since121 1 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam mam dylemat ponieważ niemoge się zdecydować jaki system wybrać czy windows xp czy windows 7 oczywiście zalezy mi jak najwyższej wydajności w grach typu lol i operowaniu programu photoshop i inne. Mój Sprzęt ( Nie jest to demon prędkości ) Intel Core 2 Duo 1.8 Ghz podręcony do 2.0 ghz 4 gb ram dysk 500 gb sata 3 nvidia gt 520 prosze o szybką odpowiedź ( wiem że do xp wsparcie kończy się za rok ale do tego momentu jeszcze kupa czasu ale niewiem zdam się na wasze odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
KG0615 7 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Na Win 7 powinno być płynnie zwłaszcza, że masz 4 gb Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Zdecydowanie Windows 7 będzie lepszy od xp. Jeśli masz zamiar ulepszać jeszcze swój komputer (żeby grać) to dołóż do wersji 64 bit, a jeśli nie to 32 bitowa też będzie dobra. Cytuj Link to post Share on other sites
HONDA1969 82 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Ubuntu . Jak masz zamiar sobie grać w nowsze gierki to zdecydowanie win 7 ten 64bit jeśli troszkę starsze to Xp moim zdaniem przyjaźniejszy system. Osobiście mam obydwa systemy xp i 7 no i jeszce ubunciak . Procka ma nie obiecującego bardzo go nie ulepszy... Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez HONDA1969 Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Windows 7 Ci uciągnie, i nie słuchaj opinii że na xp będzie lepiej Win7 zje ci delikatnie więcej ramu i to wszystko, a nie będzie trzeba robić mu formata czy wielkich czyszczeń po kilku miesiącach. Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Gdybyś miał dużo mniej ramu bez widoków na zwiększenie ilości to mógłbyś się zastanawiać nad XP, ale przy 4GB bierz windows 7. Różnią się niesamowicie, XP po jakimś czasie przymula, w 7 nie ma tego problemu i ogólnie jest dużo lepsza, stabilniejsza. Cytuj Link to post Share on other sites
neur0sh1ma 0 Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 hoho- bo przecież rynek ostatnio zalała mnogość różnorakich nowoczesnych systemów operacyjnych, kazden jeden inny a wszystkie takowoż łatwe w obsłudze...głupie pytanie. mógłbym oczywiscie wymieniac systemy, podawać przykłady i uzasadnienia... tylko po co. i tak używać będziesz windowsa. a jakiego? jeśli nie jesteś wioskowym głupkiem - to minimum Win XP, max Win8. przy czym z autopsji polecam 7 Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak wezmiesz inny system niz 64 bitowy to zmarnujesz jakies 20 - 25% swojego RAMu, bo 32 bitowe widza i wykorzystuja tylko do 4GB. I w te 4GB wlicza sie tez pamiec karty graficznej i HDD. Wiec albo instalujesz XPka i masz 3GB RAMu, albo instalujesz 7mke i masz 4 GB RAMu, Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez verul Cytuj Link to post Share on other sites
morro 69 Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Zainstaluj Windows 7 64bit, gdyż systemy 32 bitowe obsługują maks. 3 gb ram. 7 to nie wczesna vista, nawet na przeciętnym pc chodzi bez zarzutu. Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 tylko 7 bo xp nie obsługuje kilku rdzeni:) uciągnie z 4 gb ramu, tylko powyłączaj graficzne wodotryski:) Cytuj Link to post Share on other sites
retigon 27 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 tylko 7 bo xp nie obsługuje kilku rdzeni:) uciągnie z 4 gb ramu, tylko powyłączaj graficzne wodotryski:) Xp obsługuje kilka rdzeni bez problemu. Znajomy miał przez jakiś czas zainstalowany ten system z PII x4 840 i dzałało bez problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak wezmiesz inny system niz 64 bitowy to zmarnujesz jakies 20 - 25% swojego RAMu, bo 32 bitowe widza i wykorzystuja tylko do 4GB. I w te 4GB wlicza sie tez pamiec karty graficznej i HDD. Wiec albo instalujesz XPka i masz 3GB RAMu, albo instalujesz 7mke i masz 4 GB RAMu, Cóż za brednie, skoro 32bit obsługuje do 4GB to wytłumacz mi proszę jakim cudem SuperKomputery z ubiegłych lat obsługiwały te 4GB + ? Aktualnie tylko i wyłącznie Windows 7 64bit, nad Windows 8 można pomyśleć bo jest wydajniejszy ale ma jeszcze pewne problemy które go dyskwalifikują u mnie (miedzy innymi Windows Defeder zaczyna skanować dysk zawsze podczas grania/pracy... nie ogarniam skoro wcześniej 4h stał włączony tylko z przeglądarką i nic nie robił, jak włączę grę czy program to ściny bo musi skanować cały komputer ) Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez bullseye Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Jak wezmiesz inny system niz 64 bitowy to zmarnujesz jakies 20 - 25% swojego RAMu, bo 32 bitowe widza i wykorzystuja tylko do 4GB. I w te 4GB wlicza sie tez pamiec karty graficznej i HDD. Wiec albo instalujesz XPka i masz 3GB RAMu, albo instalujesz 7mke i masz 4 GB RAMu, Co za głupota. System 32 bitowy obsługuje 4 GB pamięci RAM. Żadna karta graficzna, a tym bardziej HDD się tu nie wlicza. Rozumując tak jak Ty, na kompie gdzie mam 4 GB RAM + Radka 6970 2 GB, miałbym do użytku 2 GB RAM. A jakoś widzi 3.5 GB(reszta dla zasobów sprzętowych) i wszystkie nowe gry idą bez ścinki (a z 2 GB RAM , no nie wiem jakby było). Od siebie polecam Windows 8. Na C2D E4600 i 3 GB RAM działa szybciej i stabilniej od 7. A problemów z nim nie zauważyłem. Jeśli są z aplikacjami jakiekolwiek to znaczy ,że ich producenci są zacofani Cytuj Link to post Share on other sites
boss7891 1 Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 WIN 7 32 bit wystarczy ci na wszystko ja mam windows VISTĘ 32 oraz win 8 na Viście prawie jak na 7 gram , a win 8 to tylko dla bejeru na 2 partycji siedzi Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Xp obsługuje kilka rdzeni bez problemu. Znajomy miał przez jakiś czas zainstalowany ten system z PII x4 840 i dzałało bez problemów. ale ich nie wykorzystuje Cytuj Link to post Share on other sites
JohnyRambo 221 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 ale ich nie wykorzystuje Taaa, bo wcale w czasach świetności XP nie było procesorów wielordzeniowych ani komputerów wieloprocesorowych. XP można wykluczyć z racji wieku a nie takich argumentów. Win 7 lub 8 na tym sprzęcie będzie najlepszym wyborem, z przewagą dla 8 za szybkość działania. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
retigon 27 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) ale ich nie wykorzystuje Since121 ma 2 rdzeniiowy procesor więc nie ma problemu z jego wykorzystaniem. Ja polecam autorowi tematu sprawdzony win 7 HP x64. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez retigon Cytuj Link to post Share on other sites
władziuXXX 0 Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 A tutaj można sprawdzić jaki system ma się na komputerze http://jakisystem.pl/ Cytuj Link to post Share on other sites
GabiKa24 0 Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Windows 7 będzie raczej najbardziej optymalnym systemem w wersji 32 bit do tych parametrów komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts