Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość usunięty

CNPS10X Quiet? Wentylator możesz dokupić ale najpierw sprawdź w biosie swojej płyty głównej czy nie masz ustawionego jakiegoś profilu regulacji prędkościami obrotów wentylatora. Sprawdź też, jak masz ustawione oszczędzanie energii. Tak w ogóle co to za płyta główna?

może sa jakies przejściówki ?

Są reduktory napięcia 12v -> 9v, 12v -> 7v, 12v -> 5v które montujesz między płytę a wentylator. Im mniejsze napięcie tym mniejsza prędkość obrotowa czyli mniejszy generowany hałas. Tu jednak taka drobna uwaga: nie każdy wentylator startuje na 5v, przy starcie często potrzebne jest większe napięcie niż te, którego używa wentylator później w normalnej pracy (bo każde urządzenie elektryczne przy uruchamianiu pobiera więcej prądu) - nie wiem, ile potrzebuje ten wentylator od Zalmana...

• Popieram 1

płyta gigabyte 990xa-ud3 , z racji ,że ten wentylator chodzi dobrze i cicho chciałbym przy nim zostać.Ciekawe czemu producenci do takiego dosc dobrego produktu nie montuja 4 pin zlacza ,a np. do boxowego coolera daja 4pin ?

Mam jeszcze 2x 120mm wentylatory jeden z przodu xthermal btf pro 120 i z tyłu orginalny od obudowy cooler master ,który już chyba kończy żywot bo coś tzre po rozebraniu i oczyszczeniu nadal jakieś tarcie oba wentyle sa na 3pin ,ale tu 4pinowe zlacza raczej nie potrzebne.Tego coolera myślałem,aby wymienić na akasa viper lub enermaxa ?

Edytowane przez program93

Z tego co wiem to w zestawie z tym chłodzeniem jest kontroler obrotów FanMate2 więc sam możesz regulować szybkość wentylatora. Po za tym jak ci tak zależy aby płyta główna regulowała obroty to może przejściówka z 3-4pin i ustawienie w Biosie opcji PWM.

Edytowane przez Lukkas
Gość usunięty

ten wentylator chodzi dobrze i cicho chciałbym przy nim zostać

W takim razie nie rozumiem w czym problem?

w zestawie z tym chłodzeniem jest kontroler obrotów FanMate2

Czyli żadne reduktory nie są Ci potrzebne - masz kontroler to sam sobie regulujesz obroty.

Ciekawe czemu producenci do takiego dosc dobrego produktu nie montuja 4 pin zlacza ,a np. do boxowego coolera daja 4pin ?

Po co dawać w Twoim przypadku 4pin jak producent dołącza ten kontroler?

z przodu xthermal btf pro 120

Cichy ale niezbyt wydajny.

Tego coolera myślałem,aby wymienić na akasa viper lub enermaxa ?

Standardowo z tańszych polecam Enermax UCTB12 lub jako dobrą alternatywę Arctic Cooling F12. Jesli chciałbyś droższy le lepszy to Be quiet! Silent Wings 1 / 2 ma bardzo dobrą kulturę pracy a do tego dmucha mocno.