wychodzi okolo 1500 zl), a potem zbierać kasę na nastepne szkiełko. Wowczas juz fotograf sam bedzie w stanie określic czego mu brakuje - szerokiego kąta czy może portretówki lub makro. A moze skusi go jakis jasny zoomik podstawowy, np Tamron 17-55 f/2.8 ?

Ja bym poczekał do premiery Olympusa E-P1 (micro 4/3), w przyszłym miesiącu powinna być. Jeżeli cena będzie przystępna to powinien być to HIT tego lata ;) mały (prawie jak kompakt) aparat, wymienna optyka, matryca 4/3, stabilizacja w korpusie, czyszczenie falami dźwiękowymi... i wszystkie szkła od Olka pasują :[ tylko nie jest to lustrzanka bo nie ma lustra... ale to zaleta bo jest malutki a teoretycznie jakość zdjęć powinna być na poziomie E-3 :o:[

http://www.photographyblog.com/images/sized/images/uploads/olympus_ep1-550x372.jpg

E-3 na pewno nie ;)

Do Olympusa bym podchodził z lekkim zastanowieniem, fakt faktem kitowe obiektywy Zuiko są świetne, ale nie po to się kupuje lustro by latać z jednym kitowcem 18-45 :o . A ceny w przypadku 4/3 to jakieś nie porozumienie, niegdyś miałem E510 i gdy przyszedł moment na kupno np: jakiejś jasnej stałki to mało co człowiek zawału nie dostał :[ . Nie wiem dla czego ktoś poleca body i jedną stałke, przecież te słoiki zaspakajają ok 10 % potrzeb kogoś kto początkuje albo zamierza używać sprzętu zupełnie amatorsko. Po pierwsze zanim się zdecydujesz na co kolwiek przejzyj oferty pod kątem rozwoju systemu i cen z tym związanych a to jakie body wybierzesz na prawde ma małe znaczenie bo każde jedno oferuje podobne możliwości.

Jakoś nie jestem zwolennikiem Nikona i Canona. Jeżeli miałbym wejść w jeden z tych systemów, byłby to Nikon... bo obiektywy by zostały, ale przy pierwszej okazji body zmieniłbym na FUJI FinePix S5 Pro... (mam nadzieję, że wydadzą w końcu lustrzankę z matrycą Super CCD-EXR, bo początkujących może rozczarować ilość megapikseli w aktualnym modelu, ale ta ilość szczegółów w cieniach...)

Co do Olków, to mają wiele wad (ale i zalet, bez komentowania :D - najlepsze obiektywy, najlepszy AF, dzięki "małej" matrycy i stabilizacji w korpusie można wygodnie używać starych, tanich, dobrych obiektywów, najlepiej rozwiązane czyszczenie matrycy falami dźwiękowymi) i chyba nic niższego niż E3 bym nie polecał... ale mikro 4/3 jest kuszące :)

http://www.dpreview.com/previews/olympusep1/page2.asp

Matryca i szkło, nic prostszego a jakie piękne :/

Jeszcze, żeby nie było nudno, wspomnę o Sigma SD14... :menda: CMOS-Foveon X3 - mniam :sciana:

EDIT: a w ogóle to mam dość tych wszystkich kobył i sam ma zamiar kupić Fujifilm FinePix F200EXR :sciana: (jak będę miał czas i ochotę to zrobię profesjonalne porównanie do E-3 :rudolph: )

• 2 tygodnie później...

Niedawno stanąłem przed podobnym dylematem. Trochę poczytałem i ostatecznie zdecydowałem się na zestaw Nikkon d60 z obiektywem czyli zestaw kitt. Jestem zadowolony fotografuje wszytko co się da więc dobranie osobnego obiektywu do moich potrzeb byłoby trudne i kosztowe a taki zestaw fantastycznie nadaje się do nauki fotografowania

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...