Skocz do zawartości

Rozłączające się WiFi w Lenovo Y580

Recommended Posts

Niestety to chyba jakis mankament pewnej serii modeli Y580, z tego co zarzucilem w googlach.

Moze jakis maly repeater do pokoju albo cos w tym stylu?
Skoro inne urzadzenia dobrze siegaja do twojego pokoju, to tym bardziej repeater da rade.

Inna sprawa, ze moznaby tego Y580 na gwarancje wyslac, pytanie czy Ci sie chce...

Mozesz tez posluchac 'mokrego marka', zaraz pewnie kaze Ci skladac wlasny router.

Pozdrawiam. :)

Niestety to chyba jakis mankament pewnej serii modeli Y580, z tego co zarzucilem w googlach.

Moze jakis maly repeater do pokoju albo cos w tym stylu?

Skoro inne urzadzenia dobrze siegaja do twojego pokoju, to tym bardziej repeater da rade.

Inna sprawa, ze moznaby tego Y580 na gwarancje wyslac, pytanie czy Ci sie chce...

Mozesz tez posluchac 'mokrego marka', zaraz pewnie kaze Ci skladac wlasny router.

Pozdrawiam. :)

nie przesadzaj z tym kazaniem i z tymi uszczypliwosciami, jedynie mu doradzilem z dobrego serca bo zajmuje sie tym na co dzien.

zakup mocniejszego routera to jest jakies rozwiazanie, ale to jest ekstremum, a co autor zrobi to jego sprawa. :wariat:

pzdr

No sam nie wiem co by tu zrobić. Szkoda kasy w inwestowanie w nowe routery/repeatory bo w sumie problem nie jest tyle uciążliwy co wkurzający. Jak "chyci laga" to wystarczy ze wyjdę na przedpokój i strona się wczyta i potem w miarę chodzi. Najbardziej mnie zastanawia jak by się ta karta zachowywała pod innym windowsdem, tylko nie mam możliwości przetestowania. W ostateczności mógłbym zamienić windowsy (win 7 ze stacjonarnego dać na lapka a win 8 z lapka dać na stacjonarnego) tylko nie wiem co z licencjami bo obie są OEM i nie wiem czy mi nie wywali komunikatu (tak jak to miałem w Office 2010) że liczba aktywacji wyczerpana.

Z tego co sprawdziłem na stronie producenta, ten router może nie być kompatybilny z win8 - może dostępny jest jakiś sterownik, który naprawiłby ten problem. Postaw win7 (może być wirtualka) i sprawdź. 

Swoją drogą znajomy ma Y580 i też czasem miewa problemy z wifi (inny router btw), więc może to być także wina laptoka.

Wsadziłem do gniazda usb TP-linka tl-wn422g i powiem tak, jak na razie zwiech i zerwania połączenia nie zauważyłem. Czyli karta wbudowana w lapka ma słaby zasięg lub ma wadę ukrytą tak ?

Obstawiam wade samej karty sieciowej albo jej anten. Wyglada nawet bardziej na jej anteny, podobne zjawisko wystepuje u mojej lubej, ktorej laptopa przebudowalem na AiO. Tyle ze u niej po prostu jedna antenke troche odcialem i troche szaleje czasem WiFi.

nie przesadzaj z tym kazaniem i z tymi uszczypliwosciami, jedynie mu doradzilem z dobrego serca bo zajmuje sie tym na co dzien.

zakup mocniejszego routera to jest jakies rozwiazanie, ale to jest ekstremum, a co autor zrobi to jego sprawa. :wariat:

pzdr

Bez urazy. Po prostu uwazam, ze twoje rozwiazanie bylo na wyrost, biorac pod uwage, ze inne urzadzenia w tym samym miejscu, nawet starsze zachowywala sie okej. Sry za uszczypliwosc i pozdrawiam. ;)

Obstawiam wade samej karty sieciowej albo jej anten. Wyglada nawet bardziej na jej anteny, podobne zjawisko wystepuje u mojej lubej, ktorej laptopa przebudowalem na AiO. Tyle ze u niej po prostu jedna antenke troche odcialem i troche szaleje czasem WiFi.

Bez urazy. Po prostu uwazam, ze twoje rozwiazanie bylo na wyrost, biorac pod uwage, ze inne urzadzenia w tym samym miejscu, nawet starsze zachowywala sie okej. Sry za uszczypliwosc i pozdrawiam. ;)

co to znaczy na wyrost? :menda:  sprecyzuj prosze, zajmuje sie tym zawodowo i kazdy srednio obeznany w temacie przyzna ze byla to trafna sugestia, a nie na wyrost. na tym forum malo kto ma pojecie wiec piszac na wyrost jedynie oddalasz rozwiazanie jego problemu, zdajesz sobie z tego sprawe? :D

Sprawdziłem w hotspocie (telefon leżał obok lapka) i wszystko chodziło, po wybudzeniu z uśpienia też od razu się połączył. Także faktycznie może to jest problem zasięgu  :(  A przestawienie routera nie wchodzi w grę bo leży na górze na meblach i tylko tam sięga kabel internetowy. Jakieś rady co z tym zrobić oprócz pchania się w anteny wifi itp. ?

co to znaczy na wyrost? :menda:  sprecyzuj prosze, zajmuje sie tym zawodowo i kazdy srednio obeznany w temacie przyzna ze byla to trafna sugestia, a nie na wyrost. na tym forum malo kto ma pojecie wiec piszac na wyrost jedynie oddalasz rozwiazanie jego problemu, zdajesz sobie z tego sprawe? :D

Problem polega na tym, ze nie bierzesz pod uwage niczego, co psuloby twoj koncept.

Jak bowiem wytlumaczysz poprawna prace PCta, innego laptopa i smartfona (mamy wiec game 3 urzadzen roznych gabarytow i roznej klasy karty sieciowe) w miejscu, gdzie drugi laptop, Lenovo Y580 ma problemy?

Nie mam bladego pojęcia. Podejrzewam walniętą kartę lub faktycznie jakiś bład w połaczeniu, może w ustawieniach win 8  :/

Wiem że kiedyś u mnie w domu był taki laptop Della co miał coś walnięte z kartą i z nienacka co jakiś czas rozłączał się z routerem, ale domownicy olali sprawę i łączyli się przez kabel (ale to dawne dzieje). 

To dobra podsumujmy: 

• Inne urządzenia z tego miejsca chodzą, 
  • lapek niby z hotspotem utrzymuje dobrą łączność (ale może dlatego że telefon leży obok lapka)
  • Gubi łączność/ścina z domyślną siecią - routerem (przez 3 ściany)

Rady:

• Lapek na gwarancje - odpada, nie chce mi się sr**ć z servisami i czekać miesiącami aż im się zachce coś zrobić.
  • Dokupić antene - bez sensu bo to w końcu laptop czyli urządzenie przenośne
  • Routera się raczej przestawić nie da ewentualnie przesunąć w bok parę centymetrów.
  • Repeater - nie bardzo wiem co to jest i jak to działa ale szkoda kasy.
  • Zewnętrzna karta WiFi - nie funkcjonalne takie sterczące gó**o.

I co by tu jeszcze można by zrobić ?

A takie może troszkę głupie pytanie ale taka zmiana kanałów lub szerokość kanału nie spowoduje jakiś problemów z łącznością innym domownikom korzystającym w tym czasie z komputera ? (nie cza będzie od nowa na każdym kompie wpisywać hasła etc. ?)

Mój router to ten PIERWSZY na liście.

Zmieniłem kanał na 1 ale nie mogę znaleść ustawień szerokości kanału. Zobaczymy czy ta zmiana coś dała.

A można prosić o wyjaśnienie działania kanału. Czym się róznią te kanały i po co je ustawiać ?

Edytowane przez Blackj

kanały to po prostu częstotlwości z zakresu 2400 do 2483,5 MHz, czyli kanały 1-13 w naszym kraju. Kanały nie powinny się na siebie nachodzić a odstęp między kanałami  powinien wynosić 4 kanały, czyli mamy do dyspozycji 3 nie nachodzące się częstotliwości. Wiadomo jak jest w praktyce , czasem nie mamy na to wpływu jak zaszumienie w eterze jest spor, ale zawsze warto uwzględnić wolne kanały na podstawie RSSI okolicznych sieci. 

Szerokość kanału znajdziesz w Wireless --> Channel Width

Edytowane przez Janiaking

Pochwal sie co masz za router :)

Jak masz TP-Linka i standard g właczony co widac na screenie od Ciebie i tak masz kanał o szerokosci 20 MHz.

te 2,4 GHz masz podzielone na kilka kanałow o szerokosci 20 MHz to tak w chłopskim skrócie.

Chodzi o to zeby sieci wifi w twoim otoczeniu były jak najbardziej oddalone od siecbie. Bo poszczegolne kanały i tak zachodza na siebie

W inSSIDer masz zakładkę 2,4 GHz channels wybierz kanał  ktory jest najmniej zajety przez inne sieci Wi-Fi . Kanały masz na osi x