Skocz do zawartości

Overclocking a napięcia na AUTO.

Recommended Posts

Witajcie!

Urodziło mi się pytanie odnośnie wyboru napięć przy OC. Czytając dyskusje na zagranicznych forach odnośnie OC zauważyłem parę osób które wbrew zaleceniom pozostawiły wybór napięć płycie głównej. Ów osoby zdecydowały się na taki ruch ponieważ nie mogły osiągnąć stabilności przy napięciach ustawianych manualnie. Wątpię również żeby robiły to źle, gdyż wartości ( przybliżone ) są podane czarno na białym.

W efekcie takiej praktyki gro osób uzyskuje pełną stabilność przy nawet mocnym OC.

Jest jedno ale, wszystkie te płyty to produkty przygotowane dla overclockerów.

Chciałbym się poradzić co Wy o tym myślicie - sam mam problem z osiągnięciem stabilności na i5 750 podkręconym na 4GHz. Nie pomagają żadne znane mi sposoby, zawsze po kilku godzinach w Prime95 wywala bląd na 3 rdzeniu. Zastanawiam się więc nad próbą pozostawiania wyboru napięć płycie głównej ( MSI P55 GD65 )- jednak nie mam do tego pełnego przekonania i nie chcę kilku wypłat puścić z dymem.

Co o tym sądzicie?

CPU Vcore 1.35

CPU VTT 1.225

CPU PLL 1.800

Od tego wychodzę, idę w górę aż do 1.4V i dalej nic. Nie chcę również przekraczać tej granicy ze względu na temperaturę.

Najgorszy jest jednak VDroop, przy ustawionym 1.4V w Biosie potrafi spaść do 1.32V podczas testów w Prime. Jak temu zapobiec? LLC mało pomaga. Tak słaba jest sekcja zasilania tej płyty?

Co do ustawień auto, to na mechanizmy w MSI lepiej się nie zdawać, no chyba że coś przez ostatni czas poprawili, ale wątpię. Do tej pory jedyne płyty na których ustawienia AUTO działają jak należy przy OC, to ASRock (proszę się nie śmiać, ASUS, GIGABYTE, MSI, FOXCONN i cała reszta na AUTO ustawiała co najwyżej domyślne napięcia o ile ich nie zaniżała, jedynie "lowendowy" ASRock potrafi "podbić" napięcie zasilania dla układu, który działa szybciej niż domyślnie)

Według opisu kompa w profilu, wszystko jest na dobrej drodze do OC. Wyłącz wszelkie możliwe opcje oszczędzające (jak np. spowalnianie rdzeni, wyłączanie obliczeń itp.), to napięcia nie będą się zmieniać.

Przegapiłem najnowszego Biosa. Już wgrany najnowszy 1.6.

Nareszcie mam zamiast Load Line Calibration - VDroop Low i VDroop High.

Przy VDroopie Low i tych samych ustawieniach co wcześniej w idle mam 1.36V a w stresie przy Prime95 1.384V.

Na chwilę obecną komp się "wygrzewa" pod Primem jakiś czas i bez errorów.

CPU poszło 20x200 - 4GHz - pamiątki 1600MHz @ 1600MHz przy swoim 1.8V* i CL7.

Na chwilę obecną bajka.

* i oczywiście bios nadal twierdzi, że te pamięci mają 1.5V.. nawet po flashu na 1.6...

Co do ustawień auto, to na mechanizmy w MSI lepiej się nie zdawać

I tu się chyba zgodzę, bo dla przykładu ten cały OC Genie podbił mi takt na 3,6GHz przy napięciu 1.4V... i pamięciach na 1200MHz. :sciana:

[Edit] no i Prime wywalił błąd po niespełna godzinie na trzecim rdzeniu. :menda:

Ustaw ręcznie napięcie dla pamięci na 1,6

VTT na 1,275

i Spread Spectrum oczywiście na disabled

QPI link na jak najmniejszy dzielnik

P.S.

Jak będę miał wolną chwilkę to powiem CI jak wszystko w biosie ustawić

P.S.2

zeby wykluczyć pamięć to ustaw ją na 8-8-8-24-74-T1