adriank013 0 Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam, mam problem aczkolwiek, niedawno zakupiłem E5200 M0 i chciałem pobawić się w oc, ale po zmianie FSB STRAP TO NORTH BRIDGE z 200 na 333, bądź 400 i zwiększeniu FSB np. na 304, mnożnik na 12.5, bądź wyższych wartości z których wychodzi ~3.8ghz (na niższych taktowaniach jest to samo) nie mogę zmienić DRAM FREQUENCY czyli częstotliwości ramu z auto nawet na najniższą wartość, próbowałem zwiększać napięcie ramu, obniżać timingi, lecz nie pomogło, obniżałem mnożnik procesora zwiększając fsb i odwrotnie, ale niestety bez rezultatu, proszę o pomoc, ponieważ pamięci, które mają śmigać na 1066MHZ muszą chodzić np. na 660MHZ, co zapewne strasznie ogranicza oc i jest po prostu irytujące PROSZĘ, POMÓŻCIE Mój sprzęt: ASUS P5Q SE PLUS INTEL PDC E5200 + NOCTUA NT-H1 + AEROCOOL DOMINATOR GAINWARD GTX 260 896 OCZ REAPER 2*2 1066 (PC2-8500) CHIEFTEC 550W Jeśli trzeba mogę cyknąć fotki z poziomu biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Pierwsza podstawowa sprawa wersja BIOS-u najaktualniejsza?Jeżeli nie to proponuje na początek aktualizację bo widzę że dla tej płyty wyszło wiele poprawek do BIOS-u. I druga sprawa kupując pamięci sprawdzałeś QVL czy na pewno Asus gwarantuje obsługę Twoich pamięci bo z tego co ja widzę to ta płyta obsługuje tylko jeden model pamięci OCZ o taktowaniu 1066 są te pamięci: http://www.ocztechnology.com/products/memory/ocz_ddr2_pc2_8500_sli_ready_edition_dual_channel o oznaczeniu OCZ2N1066SR2GK w QVL zresztą jest błąd i te pamięci są podane jako OCZ2N1066SR2DK więc pewnie problem po prostu polega na nie obsługiwaniu Twoich kości. Jednak sam się dziwię bo te pamięci które kryją się pod linkiem są dedykowane do współpracy z chipsetami NVIDII a na tej płycie którą masz jest chipset Intelowski. Cytuj Link to post Share on other sites
frog01 6 Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Przeciez producent plyty glownej nie sprawdza czy wszystkie moduly na rynku dzialaja z ich plytami. Rowniez jesli pamieci wyjda pozniej niz plyta to jeszcze sie chyba nie zdazylo zeby dodali je do QVL. Najczesciej jest to sprawa losowa z bardzo duza szansa sukcesu. Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Oto moje pamięci: http://www.ocztechnology.com/products/m ... gb_edition a w CPU-Z oznaczone są tak: OCZ2RPR10662G i dziwnie oznaczone jako PC2-6400, czyli jako 800tki chodź nawet na pamięciach jest naklejka producenta i oznaczone jako 1066 (mogę cyknąć fotkę) i właśnie tym oznaczeniem wraz z takim napisem: 5-5-5@2.2v czyli timingi i na jakim voltagu chodzą, lecz na naklejce jest napisane OCZ2RPR10664GK. chciałem wgrać aktualizacje, przy których było coś napisane o pamięciach, ale pisało, że za stare, więc wgrałem najnowszą 2204, tak pisało pod aktualizacją: P5Q SE PLUS BIOS 2204 1. Fix CPU fan runs at full speed when resume from S4 and enable Q-fan mode. 2. Update Express Gate to v1.4.9.5. Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Przeciez producent plyty glownej nie sprawdza czy wszystkie moduly na rynku dzialaja z ich plytami. Rowniez jesli pamieci wyjda pozniej niz plyta to jeszcze sie chyba nie zdazylo zeby dodali je do QVL. Najczesciej jest to sprawa losowa z bardzo duza szansa sukcesu. Producent nie sprawdza sprawdzają tylko użytkownicy i później w razie niepowodzenia mogą mieć tylko pretensje do siebie że nie wygrali w tej ruletce @up Nic nie szkodzi najnowsza aktualizacja powinna zwierać również starsze poprawki różnica między oznaczeniem na naklejce a w cpu-z jest taka że niby masz kości 1GB zamiast 2GB no i jak napisałeś PC2-6400 czyli 800 MHz ale równie dobrze może to być błąd programu też proponuje ściągnąć najnowszą wersję.Jak możesz to wrzuć screen z BIOSU jakie ustawienia zapodajesz. Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Ale konkretnie z której zakładki? Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Ai Tweaker i Advanced-> CPU Configuration Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Ale wiesz cały czas chodzi mi o te pamięci, a nie procka ;] Za około 30 minut wrzucę screena Cytuj Link to post Share on other sites
zepter 4 Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 pamięci te działają dobrze na asusach ustaw tyming 5 5 5 18 60 cpu-z rozpoznaje je inaczej bo one maja zły program w kostce w której są ustawienia standardowe zobacz ze w biosie masz inne wartości tymingów niż na stronie producenta poza tym możesz na stronie ocz znaleść pomoc na forum jak je się ustawia na twojej płycie głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Oto z zakładki Advanced -> CPU CONFIGURATION: http://img210.imageshack.us/i/dscn1690z ... zpl69.jpg/ Próbowałem na timingach 5-5-5-18-60 i niestety to samo... Wszedłem na stronę OCZ i użyłem Memory configuratora i tam były wypisane kompatybilne pamięci OCZ i właśnie moich tam nie było, były wersje 1066, ale tylko 2gb, w takim razie co mam z nimi zrobić? Sprzedać? A jak tak to co za nie kupić? Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 A z Ai Tweaker nie zrobiłeś zdjęcia?(tylko z ustawieniami jakimi próbujesz) I jeszcze raz jakie masz konkretnie te pamięci 2x2GB czy 2x1GB?A co do slotów na pewno umieściłeś je odpowiednio tzn albo w kanale A1 i B1 albo A2 i B2?Może spróbuj przełożyć pamięci do innych slotów z tych dwóch podanych opcji Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Potem wrzucę screena z Ai Tweaker, pamięci to 2x2 i są włożone A1 B1, potem spróbuję A2 B2. Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 OK to czekam na zdjęcie ale jeżeli choć cokolwiek się znasz na podkręcaniu to nie sądzę że popełniłeś gdzieś błąd bo to nie jest skomplikowana sprawa ewentualnie możesz jeszcze zresetować BIOS wyjmując baterie i próbować jeszcze raz wprowadzać ustawienia jak to nie pomoże to chyba jednak pozostanie Ci wymiana pamięci i najlepiej jakby były one na liście QVL tak dla pewności Możesz też popytać znajomych czy nie mają kości o wyższym taktowaniu niż 667 i sprawdzić jak będą się zachowywać u Ciebie żeby wyeliminować z podejrzeń płytę. :-> Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Dziś wieczorkiem postaram się wrzucić screeny, a i mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ przez sterownik myszy (Razer Deathadder) system wali mi bsody, a bez niego nie chodzi mysz, próbowałem ze starszą wersją jak i najnowszą co robić? Edit: Za ile mógłbym sprzedać te OCZ'tki? Działają u mnie w kompie jakieś 3 miesiące. I co kupić, aby godnie je zastąpiły? Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Co do myszki nie tylko Ty masz taki problem poszperałem trochę w sieci i jest więcej takich tematów podobno na płycie oficjalnie są tylko sterowniki do Xp ale nie jestem tego pewien sprawdź może te sterowniki chyba że już próbowałeś: http://www.razersupport.com/index.php?_m=downloads&_a=viewdownload&downloaditemid=408&nav=0 jeżeli nie pomoże musisz sam szukać rozwiązania w sieci chodzą słuchy że zmniejszenie częstotliwości raportowania myszy może pomóc ale to już musisz sam kombinować Pamiątki powinny pójść gdzieś w granicach 310-340 zł A co w zamian?Może coś od Kingstona? http://www.allegro.pl/item906564170_nowe_pamieci_kingston_hyperx_khx8500d2k2_4g_2x2g.html Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Wiesz nie jestem za bardzo przekonany do Kingstonów, co byście jeszcze polecali? Może jakieś Patrioty/Corsairy? A za ile mógłbym moje sprzedać? Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Pisałem Ci za ile mniej więcej możesz sprzedać te OCZ-ty (310-340zł) skoro nie chcesz Kingstonów to może postawisz na pewniaka który jest na QVL dla Twojej płyty: http://www.ceneo.pl/1925203 Ale możesz też poczekać może wypowie się ktoś kto posiada tą płytę i może wiedzieć coś więcej o kompatybilności pamięci z nią Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Ooo przekonałeś mnie tymi G.Skillami ;] A jaka jest ich podatność na OC? Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Jest to znany i ceniony producent bardzo dobrych pamięci więc nie masz się czego obawiać jednak zależy co rozumiesz przez OC bo jeżeli będziesz chciał z nich wyciągnąć maksa to nie wiem czy polecą powyżej 1150 MHz przy timingach 5-5-5-15 gdzieś widziałem screeny ze na napięciu 2,22 osiągnięto 1120MHz stabilne przy 30 minutowym teście Orthosem ale na niskim priorytecie więc nie wiem jakby to wyglądało przy wyciskaniu z nich 7 potów co by nie mówić są to pamiątki z wyższej półki Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Ok, wiesz, że jest tak (przynajmniej u mnie), że jak ustawię fsb strap to north bridge 333 i fsb 333 to wtedy jest wybor 667, 800, 1066 & more, ale jak jest inne np. 332 to wtedy ramki juz 1063. W takim razie ogłaszam sprzedaż pamiątek Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 7 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Namieszałeś kolego i to zdrowo najpierw piszesz że nie możesz zmieniać w ogóle częstotliwości na pamięciach z "auto"(pierwszy post) teraz piszesz że możesz zmieniać czyli 18 postów które tu zostały napisane były zbędne to może się w końcu zastanów co możesz zmieniać a co nie? z Twojej powyższej wypowiedzi wynika że wszystko da się zmieniać także podaj taktowania jakie Cię interesują i napisze Ci co na ile masz ustawić. Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 mówie, że można ustawić, ale system nie wstaje... Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 A zwiększałeś napięcie na mostku północnym?Na szynie?Mówiłem żebyś przesłał zdjęcia tak by było najlepiej po prostu źle się zrozumieliśmy Mam nadzieje że nie zamówiłeś jeszcze tych pamięci powiedz jaką wartość na procku chcesz ustawić to Ci pomogę Cytuj Link to post Share on other sites
adriank013 0 Napisano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Chcę osiągnąć 4ghz, a jak nie to przynajmniej 3.8 przy mnożniku 12.5, sztywno ustawiłem tylko memory voltage na 2.2 i core voltage czy cpu voltage na tyle ile tam sobie chce, teraz chodzi stabilnie 3.5ghz przy 1.35v ;] Edit: nie, nie zamówiłem jeszcze tych g.skilli ;] Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Lepiej będzie jak ustawisz to na mnożniku 12 i FSB dasz na 320MHz ustaw również na sztywno PCIE Frequency na 100MHz później sprawdź przy jakim ustawieniu FSB Strap to North Bridge możesz ustawić DRAM Frequency na 1067 MHz przypuszczalnie będzie to przy wartości FSB Strap to North Bridge 200MHz następnie napięcia tu musiałbym mieć ten proc żeby Ci powiedzieć dokładnie jakie ustawić ale spróbuj na początek ustawić wartość graniczną dla tego procesora CPU Voltage na 1,3625V i podnieś napięcie dla szyny FSB Termination Voltage na 1,30V oraz NB Termination Voltage na 1,30V pamięci ustaw jak masz napisane na naklejce czyli DRAM Voltage na 2,2V jeżeli system wstanie zrób test Super Pi przynajmniej 8M jeżeli wyskoczy ci komunikat w stylu "not exactly in round" znaczy że musisz dovoltować procka taka sama sytuacja jeżeli jednak się system nie podniesie nie przekraczaj raczej napięcia 1,4V. Pamiętaj o temperaturach nie powinny przekraczać 74 stopni na procesorze oraz kontroluj temperatury na mostku północnym niby chipset Intela ma maks temperaturę 103 stopnie ale myślę że koło 60-70 stopni jeżeli będzie to możesz pomyśleć o założeniu jakiegoś wiatraczka na chipsecie lub o zmianie chłodzenia Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts