MVRobcio 1 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Proszę o ocenę zestawu do gier który ułożyłem: http://www.morele.net/inventory/info/qIABJo/ Co do niego mam parę pytań: 1. Czy zasilacz uciągnie cały zestaw? 2. Czy procesor nie będzie ograniczał 2 kart gtx 660? 3. Czy w obudowie zmieści sie chłodzenie CPU Macho B&W? 4. Czy ten zestaw pozwoli na najbliższy rok/1,5 roku na granie z najwyższymi detalami bez troski o niskie fps i bez konieczności wymiany częśc? (oczywiście jak dalej będzie dawał radę to go nie wymienię) 5. Czy warto dopłacać do core i7 3770k (a co z tym idzie zwiększyc budżet) czy wziąć powyższy (tańszy) procesor i po mniej więcej 1,5/2 latach jeśli nie da rady uciągnąć niektórych gier (tak mi się wydaje) wymienić na jakiegoś haswella (a co z tym idzie płytę główną też)? 6. Czy SLI 660'tek jest dobrym wyborem czy lepiej jednak wybrać 1 mocniejszą kartę (najlepiej w granicach ceny 2 660'tek) bo słyszałem o tzw. mikroprzycięciach (czy jakoś tak)? 7. Czy użyteczność i5 w np. renderowaniu i grafice (jestem amatorem) będzie dużo mniejsza niz w przypadku i7 czy na moim pozomie nie ma większego znaczenia? Prosiłbym też o ewentualne poprawki i najlepiej jakby finalny zestaw kosztował mniej bo nie chcę naciągac budżetu (początkowo było 3800-3900 zł i najlepiej jakby cena zbytnio nie odbiegała). Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez MVRobcio Cytuj Link to post Share on other sites
Guciek 6 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) W innych punktach niech wypowiedzą się obeznani. Ale jeżeli chodzi o SLI to tu masz temat-świeży. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Guciek Cytuj Link to post Share on other sites
MVRobcio 1 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) No dzięki wielkię czyli punkt 6 rozwiązany. Więc zamiast niego proszę o propozycję której firmy karty wybrać pod SLI. (zależy mi na wydajności karty oraz dobrego serwisu firmy) Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez MVRobcio Cytuj Link to post Share on other sites
RoXIcon 47 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Gigabyte albo MSI,EVGA. Ja sam mam Gigabyte i jest bardzo ok. Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Przepraszam, że się wtrącę. Ja bym się na Twoim miejscu zastanowił nad pkt. 6. Proponuję Radeon 7970 Ghz Edition Gigabyte 3x. Tą wersję z 1100MHz. Dlaczego? Dlatego, że nie wszystkie gry obsługują tak dobrze SLI. Wyobraźmy sobie, że wychodzi TES6, albo GTA5. Okazuje się jednak, że nie obsługuje SLI, a jeden GTX 660 jest niewystarczający. Może się nie znam, ale to Twoja decyzja. Cytuj Link to post Share on other sites
MVRobcio 1 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Szczerze wątpię żeby taka wysokobudżetowa gra nie wykorzystywała SLI. A nawet jeśli to na 100% wyszłaby w ciągu miesiąca od premiery aktualizacja naprawiająca ten mankament. A z tego co czytałem to 9/10 gier obsługuje SLI. PS. Prosiłbym też o ocenę zestawu i odpowiedzi na pytania z 1 postu. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez MVRobcio Cytuj Link to post Share on other sites
GluEEE 25 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) A nie lepiej kupić jedną wypasioną grafikę i cieszyć się z bezproblemowej rozgrywki? Ps. Teraz powyższy radeon ciągnie na ultra Crysisa 3 na 35-40 FPS. Dodatkowo taki Skyrim też miał obsługiwać SLI, a mnożnik ma chyba 1.1x Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez GluEEE Cytuj Link to post Share on other sites
RoXIcon 47 Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 @up A czy SLI 2xGTX660 nie jest wypaśny ? Daj wiekszy przyrost mocy jak 7970 czy 680 za mniejsza kase. 2x660= 1500/1600 zł. 680 około 1900. Radek 7970 w granicy 1600/1700 zł. Pewnie że są + jak i - SLI ale mimo wszystko wg mnie opłaca się. Cytuj Link to post Share on other sites
MVRobcio 1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Widze, że temat zmienia sie na wybór miedzy 1 dobrą kartą a SLI 660'tek więc od razu mówię, że zdecydowałem sie na SLI więc proszę o konkretne porady i odpowiedzi do posta nr 1 (nie wliczając punktu 6 bo juz rozwiązany). Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 1. Zasilacz spokojnie wystarczy 2. procesor w żadnym wypadku nie będzie ograniczać SLI 660 3. wymiary obudowy sugerują, że się zmieści ale warto przed kupnem zapytać w sklepie 4. myślę, że ten zestaw spokojnie wystarczy i na 3 lata bezproblemowego grania w High/Ultra i FHD bez spadku FPSów 5. nie warto dopłacać do i7-3770k. Wzrost wydajności jest wręcz nieproporcjonalnie większy do różnicy w cenie. i5-3570k wystarczy w zupełności. 6. Co do SLI z dwóch 660 to podobno w tej kwocie najlepszy możliwy układ graficzny. I nawet chyba gtxxor pisał, że wystarczy do tego markowy 550W zasilacz bo pobór energii jest śmiesznie niski 7. Jeśli chodzi o rendering to z racji mniejszej ilości wątków 3570k odstaje od 3770k. Jednakże jeśli rendering ma być okazyjny to nie warto dopłacać do i7. pozdrawiam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MVRobcio 1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Dzięki wielkie. A dałoby się trochę mój zestaw zmodyfikować żeby zejść z ceny a nie tracić na wydajności? Bo tak jak już pisałem to trochę przekracza budżet i na rękę by mi było zapłacić mniej. Cytuj Link to post Share on other sites
toniek-94 207 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Płyte główną możesz zmienic na MSI Z77A-G43 http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g43-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459603/ I obudowę na np. http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-x80-pure-black-517202/ Cytuj Link to post Share on other sites
MVRobcio 1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Z tego co słyszałem to G43 nie obsługuje SLI (chyba że się mylę). Cytuj Link to post Share on other sites
RoXIcon 47 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 SLI nie a CF tak Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Zacznijmy od tego że G43 ma drugie PCI-E działające efektywnie z prędkością x4, więc ta płyta do żadnego multiGPU się nie nadaje. Nawet MSI określa ją jako niekompatybilną z multiGPU, mimo iż w teorii 2 Radeony na nią wejdą. Minimum do SLI/CF to G45, z drobną sugestią wyboru GD55. Jeżeli chcesz ciąć koszty możesz zamiast Carbide 500 brać Gladius M40. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts